- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«A-ha: Η Ταινία»: η αργοπορημένη δικαίωση ενός ποπ φαινομένου
Ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τις σχέσεις των μελών της πασίγνωστης μπάντας από τη Νορβηγία
Τι Να Δω Σήμερα: "A-ha: The Movie" του Τόμας Ρόμπσαμ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας
Όλες οι ταινίες από αυτό το τμήμα πάντα ήταν μέσα στις πρώτες μου επιλογές όταν ξεκίνησα να παρακολουθώ τις Νύχτες Πρεμιέρας ως κοινό κι αυτό δεν άλλαξε μέσα στα χρόνια. Οι καλύτερες επιλογές για να πας σινεμά ακόμα και χωρίς παρέα ήταν πάντα οι ταινίες από το τμήμα Μουσική και Φιλμ που και φέτος δεν μας απογοητεύει. Ρικ Τζέιμς, Μπάντι Γκάι, «Το Καλοκαίρι της Σόουλ» και φυσικά το ντοκιμαντέρ του Τοντ Χέινς για τους The Velvet Underground, για το οποίο κρατάω την αναπνοή μου από την έναρξη του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Σήμερα βλέπουμε ένα ντοκιμαντέρ για την εξαιρετική περίπτωση μιας από τις πιο παρεξηγημένες και ταυτόχρονα πιο δημοφιλείς μπάντες στον κόσμο. Σήμερα βλέπουμε το ντοκιμαντέρ «A-ha: Η Ταινία» του Τόμας Ρόμπσαμ.
Το ξεκίνημα, η πορεία προς τη δόξα και οι ανοιχτοί λογαριασμοί των τριών μελών της πασίγνωστης μπάντας από τη Νορβηγία, η οποία μας χάρισε τα υπερσουξέ "Take on Me" και "The Sun Always Shines on T.V". Ο Μόρτεν, ο Μάγκνε και ο Πολ μιλούν για όλα on camera σε ένα ντοκιμαντέρ που εξερευνά τις σχέσεις τους, αλλά και τα solo projects τους εκτός συγκροτήματος και έρχεται σαν αργοπορημένη δικαίωση μιας μπάντας που ωστόσο το κοινό έχει αγκαλιάσει και με το παραπάνω.
Οι A-ha παρόλο που είχαν στη φαρέτρα του πολλά όπλα και ικανότητες, αφέθηκαν στην αμφιβόλου αισθητικής δίνη της δεκαετίας του ’80 και παρασύρθηκαν στο να υποστηρίζουν μια εικόνα η οποία τους τοποθέτησε για πάντα στον μουσικό χάρτη δίπλα σε boy bands και teen sensations, αδικώντας τον εαυτό τους και παραμένοντας κάτω από το ευρύ φάσμα του ταλέντου και της αφοσίωσής τους στη μουσική. Ταυτόχρονα μιλάμε για μια μπάντα που γέμιζε και εξακολουθεί να γεμίζει γήπεδα, για παράδειγμα η εμφάνισή τους σε περίπου 200 χιλιάδες κόσμο στο Rock in Rio. Είχαν τελικά την καριέρα που ήθελαν; Ή καλύτερα την καριέρα που τους άξιζε; Αν είστε φαν θα ενθουσιαστείτε με το ντοκιμαντέρ, αν όχι θα βρείτε νέα επίπεδα εκτίμησης για μια μπάντα που ήταν πολλά περισσότερα από ένα ποπ φαινόμενο και την εντυπωσιακή εμφάνιση του frontman.
Η ταινία «A-ha: Η Ταινία» προβάλλεται σήμερα 30/9 στις 19.45 στη Ριβιέρα, από το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.
A-ha: Η Ταινία (A-ha: The Movie)
Νορβηγία, Γερμανία, 2021, Έγχρωμη
Βιογραφική / Ντοκιμαντέρ / Μουσική, 109’
Σκηνοθεσία: Τόμας Ρόμπσαμ
Σενάριο: Τόμας Ρόμπσαμ
Πρωταγωνιστούν: Μόρτεν Χάρκετ, Μάγκνε Φουρουχόλμεν, Πολ Γουακτάαρ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 78χρονος σταρ επιβεβαιώνει - Σχεδιάζει επιστροφές και στα Predator και Commando
Ο πιο εμβληματικός κινηματογράφος της Αθήνας πρωταγωνιστεί στη λίστα με τα καλύτερα σινεμά παγκοσμίως
H ηθοποιός είχε αντιρρήσεις για τη χρήση μιας ρατσιστικής λέξης
Όταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης μίλησε στην Athens Voice με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας «Σ΄ αυτή τη χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει»
Ο σπουδαίος σκηνοθέτης πέθανε σε ηλικία 84 ετών
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.