«Έφυγε» από τη ζωή ένας από τους «νονούς» του Blaxploitation
Ο Μelvin Van Peebles έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του Sweet Sweetback’s Baadasssss Song
Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μουσικός Melvin Van Peebles πέθανε σε ηλικία 89 ετών αφήνοντας στίγμα στην εξέλιξη του μαύρου σινεμά.
O Μelvin Van Peebles ο οποίος θεωρούνταν ο «Νονός» του «Blaxploitation Cinema», της έκρηξης του κινηματογράφου από Μαύρους Δημιουργούς που άνθισε στην δεκαετία του 1970, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ο Van Peebles μαζί με άλλους δημιουργούς έκαναν ταινίες όπως το Shaft, το Across 110th Street, το Superfly, και το δικό του «Sweet Sweetback’s Baadasssss Song».
Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε από την οικογένειά του, μέλος της οποίας, είναι ο επίσης ηθοποιός και σκηνοθέτης Μάριο Βαν Πίμπλς. Στην ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι εταιρίες Criterion και Janus Films, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Σε μια απαράμιλλη καριέρα που διακρίνεται από την αμείλικτη καινοτομία, την απεριόριστη περιέργεια και την πνευματική ενσυναίσθηση, ο Mέλβιν Βαν Πιμπλς άφησε ανεξίτηλο το σημάδι στο διεθνές πολιτιστικό τοπίο μέσω των ταινιών, μυθιστορημάτων, θεατρικών έργων και μουσικής του.»
Ο Van Peebles έγινε γνωστός μέσα από την ταινία του Sweet Sweetback’s Baadasssss Song, που κυκλοφόρησε στις αίθουσες το 1971, όπου υποδύεται τον χαρακτήρα ενός μαύρου άνδρα που κατηγορείται άδικα ότι παρενοχλεί γυναίκες από μια ομάδα ρατσιστών αστυνομικών. Η ταινία αυτή που έγραψε, σκηνοθέτησε, χρηματοδότησε, μόνταρε, έγραψε το soundtrack της και οργάνωσε όλη της την προωθητική καμπάνια, τον μετέτρεψε σε ένα θρύλο του (αφρό)αμερικάνικου σινεμά.
Ο Van Peebles γύρισε επίσης ταινίες όπως οι The Story of a Three-Day Pass, Watermelon Man και Don’t Play Us Cheap, ενώ επηρέασε βαθιά σκηνοθέτες όπως οι Spike Lee, John Singleton και Quentin Tarantino.
Ο Van Peebles εμφανίστηκε σαν ηθοποιός και σε αρκετές ταινίες, όπως οι O.C. and Stiggs του Robert Atman, Jaws: The Revenge, Last Action Hero και άλλες.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η δύο φορές υποψήφια για Όσκαρ ηθοποιός διαπραγματεύεται τον ρόλο της στο πολυαναμενόμενο σίκουελ
Ίσως όμως η μεγαλύτερη ανησυχία να αφορά τη δημιουργικότητα
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Η 90χρονη σταρ της υποκριτικής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα και την καθημερινότητά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.