- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Lansky: O Χάρβεϊ Καϊτέλ στον ρόλο του περιβόητου γκάγκστερ
Ένα biopic που αναδεικνύει την εβραϊκή καταγωγή του Meyer Lansky
O ηθοποιός Χάρβεϊ Καϊτέλ ερμηνεύει τον περιβόητο «αρχιλογιστή της μαφίας» Lansky στη νέα ταινία του Έιταν Ρόκαγουεϊ.
Η φιλμογραφία του Harvey Keitel περιλαμβάνει γκανγκστερικές ταινίες και crime - “Mean Streets”, “Taxi Driver“, “Wise Guys”, “Bugsy”, “The Two Jakes”, “Reservoir Dogs”, “The Irishman”: τώρα, στη λίστα προστίθεται το “Lansky”, ένα biopic του εβραίου γκάγκστερ Meyer Lansky.
Ο Ρωσο-εβραίος Lansky έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1911 σε ηλικία 9 ετών για να εξελιχθεί σε «αρχιλογιστή της μαφίας» που έγινε περιβόητος από το Μαϊάμι και την Κούβα μέχρι το Λας Βέγκας. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Eytan Rockaway, βγήκε στις αμερικανικές αίθουσες την περασμένη Παρασκευή με τον Harvey Keitel στον ομώνυμο ρόλο και τον Αυστραλό ηθοποιό Sam Worthington στον ρόλο ενός συγγραφέα στον οποίον ο γκάνγκστερ αφηγείται την ιστορία του. Ο John Magaro παίζει τον Lansky στα νιάτα του, ενώ στο καστ περιλαμβάνεται η Minka Kelly, η Anna Sophia Robb και ο David James Elliott.
Aν και η φιγούρα του Lansky έχει εμφανιστεί ξανά στον κινηματογράφο -στον «Νονό ΙΙ» τον υποδυόταν ο Lee Strasberg και στο “Bugsy” ο Βen Kingsley- είναι η πρώτη φορά που τονίζεται η εβραϊκή του καταγωγή: σ’ αυτή την ταινία τον βλέπουμε να διαπληκτίζεται με φιλοναζιστές λίγο πριν από τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, να λέει ένα ανέκδοτο με ραβίνους στη συναγωγή, να δηλώνει «Είμαι Αμερικανός και Εβραίος» και να μιλάει υπέρ της βοήθειας στο νεοσύστατο κράτος του Ισραήλ - για να νιώσει στο τέλος προδομένος: στη δεκαετία του 1970 η κυβέρνηση της Γκόλντα Μέιρ αρνήθηκε να του παραχωρήσει άσυλο.
Η ταινία είναι αρκετά προσωπική για τον Eytan Rockaway, ο οποίος είναι γιος του καθηγητή ιστορίας Robert Rockaway, που έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εβραϊκή μαφία. Ο Robert Rockaway έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “But He Was Good to His Mother: The Lives and Crimes of Jewish Gangsters”, και έχει πάρει μια σειρά συνεντεύξεων με τον Lansky λίγο πριν από το θάνατό στο Μαϊάμι. Οι σκηνές της ταινίας με τον δημοσιογράφο David Stone έχουν βασιστεί σε αυτή την εμπειρία του Rockaway. Για το σενάριο αντλήθηκε έμπνευση από τη βιογραφία του Lansky “Little Man: Meyer Lansky and the Gangster Life” που δημοσίευσε ο Robert Lacey το 1991.
Το “Lansky” είναι η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη μετά το horror movie “The Abandoned” του 2016. Το κίνητρο για τη δημιουργία της ήταν για τον Rockaway, εκτός από την εβραϊκότητά του, το γεγονός ότι ο Lansky απέφυγε τη φυλακή -μπήκε μόνο για δυο-τρεις μήνες για μιικροαπάτες σε τυχερά παιχνίδια- και το ότι κατάφερε να πεθάνει ήσυχα, στα ογδόντα του, από ασθένεια κι όχι από σφαίρα.
Άλλες αναπαραστάσεις του Lansky ήταν εκείνη του Richard Dreyfuss σε μια ταινία που είχε γράψει ο David Mamet για το HBO επίσης με τον τίτλο “Lansky” το 1999, του Dustin Hoffman στο “The Lost City” και του Patrick Fischler στην τηλεοπτική σειρά “Mob City”. Στo “Bugsy”, ο Keitel έπαιζε τον ρόλο ενός άλλου Εβραίου μαφιόζου, του Mickey Cohen.
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη για streaming στο Amazon Prime Video μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.