Κινηματογραφος

Κριτική ταινίας: Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ

Η Lady Day τραγουδά τα μπλουζ

324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
ΤΕΥΧΟΣ 788
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ (The United States vs. Billie Holiday)

Κριτική για την ταινία "Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον Μπίλι Χόλιντεϊ" του Λι Ντάνιελς, με τους Αντρα Ντέι, Τρεβάντε Ρόουντς, Γκάρετ Χέντλουντ, Λέσλι Τζόρνταν.

Η Μπίλι Χόλιντεϊ, ακόμη κι όταν βρισκόταν στον κολοφώνα της δόξας της, στοχοποιήθηκε από το FBI λόγω του «εμπρηστικού» τραγουδιού «Strange Fruit» που περιέγραφε με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το περιστατικό λιντσαρίσματος ενός μαύρου από το αγριεμένο λευκό πλήθος.

Η αληθινή περιπέτεια της Μπίλι Χόλιντεϊ από το FBI, που την οδήγησε μάλιστα και στη φυλακή με πρόσχημα τον εθισμό της στα ναρκωτικά, γίνεται η αφορμή για τον σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς να παρουσιάσει τη ζωή της διάσημης τζαζ τραγουδίστριας μέσα από ένα πρίσμα μελοδραματικό και συμβατικό. Η αφήγηση του σκηνοθέτη της «Μονάκριβης» και του «Μπάτλερ» δεν πρωτοτυπεί: ακολουθεί την πεπατημένη της τετριμμένης χολιγουντιανής βιογραφίας, βασίζεται σε προσχηματικές ευκολίες και επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία. Ξεχωρίζει φυσικά η μεταμόρφωση της τραγουδίστριας Αντρα Ντέι σε μια πειστική (αλλά όχι και αξέχαστη) Μπίλι Χόλιντεϊ, που την οδήγησε ως την οσκαρική πεντάδα.

Σκηνοθεσία: Λι Ντάνιελς Πρωταγωνιστούν: Αντρα Ντέι, Τρεβάντε Ρόουντς, Γκάρετ Χέντλουντ, Λέσλι Τζόρνταν

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ