- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Παραλίγο ο Ίαν Μακέλεν να μην είναι ο Γκάνταλφ
Ποιος ηθοποιός προοριζόταν για τον ρόλο και οι εναλλακτικές που είπαν «όχι» λόγω φόρτου εργασίας
Πώς ο Ίαν Μακέλεν παραλίγο να μην υποδυθεί τον κινηματογραφικό μάγο Γκάνταλφ στον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Έχει συμβεί σε πολλές ταινίες, και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Ο Ίαν Μακέλεν αγαπήθηκε ως μάγος Γκάνταλφ, ωστόσο δεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον για τον συγκεκριμένο ρόλο. Αυτό αποκαλύπτει ο Γκάρι Ο' Κόνορ στη βιογραφία του Βρετανού ηθοποιού με τίτλο «Ian McKellen: A Biography».
Ειδικότερα, η αρχική πρόταση είχε γίνει στον Κρίστοφερ Πλάμερ (σ.σ. Ηρώδης Αντύπας στον «Ιησού από τη Ναζαρέτ»). Ωστόσο, όταν ο ηθοποιός άκουσε για τα γυρίσματα στη Νέα Ζηλανδία και τον χρόνο που έπρεπε να αφιερώσει (σ.σ. 18 μήνες), είπε: «Νομίζω ότι υπάρχουν άλλες χώρες που θα ήθελα να επισκεφθώ πριν τα κακαρώσω». Σειρά πήρε ο Σον Κόνερι, ο οποίος είχε αποκαλύψει πρόσφατα: «Ποτέ μου δεν κατάλαβα το σενάριο. Διάβασα το βιβλίο. Διάβασα το σενάριο. Είδα τις ταινίες. Πιστεύω ότι ο Ίαν Μακέλεν είναι θαυμάσιος σε αυτόν τον ρόλο». Η αμοιβή, πάντως, είχε οριστεί στα 6 εκατ. δολάρια, συν το 25% από τα μεικτά των πωλήσεων, δηλαδή 9 εκατομμύρια δολάρια περίπου.
Ενδιαφέρον έχει, επίσης, το γεγονός ότι ο Ίαν Μακέλεν ήταν η πρώτη επιλογή του σκηνοθέτη Τζον Γου για τον ρόλο του Swanbeck στο «Mission: Impossible 2» του 2000. Το γεγονός ότι δεν του έδειξαν πρώτα το σενάριο για να το διαβάσει, έκανε τον Μακέλεν να πει «όχι». Τελικά, τον ρόλο πήρε ο Άντονι Χόπκινς. Πάντως, ο Βρετανός ηθοποιός έδωσε τελικά τα χέρια με τον Πίτερ Τζάκσον χωρίς να διαβάσει το σενάριο της τριλογίας.
Από χίλια κύματα πέρασαν και οι ρόλοι που δόθηκαν σε άλλους ηθοποιούς. Ειδικότερα, ο Ίαν Χολμ έγινε Μπίλμπο Μπάγκινς, επειδή ο Πίτερ Τζάκσον τον είχε ακούσει στον ρόλο του... Φρόντο σε μια ραδιοφωνική προσαρμογή του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» για το BBC. Την ίδια στιγμή, ο Κρίστοφερ Λι έγινε Σάρουμαν, αφού πρώτα κατά τη διάρκεια του casting είχε διαβάσει λόγια του μάγου Γκάνταλφ.
Ο Ιλάιτζα Γουντ, για να αποδείξει ότι είναι ο καταλληλότερος για τον Φρόντο, έφερε βίντεο στο οποίο ο ίδιος είχε ντυθεί χόμπιτ στα δασάκια των Hollywood Hills. Η Λιβ Τάιλερ απέδωσε το γεγονός ότι της δόθηκε ο ρόλος της Άργουεν στην απόφαση του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον και της συζύγου του, της Φραν -η οποία είχε γράψει το σενάριο- ότι «σχεδόν δεν υπήρχε αρκετή γυναικεία ενέργεια» στα βιβλία του Τόλκιν.
Ο επεισοδιακός ρόλος του Άραγκορν - Ποιον ήθελε να παίξει ο Ντέιβιντ Μπόουι
Στον Ντάνιελ Ντέι-Λιούις είχαν προτείνει τον ρόλο του Άραγκορν. Ο διάσημος ηθοποιός αρνήθηκε. Για κάποιο χρονικό διάστημα εξέταζαν να είναι ο Τίμοθι Σπολ (σ.σ. Πίτερ Πέτιγκρου στον Χάρι Πότερ) αυτός που θα υποδυόταν τον νάνο Γκίμλι. Ο Ντέιβιντ Μπόουι ήθελε να παίξει τον Έλροντ, των άρχοντα των ξωτικών, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ.
Επίσης, έπειτα από δύο βδομάδες γυρίσματα ως Άραγκορν, ο Στιούαρτ Τάουνσεντ αποπέμφθηκε -ο Τζάκσον τον θεώρησε πολύ νέο- και αντικαταστάθηκε (σ.σ. ευτυχώς) από τον Βίγκο Μόρτενσεν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά και την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 2 Οκτωβρίου
Δύο μήνες μετά τη μεγάλη του νίκη για το «Sinners, ο ηθοποιός παραδέχεται πως δεν έχει βρει ακόμη την κατάλληλη θέση
Το βιογραφικό φιλμ για τον βασιλιά της ποπ ξεπερνά το Oppenheimer και το Bohemian Rhapsody, παρά τις κακές κριτικές
Η συμφωνία χρειάζεται πλέον μόνο την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τον Μάικλ Τζάκσον
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός απέδειξε πως εκτελεί μόνη τις επικίνδυνες σκηνές των ταινιών της
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Hollywood Reporter
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.