- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαβράς για «Ενήλικοι στην αίθουσα»: Δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι θέαμα
Τι είπε ο σκηνοθέτης για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί
«Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις» ανέφερε ο Κώστας Γαβράς για την ταινία «Ενήλικοι στη Αίθουσα».
«Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την ταινία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα», η οποία βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη (3/10). Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά αφηγείται τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τους πρώτους μήνες του 2015 με τους Ευρωπαίους δανειστές. Βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults In the Room».
«Είχα τη δική μου γνώμη για την κατάσταση μέσα από τα άρθρα και την έρευνα που έκανα για το θέμα. Είχα τη δική μου ιδέα για την ταινία, η οποία ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Χρειαζόμουν έναν insider (από μέσα) στο Εurogroup. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους ηχογραφημένους διαλόγους, τι γινόταν μέσα» ανέφερε ο κ. Γαβράς. Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί, τόνισε: «Βλέποντας τη δική μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω».
«Ο Σαρτζετάκης είχε γράψει ένα καταπληκτικό δίτομο βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε από τη χούντα. Για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κάποιος σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο "Ζ" με ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού, όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη.
» Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισελμπλουμ, του Μοσκοβισί. Δεν με ενδιέφεραν, όμως, καθόλου. Πώς να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον, ο οποίος είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά;».
Ο ελληνικός λαός υπέφερε
Στα 86 του χρόνια και μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, ο Κώστας Γαβράς αισθάνθηκε ακόμα μια φορά αλληλέγγυος στην πατρίδα του.
«Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν τα Μνημόνια και οι τράπεζες» είπε.
Από τη μεριά της η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι Γαβρά, ανέφερε πως «οι Ενήλικοι στην αίθουσα» δεν είναι μια ελληνική ταινία για την κρίση αλλά «μια ταινία για την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα».
Παρών ο Βαρουφάκης
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ιδιότητα του συγγραφέα όπως διευκρίνισε, «αφήνοντας εκτός την κομματική και πολιτική του ταυτότητα».
Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά για την ταινία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήμουν πολύ προσεκτικός στη συγγραφή του βιβλίου. Ξόδεψα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να επιβεβαιώνω ότι όντως έγιναν έτσι τα πράγματα. Για έναν συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό να είναι νωπές οι μνήμες».
Για τον Χρήστο Λούλη (σ.σ. τον κινηματογραφικό Γιάνη Βαρουφάκη) «η ταινία αυτή, δεν απευθύνεται ούτε στον αντίπαλο ούτε στον οπαδό. Απευθύνεται σε αυτούς που λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που σερβίρει η τηλεόραση, το δικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, οι φίλοι».
Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (σ.σ. υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα) δήλωσε πως «είναι τιμητικό ότι ο Κώστας Γαβράς στα 86 του γύρισε ταινία για τη χώρα του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρώτη του σημαντική τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 198
Η ελληνική πρωτεύουσα πρωταγωνίστρια σε διεθνή κινηματογραφικά και τηλεοπτικά project
Ο ηθοποιός έχει μακρά σχέση με την Paramount
Η αλχημίστρια του ελληνικού ντοκιμαντέρ μετατρέπει σε χρυσό ό,τι δεν λάμπει
«Υποψιάζομαι ότι το υπόλοιπο της καριέρας μου θα συνεχιστεί στην Ισπανία»
Στη σκιά μιας ταραγμένης διεθνούς συγκυρίας η μεγάλη βραδιά
27 χρόνια συμπληρώνονται από τον θάνατό του
Αέρας Χόλιγουντ στο κέντρο της Αθήνας
Το αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου με τη μοναδική ερμηνεία του Ντίνου Ηλιόπουλου
Μετά το «Mirai» ο διάσημος Μαμόρου Χοσόντα μας ταξιδεύει σε νέους, συναρπαστικούς κόσμους
Το φιλμ πετυχαίνει να μας κλέψει την καρδιά όχι μόνο για τα επίκαιρα μηνύματά του αλλά και για την τρυφερότητα που επιδεικνύει
Διακρίθηκε και στις Νύχτες Πρεμιέρας 2025, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού
Η Τζέσι Μπάκλεϊ βρίσκει ακόμη έναν δυνατό ρόλο, που θα συζητιέται για καιρό, ενώ ο Κρίστιαν Μπέιλ παίζει με την άνεση του ηθοποιού που τα καταφέρνει όλα.
Ποιες εταιρείες παραγωγής κυριαρχούν στην βιομηχανία του θεάματος
Οι πολλές εκδοχές ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της γοτθικής λογοτεχνίας
Η Μπερλινάλε στο μάτι του κυκλώνα
Πολιτική, Ιστορία, σινεφίλ ιστορίες αλλά και Ζιλιέτ Μπινός στη διοργάνωση, που περιλαμβάνει ένα χορταστικό μενού 252 ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους
Mια χώρα υπό δικτατορία κι ένα παιδί που προσπαθεί να καταλάβει τον κόσμο γύρω του
Έτοιμο το πρώτο προσχέδιο από τον σεναριογράφο του House of Cards
Η ταινία βασίζεται στο αδημοσίευτο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν – Μάιος 1988»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.