- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαβράς για «Ενήλικοι στην αίθουσα»: Δεν είναι ντοκιμαντέρ, είναι θέαμα
Τι είπε ο σκηνοθέτης για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί
«Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις» ανέφερε ο Κώστας Γαβράς για την ταινία «Ενήλικοι στη Αίθουσα».
«Η ταινία δεν είναι ντοκιμαντέρ. Είναι ένα θέαμα…». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Γαβράς σε συνέντευξή Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο για την ταινία του «Ενήλικοι στην Αίθουσα», η οποία βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη (3/10). Η τελευταία ταινία του Κώστα Γαβρά αφηγείται τη διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους τους πρώτους μήνες του 2015 με τους Ευρωπαίους δανειστές. Βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Adults In the Room».
«Είχα τη δική μου γνώμη για την κατάσταση μέσα από τα άρθρα και την έρευνα που έκανα για το θέμα. Είχα τη δική μου ιδέα για την ταινία, η οποία ολοκληρώθηκε με το βιβλίο του Βαρουφάκη. Χρειαζόμουν έναν insider (από μέσα) στο Εurogroup. Ο Βαρουφάκης με άφησε να ακούσω τους ηχογραφημένους διαλόγους, τι γινόταν μέσα» ανέφερε ο κ. Γαβράς. Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η ταινία πριν ακόμα προβληθεί, τόνισε: «Βλέποντας τη δική μου ταινία δεν βλέπετε το δικό σας φιλμ. Φυσικά και θα υπάρχουν αντιδράσεις. Είμαι έτοιμος να συζητήσω».
«Ο Σαρτζετάκης είχε γράψει ένα καταπληκτικό δίτομο βιβλίο για τις πιέσεις που δέχτηκε από τη χούντα. Για τη δουλειά που έκανε εναντίον των στρατιωτικών. Βλέπει κάποιος σε εκείνο το βιβλίο μια Ελλάδα τρομερή. Στο "Ζ" με ενδιέφερε η ιδέα τότε του Σαρτζετάκη μέσα από το βιβλίο του Βασιλικού, όπως τώρα με ενδιέφερε η ιδέα του Βαρουφάκη.
» Φυσικά έχουμε βιβλία των Ντάισελμπλουμ, του Μοσκοβισί. Δεν με ενδιέφεραν, όμως, καθόλου. Πώς να έχεις την παραμικρή εκτίμηση για κάποιον, ο οποίος είπε ότι τα δισεκατομμύρια οι Έλληνες τα έφαγαν σε γυναίκες και ποτά;».
Ο ελληνικός λαός υπέφερε
Στα 86 του χρόνια και μετά την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας του, ο Κώστας Γαβράς αισθάνθηκε ακόμα μια φορά αλληλέγγυος στην πατρίδα του.
«Ο ελληνικός λαός υπέφερε φοβερά και η Ευρώπη έπαιξε αρνητικό ρόλο. Το μόνο που τους ενδιέφερε όλους ήταν να σωθούν τα Μνημόνια και οι τράπεζες» είπε.
Από τη μεριά της η παραγωγός της ταινίας και σύζυγος του Κώστα Γαβρά, Μισέλ Ρέι Γαβρά, ανέφερε πως «οι Ενήλικοι στην αίθουσα» δεν είναι μια ελληνική ταινία για την κρίση αλλά «μια ταινία για την κατάσταση στην Ευρώπη σήμερα».
Παρών ο Βαρουφάκης
Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ιδιότητα του συγγραφέα όπως διευκρίνισε, «αφήνοντας εκτός την κομματική και πολιτική του ταυτότητα».
Ο κ. Βαρουφάκης ευχαρίστησε τον Κώστα Γαβρά για την ταινία, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ήμουν πολύ προσεκτικός στη συγγραφή του βιβλίου. Ξόδεψα τουλάχιστον ενάμιση χρόνο να επιβεβαιώνω ότι όντως έγιναν έτσι τα πράγματα. Για έναν συγγραφέα είναι πολύ σημαντικό να είναι νωπές οι μνήμες».
Για τον Χρήστο Λούλη (σ.σ. τον κινηματογραφικό Γιάνη Βαρουφάκη) «η ταινία αυτή, δεν απευθύνεται ούτε στον αντίπαλο ούτε στον οπαδό. Απευθύνεται σε αυτούς που λένε ότι θέλουν να καταλάβουν κάτι βαθύτερο από αυτό που σερβίρει η τηλεόραση, το δικό τους ιδεολογικό υπόβαθρο, οι φίλοι».
Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης (σ.σ. υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα) δήλωσε πως «είναι τιμητικό ότι ο Κώστας Γαβράς στα 86 του γύρισε ταινία για τη χώρα του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ανακοινώθηκαν οι προεγκρίσεις και εγκρίσεις για το πρόγραμμα «Πρώτη Ταινία»
Ο διάσημος σκηνοθέτης επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα με τη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας «Disclosure Day»
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης εκφράζει την απογοήτευσή του για το επίπεδο των νέων ταινιών
«100 χρόνια μπροστά», από ένα παιδί της «Αλλαγής». Ο ηθοποιός και σεναριογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE με αφορμή τη νέα ταινία
Ο σκηνοθέτης ζητά συγγνώμη από την ηθοποιό που επί χρόνια ζητούσε την αφαίρεση της σκηνής
Η συμπερίληψη, όταν λειτουργεί σωστά, δεν είναι εμπόδιο στη δημιουργία. Το αντίθετο μάλιστα.
Σφοδρή κριτική από καλλιτέχνες μετά την επένδυση του σκηνοθέτη σε εταιρεία AI
Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει τη νέα υπερπαραγωγή του Κρίστοφερ Νόλαν
«Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ήταν και θα παραμείνει πάντα παιδί της Finos Film»
Η σκηνοθέτρια μιλάει για το πρώτο της μεγάλου μήκους φιλμ «Μικρές ανάσες»
Ένα κλειστοφοβικό θεατρικό δράμα
Ο σκηνοθέτης συγκινεί, χάρη στην απολαυστική και ευρηματική μείξη σκηνοθεσίας-σεναρίου.
Περιλαμβάνει ξεκαρδιστικές σκηνές στις οποίες ο Τσιοτσιόπουλος δίνει ένα ανεπανάληπτο σόου
Μετά τη βραβευμένη παρουσία της στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ταινία διεκδικεί 5 βραβεία Ίρις.
Τα κινηματογραφικά στούντιο πλέον βρίσκονται αντιμέτωπα με ένα πρωτόγνωρο πρόβλημα
Η νέα του ταινία «Obsession» εξελίχθηκε σε εμπορική επιτυχία
Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 14 Αυγούστου
Ο σκηνοθέτης του Justice League φέρνει ξανά στη μεγάλη οθόνη την κλασική ταινία του Τζον Κάρπεντερ
Η πρωταγωνίστρια του Euphoria κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα ως παραγωγός του Χόλιγουντ
Θερινό στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου της Αθήνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.