Κινηματογραφος

26o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

14 μέρες σινεμά

41550-195045.jpg
Γιώργος Κρασσακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 458
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
53893-118539.jpg

Τα πάντα για το 26o Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Ταινίες όχι μόνο από την Ευρώπη μα κι από ολόκληρο τον κόσμο, αφιερώματα και ειδικές εκδηλώσεις περιλαμβάνει η 26η διοργάνωση του παλιότερου αθηναϊκού κινηματογραφικού ραντεβού.

Μέσα σε 14 μέρες, περισσότερες από 70 ταινίες θα προβληθούν στα πλαίσια του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, οι περισσότερες από αυτές μάλιστα σε πρώτη ελληνική προβολή. Στο διαγωνιστικό τμήμα του συναντάμε ταινίες από τα βαλκάνια, το Ισραήλ, την Ιταλία, αλλά και τη Ρωσία, ανάμεσα στις οποίες το «The Priest’s Children» που κέρδισε πριν λίγες μέρες το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Tο τμήμα «H διεθνής εικόνα σε πρώτη προβολή» φιλοξενεί όπως κάθε χρόνο άπαικτες ταινίες στο αθηναϊκό κοινό, από την παγκόσμια κινηματογραφία. Ανάμεσά τους, η πολυαναμενόμενη ταινία του Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι «La danza de la realidad», το «The invisible woman» με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Ρέιφ Φάινς, αλλά και το «Wild duck», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη Γιάννη Σακαρίδη, ένα φιλμ για τις επιλογές που κάνουμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με ηθικά διλήμματα και οικονομικά συμφέροντα.

Μιλώντας για τον Γιοντορόφσκι, ο Χιλιανός σκηνοθέτης θα είναι παρών και μέσω του συνολικού αφιερώματος στο έργο του, το οποίο θα φιλοξενήσει τα «Fando y Lis» (1968), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, το «El Topo» (1970), ένα γκροτέσκο, βίαιο παραληρηματικό ταξίδι, το οποίο απέκτησε με το πέρασμα του χρόνου μυθικές διαστάσεις, το προκλητικό, σουρεαλιστικό έπος «The Holy Mountain» (1973), το «Santa Sagre» (1989), την πιο «εμπορική» και βατή αλληγορική ταινία του, και για πρώτη φορά το άπαικτο στην Ελλάδα, μικρού μήκους φιλμ του «La Cravate».

Το αφιέρωμα «American Indie Go!» παρουσιάζει ταινίες ενός σύγχρονου, πραγματικά ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου που βασίζεται στη λογική του DIY. Από το «Girl Walk: All Day», που με crowdfunding συγκέντρωσε περισσότερα από 20.000 δολάρια, και το «Tiny Furniture» της Λένα Ντάναμ, μέχρι το «Marfa Girl» του Λάρι Κλαρκ, μερικές από τις πιο φρέσκες φωνές της Αμερικής τού σήμερα θα είναι εδώ.

Έχουμε γράψει ήδη για το αφιέρωμα στο ιταλικό είδος του στιλιζαρισμένου τρόμου των 60s και 70s που ανέδειξε ταλέντα, μια ολόκληρη σχολή δημιουργών, και κατόρθωσε να μπλέξει το φτηνό με το σπουδαίο στις αιματοβαμένες, εξαιρετικά τρομακτικές κι ακόμη ενδιαφέρουσες ταινίες του. Το Πανόραμα ανατρέχει την ιστορία του και επιλέγει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του.

Κοιτάζει επίσης στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, ανακαλύπτοντας τον «άλλο» ελληνικό κινηματογράφοςτων 60s: Αν και η δεκαετία του ’60 χαρακτηρίστηκε ως η χρυσή εποχή του εμπορικού εγχώριου σινεμά, υπήρξαν ταινίες που όχι μόνο άφησαν ανεξίτηλο το δημιουργικό τους αποτύπωμα, αλλά και σημάδεψαν το ξεκίνημα μιας «ελληνικής άνοιξης», για να μετατραπούν σε σημείο αναφοράς τόσο για την εγχώρια όσο και την ευρωπαϊκή κινηματογραφία. Ταινίες όπως, μεταξύ άλλων, η «Αντιγόνη» του Γιώργου Τζαβέλλα, η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη, η «Συνοικία το όνειρο» του Αλέκου Αλεξανδράκη, η «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν, «Το μπλόκο» του Άδωνι Κύρου και «Οι βοσκοί της συμφοράς» του Νίκου Παπατάκη.

Δίνει ακόμη χώρο σε Έλληνες συγγραφείς να διαλέξουν την αγαπημένη ταινία τους, προβάλλει τις μικρού μήκους που είναι φιναλίστ στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου, διοργανώνει συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις. Όλα αυτά 14-27 Νοεμβρίου, στους κινηματογράφους ΛΑΪΣ - Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιντεάλ και Capitol 3D.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ, αλλά και πληροφορίες για εισιτήρια και ώρες προβολών, στην επίσημη ιστοσελίδα του, www.panoramafest.org

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ