- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Κάννες: Στον Αλέν Ντελόν, ο Χρυσός Φοίνικας συνολικής προσφοράς
Ο θρυλικός ηθοποιός βραβεύεται ως ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του γαλλικού σινεμά
Τιμώμενο πρόσωπο στο 72ο Φεστιβάλ των Καννών ο Γάλλος πάλαι ποτέ γόης
Το 72ο Φεστιβάλ των Καννών αποφάσισε για το 2019 να απονείμει το Χρυσό Φοίνικα για το σύνολο της καριέρας του στον μύθο του παγκόσμιου σινεμά, Αλέν Ντελόν «για να τιμήσει την υπέροχη παρουσία του στην ιστορία της Έβδομης Τέχνης».
Αυτό είναι το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του διάσημου Φεστιβάλ για τη βράβευση ενός από τους διασημότερους εκπροσώπους του γαλλικού σινεμά, μία ημέρα πριν την ανακοίνωση του πίνακα των επίσημων επιλογών της φετινής διοργάνωσης.
«Μετά τη Ζαν Μορό, το Γούντι Άλεν, τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, την Τζέιν Φόντα, τον Κλιντ Ίστγουντ, το Ζαν-Πολ Μπελμοντό, τον Μανουέλ ντ’ Ολιβέιρα, την Ανιές Βαρντά, και τον Ζαν-Πιερ Λεό, το Φεστιβάλ των Καννών έχει την τιμή και την περηφάνια που ο θρυλικός ερμηνευτής του «Γατόπαρδου» του Λουκίνο Βισκόντι (Χρυσούς Φοίνιξ το 1963) δέχθηκε να βραβευτεί από τη διεθνή κοινότητα», τονίζεται στο κείμενο της επιτροπής.
Ο 83χρονος Αλέν Ντελόν για πρώτη φορά ανέβηκε τα σκαλιά της Μοντέ ντε Μαρς των Καννών στις 13 Μαΐου 1961 με μεγάλη επιτυχία μάλιστα για να παρουσιάσει την ταινία του «The Joy of Living». Το κοινό δεν στερείτο ενθουσιασμού ακόμη και 30 χρόνια μετά, όταν ο ηθοποιός έκανε μία θεαματική έλευση στην προβολή του «New Wave» με ελικόπτερο και λέμβο.
Ενδιάμεσα είχε επιστρέψει στις Κάννες με τις άφθαστες ταινίες «Η έκλειψη» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1962), ο «Γατόπαρδος» (1963) και ο «Κύριος Κλάιν» (1976). Όμως με το θεσμό δεν είχε την ίδια θερμή σχέση, και γι’ αυτόν το λόγο στην τωρινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Πιερ Λεσκύρ και ο γενικός επιτετραμμένος Τιερί Φρεμό σπεύδουν να αναφέρουν πως είναι «ευτυχείς που ο Αλέν Ντελόν δέχθηκε να τιμηθεί από το Φεστιβάλ.
Επί πολύ καιρό αμφιταλαντευόταν, έχοντας πολλές επιφυλάξεις για τον συγκεκριμένο Χρυσό Φοίνικα, διότι πίστευε πως έπρεπε να έλθει στις Κάννες μόνο για να τιμήσει τους σκηνοθέτες με τους οποίους είχε εργασθεί».
Τα τελευταία χρόνια, ο Ντελόν είχε επιστρέψει στις Κάννες μόνον για την επέτειο των 60 χρόνων τους, ενώ το 2010 ανέβηκε πάλι τα σκαλιά του Παλαί ντε Σινεμά χέρι με χέρι με την Κλαούντια Καρντινάλε εξ αφορμής της κυκλοφορίας της νέας κόπιας του «Γατόπαρδου» 47 χρόνια μετά από την πρώτη προβολή του.
Ο Αλέν Ντελόν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον κινηματογράφο έπειτα από 80 ταινίες στο ενεργητικό του, έχοντας εργασθεί με τιτάνες της κινηματογραφικής τέχνης, όπως οι Γκοντάρ, Βισκόντι και Αντονιόνι, ενώ κλασσικά έχουν μείνει τα κινηματογραφικά ζευγάρια που έχει σχηματίσει με την Κλαούντια Καρντινάλε, την Ούρσουλα Άντρες, τη Μόνικα Βίτι και κυρίως τη Ρόμι Σνάιντερ.
Αλλά εκείνο που τον θλίβει περισσότερο από την καριέρα του, όταν θυμάται τα Φεστιβάλ, είναι σύμφωνα με τον ίδιο: «Ένα μόνο πράγμα μου ξέφυγε και θα με κυνηγά για πάντα. Θα μου άρεσε να με έχει σκηνοθετήσει μία γυναίκα προτού πεθάνω».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου
Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον.
Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα
Ο Ρέιφ Φάινς παραδίδει μια σπάνιας συναισθηματικής έντασης ερμηνεία
Δείτε πρώτοι το φιλμ που κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες και ζήστε την κινηματογραφική εμπειρία στη μεγάλη οθόνη
Το αφιέρωμα της εταιρείας παραγωγής στην Ελληνίδα ηθοποιό
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Οι νικητές της λαμπερής βραδιάς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.