- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το τρένο θα σφυρίξει τέσσερις φορές... στο Ρουφ
Η κινηματογραφική ιστορία του τρένου μέσα από τέσσερις σταθμούς κάθε Τρίτη του Μαρτίου
Στις 28 Δεκεμβρίου 1895, ένα τρένο θα άλλαζε ριζικά την έννοια της ψυχαγωγίας. Έχοντας νοικιάσει μια αίθουσα στο παρισινό Grand Cafe, οι γάλλοι αδελφοί Λουίς και Ογκίστ Λιμιέρ, κατατρομοκρατούν το κοινό με την «Έλευση του τρένου στον σταθμό». Η εικόνα του συρμού που «εισβάλλει» στον σταθμό «κοιτάζοντας κατάματα» τους θεατές, ανάγκασε τους τελευταίους να τρέξουν πανικόβλητοι έξω από την αίθουσα, ενώ ο θρύλος λέει ότι κάποιοι λιποθύμησαν...
Από τότε, το τρένο θα διέγραφε μεγάλη κινηματογραφική πορεία η οποία ποτέ δεν θα τελειώσει. Η πρόσφατη κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος της Άγκαθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» από τον Κένεθ Μπράνα έγινε η κορυφαία εμπορική επιτυχία για το 2017 στις ελληνικές αίθουσες, σημειώνοντας ανάλογη επιτυχία σε όλες τις χώρες όπου προβλήθηκε.
Τι είναι τελικά αυτό που κάνει το κινηματογραφικό ταξίδι με τρένο τόσο ελκυστικό;
Πολλά και διάφορα. Κατ' αρχάς, το τρένο ως χώρος «αστυνομικού» μυστηρίου. Ο χώρος κλειστός, το όχημα μεγάλο και σε κίνηση. Δεν είναι αεροπλάνο, όπου άλλα συναισθήματα προκαλούν δυσφορία, είναι τρένο και «πατά» στη γη. Υπάρχουν κίνδυνοι αλλά μπορούν να αποδοθούν «εύπεπτα», από το «Πέρασμα της Κασάνδρας» του Τζορτζ Κοσμάτος μέχρι την «Επίθεση στον συρμό» του Τόνι Σκοτ.
Το τρένο ως φορέας πολιτισμού. Στο «Κάποτε στη Δύση» ο Σέρτζιο Λεόνε μιλά για τη συμβολή του τρένου στην αιματοβαμμένη εξάπλωση του πολιτισμού στην Άγρια Δύση. Αιματοβαμμένη γιατί χιλιάδες εργάτες −κυρίως Κινέζοι− θάφτηκαν κάτω από τις σιδηροδρομικές γραμμές προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η εξάπλωση.
Μετά είναι το τρένο ως «εργαλείο» πολέμου. Ας μη πάμε μακριά. Στη «Μάχη των σιδηροδρόμων» ο Ρενέ Κλεμάν συνδυάζει ντοκουμέντα και μυθοπλασία για να καταγράψει το χρονικό του αγώνα των γάλλων σιδηροδρομικών ενάντια στους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής.
Αλλά ακόμα και όταν το τρένο δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο σε μια ταινία, ακόμα και τότε, μπορεί να κλέψει την παράσταση. Η ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ «Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων» κλείνει μέσα σε ένα τρένο και είναι ένα φινάλε που σφραγίζεται στη μνήμη για... σεξουαλικούς λόγους. Κι ύστερα στο κλασικό γουέστερν «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές» του Φρεντ Τσίνεμαν, η ιδέα ότι κάποια στιγμή θα έρθει ένα τρένο στο μικρό χωριό όπου λαμβάνει χώρα η ιστορία, ουσιαστικά πυροδοτεί το σενάριο, παρότι το τρένο εμφανίζεται λίγο πριν το φινάλε της ταινίας.
Όλα αυτά −και κάποια άλλα− μέσα από μικρές, προσιτές ιστορίες, με απλά λόγια και μπόλικο κέφι θα «περάσουν» μέσα από τέσσερις σταθμούς στο Τρένο του Ρουφ. Με «σταθμάρχη» τον κινηματογραφικό κριτικό Γιάννη Ζουμπουλάκη τις τέσσερις Τρίτες του προσεχούς Μαρτίου (6, 13, 20, 27/ 3), ο πολιτιστικός χώρος στο Ρουφ θα αποπειραθεί ένα ψυχαγωγικό ταξίδι με τρένο στην ιστορία του κινηματογραφικού τρένου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα γυρίσματα ξεκινούν τον Οκτώβριο και θα πραγματοποιηθούν στην Ιταλία και την Τσεχία
Με μια ιστορική διάκριση για τον κυπριακό κινηματογράφο, η σκηνοθέτρια απέσπασε το βραβείο κοινού στο Sundance Film Festival για το «Κράτα με» και μιλά για την παγκόσμια γλώσσα του σινεμά
Ο Κύκλωπας, η εντυπωσιακή Χάθαγουεϊ ως Πηνελόπη και ο Ρόμπερτ Πάτινσον ως Αντίνοος - Νέες εικόνες από την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του ομηρικού έπους
Mαζί με τους Κλόι Ζάο και Στέλαν Σκάρσγκαρντ
Σε όλη την αμερικανική οικονομία, η αναλογία φτάνει το 341 προς 1
Η Οντέτ Αγκραμόν, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1929 στο Σερέ, κοντά στα σύνορα με την Ισπανία
Η εταιρεία παραγωγής τίμησε τον ηθοποιό με μία ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram
Η Στριπ εξηγεί γιατί το σίκουελ δεν θα μπορούσε να είναι απλώς νοσταλγικό
Την περίοδο εκείνη ήταν 56 ετών
Όταν τα ρούχα λειτουργούν ως καταλύτης στην κινηματογραφική αφήγηση
Και η πρώτη και η δεύτερη ταινία έχουν γράψει τη δική τους παράλληλη ιστορία με αυτήν της μεγάλης οθόνης
Ένα ευρηματικό και άρτια τεκμηριωμένο πολιτικό θρίλερ
Σαν να μην πέρασε μια μέρα για τους βασικούς χαρακτήρες της εμβληματικής ταινίας του 2006
Εντυπώσεις και τα πρώτα πλάνα της «Οδύσειας» στο CinemaCon στο Λας Βέγκας
Μια ζωή θέατρο, σινεμά και καμαρίνια γεμάτα λουλούδια
Η σωτήρια θεραπεία και το μήνυμα ελπίδας του 78χρονου ηθοποιού
Ο σκηνοθέτης θεάτρου, ηθοποιός και δραματουργός είναι ένα πρόσωπο-κλειδί στον ελληνικό θεατρικό χώρο
Η βιογραφική ταινία σπάει ταμεία παγκοσμίως - Κατακόρυφη αύξηση στο streaming επιτυχιών του «βασιλιά της ποπ»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.