- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
O Αλεξάντερ Πέιν είναι στη Θεσσαλονίκη για το φεστιβάλ κινηματογράφου και είπε κάτι (μάλλον) παράξενο για τις ελληνικές ταινίες
Τι είπε για Τραμπ, Γουαϊνστάιν και «ανεξάρτητο» κινηματογράφο
"Είστε τελικά απαισιόδοξος;
-”Μάλλον ρεαλιστής” απάντησε ο 56χρονος Αλεξάντερ Πέιν. “Προσποιούμαι ότι κάθε ταινία που κάνω είναι κωμωδία. Σίγουρα και η ταινία μου αυτή είναι κωμωδία αλλά έχει και ζοφερά στοιχεία”, έλεγε νωρίτερα αναφερόμενος στο νέο του φιλμ Μικρόκοσμος / “Downsizing” που προβάλλεται απόψε στο “Ολύμπιον” σε ειδική προβολή στο πλαίσιο του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Παλιός γνώριμος της Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ της (επισκέπτεται το ΦΚΘ εδώ και μια εικοσαετία τουλάχιστον – απ την προβολή της ταινίας του “Πολίτης Ρουθ” στα 1997) ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το νέο του φιλμ Μικρόκοσμος / Downsizing.
“Είναι η έκτη φορά που βρίσκομαι εδώ, ίσως η έβδομη. Έχω φέρει τέσσερις ταινίες στο παρελθόν, δύο φορές υπήρξα μέλος της κριτικής επιτροπής και μία πρόεδρος. Περνάω πάρα πολύ καλά, είμαι πανευτυχής εδώ. Χαίρομαι πάντα που παρά την κρίση και τις περικοπές στη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ, η Θεσσαλονίκη διατηρεί ζωντανό τον κινηματογραφικό της πολιτισμό”.
Αν και...σε ερώτηση για το αν βρίσκεται κοντά στην ιδέα του να γυρίσει μια ταινία για την Ελλάδα ο Πέιν απάντησε πως...”κάθε μέρα βρίσκομαι πιο κοντά στα πάντα..ακόμα και στο θάνατο” ενώ για τον ελληνικό κινηματογράφο προτίμησε να απαντήσει μάλλον σαρκαστικά ΄”Βλέπουμε ...Λάνθιμο τώρα” και απέφυγε να εκφράσει δημόσια την άποψή του για τις σύγχρονες ελληνικές ταινίες .
Για τη Νορβηγία όμως, στην οποία αναφέρεται η τελευταία του ταινία (στη σκανδιναβική χώρα εξάλλου έχει γίνει μέρος των γυρισμάτων του “Downsizing”), έχει μάλλον διαφορετική γνώμη. (“Ο Τζιμ Τέιλορ σκέφτηκε ότι μία τέτοια τρελή ιδέα δεν μπορούσε παρά να προέρχεται από μία σκανδιναβική χώρα. Στη Νορβηγία υπάρχουν άνθρωποι που είναι αρκετά γεροί στα μυαλά τους και αρκετά τρελοί” έλεγε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου ενόψει της προβολής της ταινίας του).
Προτιμά αντί για απαισιόδοξος να δηλώνει “ρεαλιστής” και παραδέχεται ότι, όπως ο ήρωας της ταινίας του, νιώθει κι ο ίδιος χαμένος (““Νιώθω απολύτως και ανά πάσα στιγμή χαμένος. Κι ο κόσμος γύρω μας γίνεται όλο και πιο χαμένος”.)
Όσον αφορά εξάλλου το ...ασυμβίβαστο του “ανεξάρτητου κινηματογραφιστή” -μια που έτσι έγινε παγκόσμια γνωστός και την χρηματοδότηση της τελευταίας του ταινίας απ την “Παραμάουντ” ο Αλεξάντερ Πέιν προτίμησε να απαντήσει “διπλωματικά”.
“Προσωπικά , δεν αποδέχτηκα απολύτως τον όρο “ανεξάρτητος”. Μ΄ ενδιαφέρει όμως πάντα η ακεραιότητα του οράματος του σκηνοθέτη” ...
Όσον αφορά τέλος την Αμερική , το Χόλυγουντ και το ...νέο πρόεδρο Τράμπ, ο Αλεξάντερ Πέιν απάντησε επίσης με το δικό του τρόπο...
-”Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος να τον συμπαθεί...” (τον πρόεδρο Τράμπ)
Ως “πολύ αντιπαθητικό άνθρωπο” χαρακτήρισε επίσης ο Αλεξάντερ Πέιν τον κινηματογραφικό παραγωγό Χάρβι Γουάνσταϊν, με τον οποίο είχε και ο ίδιος παλιότερα συνεργαστεί .
“«Προσωπικά; Ναι. Σοκαρίστηκα. Όλα αυτά συμβαίνουν παντού και συνέχεια, αλλά η έκταση της εγκληματικότητας με σόκαρε. Όλοι εκπλαγήκαμε από την έκταση του φαινομένου. Είναι κρίμα που έμειναν κρυφά τόσο διάστημα. Τώρα όμως βγήκαν στην επιφάνεια, οι γυναίκες μιλούν, δεν το ανέχονται άλλο κι αυτό είναι καλό. Δεν τον συμπαθούσα εξαρχής τον Γουάινσταϊν. Δεν ήθελα να συνεργαστώ ξανά μαζί του. Είναι πολύ αντιπαθητικός άνθρωπος και δεν ξέρω πώς τον προσεγγίζουν άλλοι».
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.