Κινηματογραφος

Σινεμά για όλους

Με το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη, το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης γίνεται προσβάσιμο σε όλους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379563-783112.jpg
eurokinissi / ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Για ακόμα μία χρονιά, η μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου ξεκινά στη Θεσσαλονίκη και, όπως και πέρυσι, τη μαγεία του σινεμά θα μπορέσουν να τη μοιραστούν όλοι! Μετά τις βελτιώσεις προσβασιμότητας που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ωνάση και η Στέγη, για δεύτερη συνεχή διοργάνωση, διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες σε υποδομές και περιεχόμενο –με την πολύτιμη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία–, ώστε να μπορούν όλοι να συμμετάσχουν και στο 58ο ΦΚΘ.

Το ζητούμενο της καθολικής πρόσβασης τόσο στον χώρο και τις αίθουσες του Φεστιβάλ, όσο και στο περιεχόμενο της τέχνης, στις ίδιες τις ταινίες δηλαδή, δεν είναι μια διακηρυκτική πράξη, αλλά μια υπαρξιακή προτεραιότητα, όχι μόνο για τους ανάπηρους καλλιτέχνες, αλλά και για όλους τους πολίτες.

Η προσβασιμότητα βελτιώθηκε στο Ολύμπιον, στις αίθουσες του λιμανιού, στο Box της πλατείας Αριστοτέλους και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με εγκαταστάσεις φιλικές και προσβάσιμες στα κινητικά ανάπηρα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υγιεινής, αλλά και των χώρων στάθμευσης των οχημάτων των αναπήρων.

Πιο συγκεκριμένα, βελτιώθηκαν οι ράμπες, διαμορφώθηκαν κατάλληλα τα ταμεία και τροποποιήθηκαν οι χώροι υγιεινής (τουαλέτες) για ανάπηρα αλλά και για εμποδιζόμενα πρόσωπα.

Επίσης, στην Προβλήτα Α’ δημιουργήθηκαν σταδιακά διάδρομοι ανεμπόδιστης μετακίνησης για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άτομα με όρθιες βλάβες, έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στις αίθουσες και στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η καθολική πρόσβαση, όμως, δεν αφορά μόνο στο δομημένο περιβάλλον, αλλά και στο ίδιο το περιεχόμενο της κινηματογραφικής τέχνης.

Στην περίπτωση του φεστιβάλ, αυτό είναι οι ταινίες. Το κοινό του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει δύο κλασικές και αγαπημένες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με όρους καθολικής προσβασιμότητας για όλους τους θεατές.

Πρόκειται για τα φιλμ Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη (1972) και Θου-Βου φαλακρός πράκτωρ, Επιχείρησις: Γης Μαδιάμ του Θανάση Βέγγου (1969), δυο αξεπέραστα κινηματογραφικά έργα που προσφέρουν διαχρονικά τη συγκίνηση και το γέλιο.

Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description], για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, καθώς και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing], με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Επίσης, 19 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν με προσαρτημένους υπότιτλους βάσει διαλόγων και άλλη μία ελληνική ταινία, η Μπλε Βασίλισσα, με ενσωματωμένους υπότιτλους SDH, έτσι ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν κωφοί και βαρήκοοι θεατές, πάντα με την τεχνική και επιστημονική αρτιότητα που προσφέρει η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Στις αίθουσες θα είναι ευπρόσδεκτοι, φυσικά, και οι (σινεφίλ) σκύλοι οδηγοί τυφλών, ενώ το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα είναι διαθέσιμο σε γραφή Μπράιγ (Braille), καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Εξάλλου, οι τελετές έναρξης και λήξης, καθώς και οι δύο προβολές καθολικής προσβασιμότητας θα έχουν διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].

Μετά το τέλος της 58ης διοργάνωσης, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ωνάση, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία θα προσφέρουν, όπως και πέρυσι, όλους τους επεξεργασμένους υπότιτλους και την ακουστική περιγραφή στους παραγωγούς των ταινιών, ώστε να παραμείνουν προσβάσιμες στις επόμενες προβολές τους, καθώς και στο DVD, ευελπιστώντας ότι, με την υποστήριξη του Φεστιβάλ, οι ταινίες θα διανεμηθούν στην προσβάσιμη μορφή τους τόσο στις κινηματογραφικές αίθουσες όσο και στην οικιακή διανομή, προκειμένου να τις απολαύσουν όλες και όλοι.

          

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.