- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Τα βραβεία του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Βραβεία, τιμώμενα πρόσωπα και αβαν πρεμιέρ στον κινηματογράφο Έλλη
Η αυλαία του επετειακού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έπεσε χθες Τετάρτη 1/11 στην «Έλλη», παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, με την απονομή των βραβείων, τη βράβευση των τιμώμενων προσώπων της 30ής διοργάνωσης και την προβολή της ταινίας «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς» του Ραούλ Πεκ.

Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης ©Cinepivates
Η ταινία «Una famiglia» του Ιταλού Σεμπαστιάνο Ρίζο, ο οποίος ήταν παρών στην απονομή, απέσπασε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ μοιράστηκε και το βραβείο κοινού της επιτροπής αναγνωστών του «Αθηνοράματος», με το «Reinventing Marvin» της Γαλλίδας Αν Φοντέιν. Η ταινία της Φοντέιν αναφέρεται στην «επανεφεύρεση του εαυτού» ενός νεαρού ομοφυλόφιλου.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Una famiglia», Σεμπαστιάνο Ρίζο ©Cinepivates
Η FIPRESCI (Διεθνής Ομοσπνδία Κριτικών Κινηματογράφου) έδωσε το δικό της βραβείο «Fipresci Θόδωρος Αγγελόπουλος» στην ταινία «Arrhythmia» του ρώσου σκηνοθέτη Μπόρις Χλέμπνικοφ με θέμα τη σχέση ενός ζευγαριού που δοκιμάζεται στον εργασιακό χώρο (τα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου), καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις παθογένειες του ρωσικού ΕΣΥ. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του σκηνοθέτη ο μορφωτικός ακόλουθος της Ρωσικής Πρεσβείας Θεόδωρος Καλαϊντόφ.
Το «Una famiglia» του Σεμπαστιάνο Ρίζο, που διεκδίκησε Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, στάθηκε η αφορμή για μια άνανδρη επίθεση εναντίον του σκηνοθέτη, στις σκάλες του σπιτιού του, από ομάδα νεοναζί οι οποίοι ενοχλήθηκαν από την ταινία του. Το φιλμ δείχνει ένα ζευγάρι να τεκνοποιεί και να πουλάει τα παιδιά του σε ομόφυλο ζευγάρι. Ο Σ. Ρίζο τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε ένα διάστημα στο νοσοκομείο.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης, έκανε μια αναδρομή στην ιστορία του φεστιβάλ, που γεννήθηκε πριν 30 χρόνια, ως μια διοργάνωση της «Ελευθεροτυπίας» με συμπαραστάτη τον αξέχαστο Σεραφείμ Φυντανίδη.

Η Μαρία Παναγίδου απένειμε τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη ©Cinepivates
Τιμητικό βραβείο στον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη απένειμε η συμπατριώτισσα του Μαρία Παναγίδου από το Σπίτι της Κύπρου. «Παρακολουθώντας το "Πανόραμα" μάθαμε σινεμά. Κι ύστερα, μεγαλώσαμε, γυρίσαμε κι εμείς ταινίες κι αυτές παίχτηκαν στο Πανόραμα», είπε ο σκηνοθέτης ευχόμενος στο Νίνο Φένεκ Μικελίδη και το φεστιβάλ του άλλα 30 χρόνια επιτυχίας. Το δικό του τιμητικό βραβείο, ο Βαγγέλης Μουρίκης το παρέλαβε από την συνάδελφό του ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη ενώ το βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη.

Ο Βαγγέλης Μουρίκης παρέλαβε τιμητικό βραβείο από την ηθοποιό Δήμητρα Χατούπη ©Cinepivates

Το τιμητικό βραβείο στην ηθοποιό Γιώτα Φέστα παρέδωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ηλέκτρα Βενάκη ©Cinepivates
Η υπουργός πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αφού ευχήθηκε μακροημέρευση στο φεστιβάλ και στον διευθυντή του «που κρατά άσβεστη τη φλόγα του», τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι. Ο διάσημος πολωνός σκηνοθέτης, μέλος του ΔΣ της EFA, ήρθε στη χώρα μας για να γιορτάσει με το Πανόραμα τα 30 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. «Όταν ήμουν νέος έλεγα πως οι άνθρωποι δεν χρειάζονται τα βραβεία» είπε. «Έκανα λάθος. Στην ηλικία μου αυτό είναι μια ενθάρρυνση να συνεχίσεις».

Η Λυδία Κονιόρδου τίμησε με ειδικό βραβείο τον προσκεκλημένο της διοργάνωσης Κριστόφ Ζανούσι
Η βραδιά έκλεισε με την −βασισμένη σε αληθινή ιστορία− ταινία του Αργεντίνου Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς». Το φιλμ φώτισε τα νεανικά χρόνια του Μαρξ και την γνωριμία του με τον Ένγκελς που τον ενθάρρυνε και τον υποστήριξε οικονομικά να γράψει το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».
Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου είναι το παλαιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Νίνο Φένεκ Μικελίδη και διοργανώνεται κάθε χρόνο, το Φθινόπωρο, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της FIPRESCI, του Σπιτιού της Κύπρου, της Π.Ε.Κ.Κ και σε συνεργασία με Πολιτιστικά Ινστιτούτα και διάφορους άλλους φορείς. Στόχος του είναι να αναδείξει σύγχρονα αλλά και παλιότερα αριστουργήματα του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού κινηματογράφου αλλά και επιλεγμένους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο σκηνοθέτης του Avatar μετακομίζει επικαλούμενος την πόλωση της Αμερικής του Τραμπ
Από το Παγκράτι στο παγκόσμιο σινεμά και τη διεθνή αναγνώριση
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
Είχε προταθεί για τελευταία φορά το 1985, για το «Twice in a Lifetime»
Διπλή υποψηφιότητα και ιστορικά επιτεύγματα
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Variety»
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.