Κινηματογραφος

Ο μεγαλύτερος αντιήρωας λέγεται Batman

Τι πραγματικά κρύβει μέσα του ο άνθρωπος-νυχτερίδα;  

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334844-695389.jpg

O άνθρωπος-νυχτερίδα, ο εκατομμυριούχος Μπρους Γουέιν που ψάχνει πάντα τρόπο να αποδράσει από το παρόν που του κληροδότησε το παρελθόν του, ο μασκοφόρος εκδικητής που προστατεύει το Γκόθαμ Σίτι στις πιο δύσκολες ώρες κρατά δεκαετίες συντροφιά σε γενιές και γενιές που μεγαλώνουν με τις περιπέτειές του. Το αξεπέραστο πρώτο φιλμ «Batman» με την υπογραφή του μεγάλου παραμυθά Τιμ Μπάρτον, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις τον άνθρωπο-νυχτερίδα και το σκοτεινό, περιπετειώδη κόσμο του.

Φέτος, συντονιστείτε στο Nova Christmas και μπείτε για τα καλά στο πνεύμα των Χριστουγέννων, έως και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου! Καθημερινά στις 21:30, λίγο πριν την πρεμιέρα της ταινίας «Batman v Superman» στα Novacinema, θυμηθείτε τις καλύτερες ταινίες του Batman και του Superman σε ένα χορταστικό αφιέρωμα. 

Η ταινία «Batman» αποδείχθηκε γρήγορα κλασική και για κάποιους παραμένει αξεπέραστη, δεν σηματοδότησε μόνο τη σειρά φιλμ του Batman στο σινεμά, αλλά φιλοτέχνησε και ένα από τα πιο πειστικά του πορτρέτα. H μεγαλειώδης ερμηνεία του Μάικλ Κίτον συνάντησε τη συγκλονιστική μεταμόρφωση του Τζακ Νίκολσον και το μοναδικό σεξαπίλ της Κιμ Μπέισινγκερ. Τι κρύβεται πραγματικά πίσω από τη μάσκα που φορά ο Μπρους Γουέιν; Η σειρά ταινιών Batman θα σου δώσει πολλές απαντήσεις.  

Δεν έχει σούπερ δυνάμεις, αλλά ένα εφιαλτικό παρελθόν. Είδε ως παιδί τους γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του και αποφάσισε να εκδικηθεί υπηρετώντας τη δικαιοσύνη με τον τρόπο του. Χάρη στα πολλά εκατομμύριά του μπορεί να κατασκευάσει ό,τι εξοπλισμό χρειάζεται για να κάνει τα δικά του, όταν κυνηγά τους εγκληματίες.

Με όσες γυναίκες κι αν συνδεθεί, θα νιώθει πάντα μόνος. Catwoman, Poison Ivy, όσες κι αν τον περιτριγυρίζουν, με ή χωρίς υπερδυνάμεις, οι «σχέσεις» του είναι πάντα στην κόψη του ξυραφιού και καταλήγει πάντα στο bat-cave, τη σπηλιά κρησφύγετό του. Ποιος δεν θα ήθελε να έχει μια τέτοια κρυψώνα;

Βαριέται αφόρητα τα γκαλά και προτιμά να κυνηγά εγκληματίες. Με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την κοινωνική του υπόσταση, οι περισσότεροι θνητοί θα ήταν ευχαριστημένοι. Όχι αυτός. H αποκατάσταση τάξης είναι το δικό του πάρτι αντί τα πληκτικά χαμόγελα στις δεξιώσεις των ελίτ.

Έχει περάσει από διάφορες φάσεις. Στα κόμικ η χρυσή, αργυρή και χάλκινη περίοδός του. Στην τηλεόραση η 60s κυριαρχία του. Στο σινεμά τα φιλμ «Batman» (1989), «Batman Returns» (1992), «Batman & Robin»  (1997), «Batman Begins» (2005), «The Dark Knight» (2008) και «The Dark Knight Rises» (2012) που περιλαμβάνονται στο επικό αφιέρωμα «Batman v Superman» του Nova Christmas, δείχνουν πώς κάθε εποχή και κάθε σκηνοθέτης αντιλήφθηκε την ιδιοσυγκρασία του. Από τον γκοθά Τιμ Μπάρτον, στον ποπ Τζόελ Σουμάχερ και τον ψυχαναλυτικό Κρίστοφερ Νόλαν, ο άνθρωπος-νυχτερίδα, έχει πάντα τον τρόπο να μας κρατά καθηλωμένους.

Οδηγά το Batmobile, δεν πετά. Δεν είναι απλά γρήγορο ή άνετο. Είναι το απόλυτο όχημα, που έχει υποστεί δεκάδες μεταλλάξεις για να τον βγάζει πάντα νικητή στις αναμετρήσεις του με τους κακοποιούς.

Η μεγάλη του φοβία έγινε το σήμα-κατατεθέν του. Δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με τις νυχτερίδες, όταν είχε ένα ανεπιθύμητο ραντεβού μαζί τους. Ωριμάζοντας, το ξεπέρασε, έμαθε να ζει με τους μεγαλύτερους φόβους του και να τους ξορκίζει με την παράνομη-διπλή ταυτότητά του.

Όταν θέλει να πάρει αέρα σκαρφαλώνει στις κορυφές των ουρανοξυστών. Είναι ο δικός του κουλ τρόπος να διαλογίζεται ή να επιβλέπει από ψηλά τη Γκόθαμ Σίτι, παραφθορά του God Damned City, μίας πραγματικά καταραμένης πόλης.

Είναι δυνατός αλλά δεν είναι ατσαλάκωτος. Στη μάχη του με το οργανωμένο έγκλημα, ματώνει, στραπατσάρεται, αποκτά σημάδια, υπενθυμίζοντας ότι όπως στην πραγματική ζωή, τίποτα δεν έρχεται χωρίς κόπο και κόστος. Όσες κι αν φάει, όμως θα βρει τη δύναμη να σηκωθεί και να επιστρέψει δριμύτερος.

Θα παραμένει πάντα ένας αντιήρωας που μας αγγίζει. Όσες ταυτότητές του κι αν υπάρξουν στο χαρτί ή τη μεγάλη οθόνη, ο Batman θα μας αφορά, γιατί μπορεί να είναι αυτό που πολλοί θα ήθελαν να είναι αλλά συμπεριφέρεται σαν ένας από εμάς. Ο μοναδικά θεματικός του κινηματογραφικός κόσμος σε περιμένει στο Nova Christmas. Με τη σούπερ υπηρεσία Nova Go, μπορείς να τον απολαύσεις και σε smartphone, laptop ή tablet οπουδήποτε εντός Ελλάδας, με μια οποιαδήποτε σύνδεση wi-fi.

Η γκαρνταρόμπα του είναι δερμάτινη. Δεν ήταν πάντα έτσι και δεν έχει μόνο αμέτρητα κοστούμια ως Μπρους Γουέιν. Το black leather cult στην περίπτωση του Batman είναι δήλωση αισθητικής. Γοτθικός, σκοτεινός και νουάρ.

H ταυτότητά του δεν είναι και τόσο μυστική. Για την ακρίβεια 11 χαρακτήρες από το κόμικ σύμπαν του γνωρίζουν πως ο Μπάτμαν είναι ο Μπρους Γουέιν. Στους συνεργάτες του περιλαμβάνονται ο βοηθός του Ρόμπιν, ο μπάτλερ του Άλφρεντ, ο αρχηγός της Αστυνομίας Τζιμ Γκόρντον. Κι εμείς. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ