Κινηματογραφος

Τα μεγάλα μυστικά του Superman

Οι άγνωστες ιστορίες του φιλμ που άφησε εποχή

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334845-695391.jpg

Τα Χριστούγεννα του 1978 το φιλμ του Ρίτσαρντ Ντόνερ σπάει τα ταμεία στις αμερικανικές αίθουσες, ξεπερνώντας σε εισπράξεις τα 300 εκατομμύρια δολάρια στο box-office. Ο Κρίστοφερ Ριβ γίνεται σταρ πρώτου μεγέθους, ο Μάρλον Μπράντο συζητείται για το συμβόλαιο-μαμούθ που υπέγραψε, ο Τζιν Χάκμαν χαρίζει μια ερμηνεία-σεμινάριο ως Λεξ Λούθορ σε κάθε άνθρωπο που θέλει να γίνει ηθοποιός, ο Μάριο Πούτζο του «Νονού» έχει γράψει το σενάριο, η μουσική του Τζον Γουίλιαμς περνάει στην ιστορία, το σινεμά του υπερηρωισμού και του θεάματος πηγαίνει ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά.

Τα φετινά Χριστούγεννα το υπερθέαμα πρωταγωνιστεί στα  Novacinema και το σούπερ αφιέρωμα «Batman v. Superman» στο κανάλι Nova Christmas, με όλες τις κινηματογραφικές μεταφορές των αγαπημένων υπερηρώων. Με τη σούπερ υπηρεσία Nova Go, μπορείς να τον απολαύσεις και σε smartphone, laptop ή tablet οπουδήποτε εντός Ελλάδας, με μια οποιαδήποτε σύνδεση wi-fi.

Κανένας δεν ήθελε να υποδυθεί τον Superman!

Ακούγεται περίεργο, αλλά είναι αλήθεια. Όταν οι παραγωγοί της ταινίας έκαναν οντισιόν για τον Superman, βολιδοσκόπησαν σχεδόν κάθε αστέρι του Χόλιγουντ και όχι μόνο! Αλ Πατσίνο, Στιβ ΜακΚουίν, Κλιντ Ίστγουντ, Τζέιμς Κάαν, Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Γιον Βόιτ, Γουόρεν Μπίτι, Μπαρτ Ρέινολντς, Ντάστιν Χόφμαν-που αρνήθηκε και το ρόλο του Λεξ Λούθορ, ακόμα και ο Μοχάμεντ Άλι, περισσότεροι από 200 ηθοποιούς είπαν όχι. Ο δισταγμός είχε να κάνει με το άγνωστο είδος των superhero movies, ίσως και με το γεγονός πως θα έπρεπε να εμφανιστούν με την εφαρμοστή στολή. Αυτοί έχασαν, ο Κρίστοφερ Ριβ κέρδισε.

Οι παραγωγοί ήθελαν για σκηνοθέτη τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Και όχι μόνο…

Ο Ρίτσαρντ Ντόνερ μπορεί να εξέπληξε με τον τρόπο που χειρίστηκε την κινηματογραφική μεταφορά του αγαπημένου υπερήρωα, αλλά δεν ήταν το πρώτο όνομα στη λίστα των στούντιο. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Τζορτζ Λούκας και ο Σαμ Πένκινπα, ήταν εκείνοι που φαινόντουσαν οι καταλληλότεροι. Ποτέ δεν θα μάθουμε πώς θα ήταν τα πράγματα με εκείνους πίσω από την κάμερα.

Ο Κρίστοφερ Ριβ έγινε τούμπανο για να γίνει Superman

Μπορεί το σμιλεμένα καλογυμνασμένο σώμα του στην ταινία να πέταξε τα μάτια όλων έξω, αλλά στην πραγματικότητα όταν ανέλαβε το ρόλο, ο Κρίστοφερ Ριβ ζύγιζε 18 κιλά λιγότερα και δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με το γυμναστήριο. Πήρε την απόφαση να τα καταφέρει και μεταμόρφωσε τον εαυτό του.

O Superman είχε μια μικρή βοήθεια από τον Darth Vader

Ναι, ο Κρίστοφερ Ριβ πλακώθηκε στο γυμναστήριο. Ποιος όμως τον βοήθησε; O μποντιμπιλντεράς και ηθοποιός Ντέιβιντ Πράους που φόρεσε τη στολή του Darth Vader και ο οποίος απορρίφθηκε μετά από οντισιόν για το ρόλο του Κλαρκ Κεντ!

Του Μάρλον Μπράντο τα καμώματα…

Οι παράλογες απαιτήσεις και η συμπεριφορά του ήταν αντάξιες ενός εκτυφλωτικού σταρ! Λογικό. Απαίτησε τα γυρίσματά του να διαρκέσουν μόνο 12 μέρες. Οι σκηνές του να γυριστούν με απόλυτη προτεραιότητα. Αρνήθηκε να αποστηθίσει οποιαδήποτε ατάκα από το σενάριο, με αποτέλεσμα να δουλεύει στα γυρίσματα με κάρτες όπου αναγράφονταν τα λόγια του.  

Οι πολλές βερσιόν του φιλμ

143 λεπτά ήταν η κινηματογραφική εκδοχή, 127 εκείνη της βίντεο κυκλοφορίας το 1980, 151 η αποκατεστημένη έκδοση του 2000, 188 λεπτά η εκτεταμένη βερσιόν για τους λάτρεις του φιλμ.

Ο Superman ενέπνευσε και τους Kinks

Το φιλμ αποτέλεσε έμπνευση για το τραγούδι «Wish I Could Fly Like» των Kinks, όταν o Ρέι Ντέιβις βγήκε από το σινεμά.

Τα credits που είδαν το 3D πριν από 39 χρόνια

Η εμφάνιση των ονομάτων των συντελεστών έγινε από κάτω προς το πάνω με ένα εφέ που ψευδοτρισδιάστατης αίσθησης, ώστε να δίνεται η αίσθηση πως «πετάνε». Όλα αυτά πολλές δεκαετίες πριν σκεφτεί κάποιος το 3D.

Ο Superman και ο Κλαρκ Κεντ δεν αλλάζουν μόνο ρούχα

Για τους παρατηρητικούς, εκτός από τη γραβάτα και το κουστούμι που «πετιούνται» όταν ο Κλαρκ Κεντ μεταμορφώνεται σε Superman, αλλάζει και η χωρίστρα στο χτένισμά τους. Ο ένας δεξιά, ο άλλος αριστερά.

Η «καταραμένη» νύχτα των γυρισμάτων

Γυρίστηκε στη Νέα Υόρκη το 1977, τη βραδιά του μεγάλου black-out που η μητρόπολη των ΗΠΑ βυθίστηκε στο σκοτάδι. Tα κινηματογραφικά συνεργεία συνέχισαν απτόητα τη δουλειά τους, χάρη στις γεννήτριες ρεύματος που τους δάνεισε η εφημερίδα «New York Daily News».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ