Κινηματογραφος

«Πόσο μακριά ακόμα;»

Μια πικρή ταινία δρόμου για τους πρόσφυγες στη χώρα μας

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33365-74066.jpg

«Αυτή είναι λοιπόν η Ευρώπη…»

«Ζούμε όπως τα ζώα»

«Για εμάς, πραγματικά εδώ η ζωή είναι ένα δεύτερο Αφγανιστάν».

Έχετε ακούσει ποτέ τι λένε όσοι έχουν εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, τη Σομαλία ή το Σουδάν ελπίζοντας να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη και εν τέλει «φράκαραν» στη χώρα μας- μια χώρα σε πλήρη κρίση με συστήματα ασύλου και υποδοχής εντελώς δυσλειτουργικά;

Έχουμε ακούσει ποτέ τι λένε όλοι αυτοί οι άνθρωποι πάνω στους οποίους εν ριπή οφθαλμού πετάξαμε το πρόβλημα της νέας φτώχειας μας; Πως ζουν, γιατί είναι εδώ κι αν θέλουν να είναι εδώ; Γιατί αν εσύ δε τους θες μία εκείνοι δε σε θέλουν 10. Δε ονειρεύτηκαν ούτε αυτές τις συνθήκες διαβίωσης ούτε τον τρόμο της Χρυσής Αυγής.

Το ντοκιμαντέρ «Πόσο Μακριά Ακόμα» γυρίστηκε στην Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι το  Φεβρουάριο του  2012 (με τη συνεργασία του ''Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων'' και του κινηματογραφιστή Matthias Wiessler και την υποστήριξη του «Ευρωπαϊκού Προγράμματος για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση») με φόντο την κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναταραχή και δίνει πολλές νέες πληροφορίες που ποτέ δεν θα μας πουν τα δελτία των 20:00.

Μερικές ημέρες μετά από μια ακόμα δολοφονία μετανάστη (του 26 άχρονου Πακιστανού στα Πετράλωνα) ας δούμε αυτό το ντοκιμαντέρ ως ένα μάθημα υπνοπαιδείας που δεν θα έπρεπε να χάνουμε ούτε μια ημέρα. Μήπως και δε μας ρουφήξει ολοκληρωτικά η μαύρα του τρύπα του ρατσισμού κι οι φασιστές δε μας φανούν κάτι το εντελώς φυσιολογικό.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τιμοτέ Σαλαμέ στην ταινία «Marty Supreme» σε σκηνοθεσία Τζος Σάφντι
Marty Supreme: Το Όσκαρ στον κύριο Τιμοτέ Σαλαμέ, παρακαλώ

Η εντυπωσιακή παράσταση του 30χρονου ηθοποιού δίνει το έναυσμα στον σκηνοθέτη Τζος Σάφντι για να παρουσιάσει ένα σκληρό δράμα γύρω από την προσωπική μοναξιά και τη σημασία τού να κυνηγάς το όνειρό σου

Ύβρις της ανθρωπότητας
Η ύβρις της ανθρωπότητας: Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προκαλεί βαθιά ανησυχία

Ο δημιουργός ποντάρει στην αίσθηση που προκαλεί η δύναμη της εικόνας, που «αφηγείται» την καταστροφική κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με τον εξωφρενικό τρόπο που το παρελθόν συναντιέται με το μέλλον. 

Kontinental 25
Kontinental 25: Ο Ράντου Ζούντε εναντίον όλων

Με ειρωνικές μπηχτές για τα τετριμμένα πλέον ευρωπαϊκά συνθήματα περί ισότητας ή αδελφοσύνης και με οξεία ματιά πάνω στο θέμα της ατομικής ευθύνης, ο ρουμάνος σκηνοθέτης υπογράφει ένα στιβαρό δράμα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY