- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Τι είναι το σινεμά του Βέντερς;
Η περιπλάνηση. Η άσκοπη περιπλάνηση, το χάσιμο μέσα σε δαιδαλώδεις ευρωπαϊκούς μητροπολιτικούς ιστούς είτε σε άνυδρες εκτάσεις της αμερικανικής ενδοχώρας. Αυτό είναι το σταθερό μοτίβο του Βιμ Βέντερς, ο καμβάς όπου οι ήρωές του παλεύουν μόνοι και με μονίμως απόντα τον άλλο, μέσω του οποίου έρχεται η κάθαρση, ή αναγεννάται η ζωή και αποκτά προορισμό. Νεκροί χρόνοι, άδεια πλάνα, αποστασιοποίηση και αποξένωση, λες και καθοδηγούν την κάμερα του ο «Ξένος» του Καμύ και ο Αντονιόνι - ναι, ο πειραγμένος τίτλος «Επάγγελμα Υπαρξιακός Ρεπόρτερ» του δεύτερου, ιδωμένος μέσα από την εσωτερική αγωνία που κατατρύχει εμμονικά την πλειοψηφία των βεντερικών ηρώων, του πάει γάντι.

Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
Και είναι μια καλή ευκαιρία φρεσκαρίσματος της μνήμης αλλά και μάθησης, μιας και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς της Ταινιοθήκης της Θεσσαλονίκης, το αφιέρωμα που γίνεται στον «πανίσχυρο Βιμ». Θλίψη, απόγνωση, μελαγχολία, αυτοκαταστροφή, παθιασμένες ενδοοικογενειακές αναμετρήσεις, προσωπικές τραγωδίες, εξαίσια ροκ σάουντρακ από Νικ Κειβ, Ντέιβιντ Μπερν, R.E.M - ενδεικτικές οι αναφορές, μιας και το ροκ εν ρολ ήταν πάντα η μεγάλη του αγάπη και είναι δεκάδες οι συνεργασίες του με υπερμουσικούς.

Η Αλίκη στις πόλεις
Φορέας και γέννημα θρέμμα της φιλολογικής Ευρώπης αλλά και με τεράστια αγάπη και σέβας προς τη μυθολογία της αμερικάνικης εικόνας, ο Βέντερς αναμετράται και αντιπαρατίθεται διαρκώς με τη λήθη και τη μνήμη. Με την Ιστορία δηλαδή. Με τρόπο καθαρά προσωπικό, με μια κινηματογραφική γλώσσα όπου η ποίηση του Ρίλκε και η ζωγραφική του Χόπερ, οι άγγελοι δηλαδή της μέρας και τα δαιμόνια της νύχτας, εμπλέκονται σπαρακτικά και την ίδια ώρα υπέρτατα ουμανιστικά. Σημειολόγος και εξπρεσιονιστής, Φριτζ Λανγκ και Λιούις Κάρολ, καθόλου τυχαία μέσω του τελευταίου, δεν είναι που προσδίδει στις περισσότερες γυναίκες ηρωίδες του χαρακτηριστικά από την αρχετυπική Αλίκη ενώπιον του καθρέφτη. Να ένα κλειδί για τη σκηνή όπου η Ναστάζια Κίνσκι του «Παρίσι – Τέξας» αντικρίζει το είδωλό της. Τερματοφύλακες ενώπιον της διαδικασίας των πέναλτι, υπέρτατη στιγμή αναμέτρησης με τον άλλο και πέρα από την ποδοσφαιρική διαδικασία, έρωτες προϊόντα «κακής σποράς», τείχος και τοίχοι παντού όπου κατ' ουσία δεν μπορείς να χαθείς, αφού τα πάντα θα είναι ορατά. Αόρατα θα στέκονται τα εμπόδια. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα κορυφαία σπλιν αυτού του τεράστιου δημιουργού. Αξίζει να «ξοδέψετε» τον χρόνο σας, για να χρησιμοποιήσω και τη γλώσσα του συνεργάτη του και συνοδοιπόρου του συγγραφέα Πίτερ Χάντκε, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπου θα λάβει χώρα τούτη η τελετή μύησης στη βεντερική ενηλικίωση.
Τα φτερά του έρωτα
Πώληση εισιτηρίων: Αίθουσα «Σταύρος Τορνές» (Αποθήκη 1, Λιμάνι, τηλ. 2310-508.398)
Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ (γενική είσοδος), 3 ευρώ (για τα μέλη της Ταινιοθήκης και τους κατόχους CineΚάρταF).
Κάρτα μέλους: 1 ευρώ.
Πρόγραμμα προβολών:
Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου: 18:30 Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, 21:00 Η Αλίκη στις πόλεις
Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου: 18:30 Τα φτερά του έρωτα, 21:00 Παρίσι, Τέξας
Σάββατο 3 Δεκεμβρίου: 18:30 Η Αλίκη στις πόλεις, 21:00 Τα φτερά του έρωτα
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου: 18:30 Παρίσι, Τέξας, 21:00 Η αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σάρωσε ο Γιώργος Λάνθιμος με τέσσερις υποψηφιότητες
Πρωταγωνιστούν οι Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρόζαμουντ Πάικ και Άντονι Χόπκινς
Ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ που μοιράζονταν οι ταινίες All About Eve (1950), Τιτανικός (1997) και La La Land (2016)
Ανακοινώθηκαν οι λίστες για τα 98α βραβεία - Η ταινία του Έλληνα δημιουργού διεκδικεί το χρυσό αγαλματίδιο σε κορυφαίες κατηγορίες
Στις 24 Ιανουαρίου 2026 θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ στα Εξάρχεια
Σήμερα η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων
Πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου στο 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το Όσκαρ για την ερμηνεία του στο «Dark Knight» και η παγκόσμια αναγνώριση
Πολλά στοιχεία στο σενάριο δίνονται χωρίς ειρμό, σε μια προκάτ αστυνομική πλοκή
Ίσως η καλύτερη σαιξπηρική ταινία που έχουμε δει τα τελευταία 20-30 χρόνια.
Η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια της νεαρής Κάρλα είναι τα στοιχεία του φιλμ που σου εντυπώνονται εντονότερα.
Αυτές είναι οι καλύτερες φετινές ταινίες και οι 20 καλύτερες σειρές που μπορείς να δεις στην πλατφόρμα του
Η «Χιονάτη» της Disney και το «War of the Worlds» με Ice Cube συγκεντρώνουν τις περισσότερες υποψηφιότητες
Από την «Εκπομπή» του 1968 έως το κύκνειο άσμα του με τη «Σκόνη του Χρόνου»
Η απώλειά του σηματοδοτεί το τέλος μιας σπουδαίας διαδρομής στον χώρο του animation
Από το θέατρο της διασποράς στη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου
Η ταινία χρειάστηκε σχεδόν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί
Πώς μπορείς να ανοίξεις τα μάτια σε κάποιον, αν δεν θέλει να κοιτάξει την αλήθεια κατάματα;
Πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 6 Μαρτίου
Και το παράδοξο πίσω από τα νούμερα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.