Κινηματογραφος

Cinefage #2

Νέα στήλη για το σινεμά -  Σε ποιον οφείλουμε τη "Ζωή του Μπράιαν", ρομπότ πορνογραφία και η μύγα δολοφόνος

34908-78612.JPG
Γιάννης Τσάκαλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27993-63405.jpg

Moving Image Random Report

Η επίκαιρη «Ζωή του Μπράιαν»

Περνάμε μια περίοδο που ρασοφόροι και άλλοι μαυροφόροι έχουν αρχίσει να απειλούν ο ένας τον άλλον και ταυτόχρονα όλους εμάς. Αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ταινία των Μόντι Πάιθον ποτέ δεν έχασε την ευστοχία της και είναι επίκαιρη 33 χρόνια μετά την κυκλοφορία της.

Όπως και τώρα έτσι και τότε η τέχνη αντιμετώπιζε πρόβλημα όταν τολμούσε να ασχοληθεί με την θρησκεία. Σε αυτό το πλαίσιο και η «Ζωή του Μπράιαν» παραλίγο να μην γυριστεί.

Το μικρό ιστορικό έχει ως εξής: Οι Μόντι Πάιθον έχουν κάνει ήδη μια επιτυχία και θεωρείται δεδομένο ότι η EMI θα τους στηρίξει στο νέο τους εγχείρημα. Όμως λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, ο CEO της EMI, Lord Delfond, διαβάζει το σενάριο και παγώνει. Κανένα στούντιο δεν δέχεται να χρηματοδοτήσει μια ταινία που ασχολείται με τον Ιησού, παρότι η ομάδα είχε στείλει το σενάριο μέχρι και σε έναν κληρικό για να δει εάν θα το εγκρίνει. Ο κληρικός είχε πει ότι είναι μια πετυχημένη κωμωδία για τις παρανοήσεις και τις ψευδαισθήσεις της θρησκείας.

Ευτυχώς τότε υπήρχαν άνθρωποι που η βαθιά θρησκευτική τους πίστη, τους ωθούσε να βοηθούν τα έργα της διάνοιας. Ο Eric Idle (ένας εκ των Μόντι Πάιθον) τηλεφώνησε στον George Harrison (των Beatles) και του είπε το πρόβλημα. Ο Harrison έβαλε υποθήκη το σπίτι του και τους έστειλε 4 εκ. λίρες για να κάνουν την ταινία. Αργότερα ο Idle είπε: «πρόκειται για το ακριβότερο εισιτήριο που έχει πληρώσει κάποιος για να δει ταινία». Στο βίντεο -απόσπασμα από το φιλμ- που ακολουθεί προσέξτε τις ομοιότητες με την σημερινή Ελλάδα στο θέμα της βλασφημίας. Αμήν


 Meaning of Robots

Αυτό το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους είναι από τα πιο ιδιαίτερα της χρονιάς και προβλήθηκε στο φετινό φεστιβάλ του Sundance. Ασχολείται με τον Mike Sullivan που έχει εμμονή με τα ρομπότ και το σεξ και τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να γυρίσει πορνό με ρομπότ που φτιάχνει ο ίδιος… δείτε το τρέιλερ αλλά και ολόκληρο το ντοκιμαντέρ των τεσσάρων λεπτών εδώ

 


Προβολή του Project Nim

Σας είχαμε μιλήσει για το Project Nim πριν από δύο εβδομάδες και τώρα έχετε την ευκαιρία να το δείτε. Πρόκειται για το περιβόητο πείραμα που ξεκίνησε το 1972 με σκοπό να αποδείξει πως αν ένας χιμπατζής μεγαλώσει με ανθρώπους από την γέννησή του, θα καταφέρει να μιλήσει. Το Exile Room σε συνεργασία με το British Council θα προβάλει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου με τρεις προβολές κάθε μέρα: 18.30, 20.30 και 22.30. Είσοδος: 7 ευρώ. Δείτε το τρέιλερ:


Η μύγα δολοφόνος

Το Bollywood είναι δεξαμένη απίστευτων σκηνών και στο βίντεο που ακολουθεί δείτε στιγμιότυπα από ταινία όπου μια μύγα, με την καθοδήγηση μιας γυναίκας, προσπαθεί να σκοτώσει έναν άντρα. Το πιο αστείο: η ινδική μύγα ξέρει να γράφει στα αγγλικά..


Cinefage* [σινεφάζ] (ο/η) όρος γαλλ. αργκό: αυτός/η που παρακολουθεί ταινίες ανεξαρτήτως είδους

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ