- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Oλη η αθηναϊκή κοινότητα των σινεφίλ, έχουμε ήδη τηλεμεταφερθεί στο 10ήμερο 14-25/9. Είμαστε μέσα στους δύο Δαναούς, στο Αττικόν και στον Απόλλωνα, έχουμε βουλιάξει στη βελούδινη πολυθρόνα και περιμένουμε ο καθένας την ταινία του. Eγώ, π.χ., έχω επιλέξει τρία «οπωσδήποτε»: τον υπερ-σεφ Φεράν Αντριά με την ομάδα του στο «El Bulli» και το θεό της F1, Βραζιλιάνο Άιρτον Σένα, στην ενότητα Ντοκιμαντέρ, και τον όμορφο, όμορφο, Ράιαν Γκόσλινγ με την Κάρεϊ Μάλιγκαν στο «The Drive» αμερικάνικο arthouse, φόρος τιμής στα b-movies του ’80, στις Πρεμιέρες.
Άλλοι, πάλι, ανυπομονούν για τα νέα ελληνικά φιλμ, φέτος περισσότερα από 15. Ξεχωρίζουν η «Δεμένη κόκκινη κλωστή» του Κώστα Χαραλάμπους με τους Τάσο Νούσια και Θάνο Σαμαρά (σκηνικό οι Πρέσπες μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας), το «Man at Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, ο «Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, οι «Τρεις μέρες ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη και το «Γάλα» του Γιώργου Σιούγα.
Η αλήθεια είναι ότι με τέτοιο ενδιαφέρον και πλήρες πρόγραμμα, δύσκολα φτιάχνεις λίστα SOS. Πόσοι δεν περιμένουν να δουν την τυπάρα, τον Πολ Τζιαμάτι, σε ρόλο loser δικηγόρου στο «Win Win» που ενθουσίασε στο Sundance; Πόσοι πιστοί της Τίλντα (Σουίντον) δεν ανυπομονούν να τη δουν στην κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» (εκδ. Μεταίχμιο); Στο Διεθνές Διαγωνιστικό η ταινία που κλέβει την παράσταση είναι το «Bullhead» με θέμα τη μαφία εμπορίου αναβολικών – ετοιμαστείτε για long-play σκηνή ομαδικού αυνανισμού! Ταινία Έναρξης είναι το «The Artist», η «αποκάλυψη των Καννών» που χάρισε στον Ζαν Ντιζαρντέν το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου. Η ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους, μια τρυφερή βουβή, ασπρόμαυρη ταινία, αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία του σινεμά. Ταινία της Τελετής Λήξης το ιρανικό «Ένας χωρισμός» του Άσγκαρ Φαραντί, που έφυγε από το Φεστιβάλ Βερολίνου με τη Χρυσή Άρκτο καλύτερης ταινίας.
ΟΙ ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ CONN-X ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
● 5 αφιερώματα, με κεντρικό αυτό στον «Σαμουράι της Ιαπωνικής New Wave» Γιασούζο Μασουμούρα. Ακόμα: στον Ολλανδό Γιόχαν Φαν Ντερ Κέεκεν, στο Νέο Νορβηγικό Κινηματογράφο, στον Φραντς Κάφκα με ταινίες και animation εμπνευσμένα από το λογοτεχνικό του έργο. Ακόμα, αφιέρωμα με θέμα το déjà vu με μικρού μήκους ταινίες και πολλές δράσεις που θα εξαπλωθούν στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
● Πάνω από 175 ταινίες στο σύνολο.
● 120 ταινίες μεγάλου μήκους.
Φτηνά εισιτήρια, τρελά πάρτι
Για 8η χρονιά το εισιτήριο κάθε ταινίας παραμένει στα € 6 & € 4 για τις πρωινές προβολές – υπάρχουν και οι κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών (με έκπτωση 50% ανά ταινία). Σταθερά μέγας χορηγός το Conn- X. Μετά τις προβολές ραντεβού στα πάρτι με χορηγό το Dewar’s: 16/9 στο 42, 17/9 στο 6 D.O.G.S., 20/9 στο Toy, 23/9 στο Santa Botella, 24/9 στα Rooster, Tailor Made, Throubi, 25/9 στο Pasaji.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στους κινηματογράφους 6 Μαρτίου 2026 - Πότε θα προβληθεί στο Netflix
Ο διάσημος σκηνοθέτης αποκάλυψε τη λίστα του - Το «Black Hawk Down» στην πρώτη θέση
Τι έγραψαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες για την τοποθέτησή του
Η κακοκαιρία ανέβαλε την πολυαναμενόμενη παρουσία της διάσημης ηθοποιού στην ταινία για τη Μαρία Κάλλας
Το έργο του Μάικ Φλάναγκαν επαναφέρει στο νου συγκινητικές στιγμές του σινεμά
Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμέσως αντιδράσεις στα social media
Η διάσημη ηθοποιός θα παραστεί στην προβολή της διεθνούς παραγωγής «Μαρία Κάλλας – Μόνικα Μπελούτσι: Μια Συνάντηση» στο Παλλάς
Πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2026
Ένα μινιμαλιστικό αλλά και άρτιο στις λεπτομέρειές του οικογενειακό δράμα
Oι πρωταγωνιστές Μάικλ Κέιν και Γκλέντα Τζάκσον αποτελούν ένα απολαυστικό δίδυμο
Το φιλμ κέρδισε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο τμήμα Generation του Φεστιβάλ Βερολίνου 2025.
Θρίλερ που καθηλώνει με τον δυναμισμό του και συγκινεί με την αδυσώπητα σκληρή αλήθεια του.
Όταν ο Κρίστοφερ Νόλαν μεταφέρει στο σινεμά το πιο επιδραστικό κείμενο της δυτικής λογοτεχνίας
Από πού εμπνεύστηκαν οι αδερφοί Ντάφερ για να δημιουργήσουν την επιτυχημένη σειρά
Ο διάσημος σκηνοθέτης ανοίγει τον δρόμο για νέο κεφάλαιο στο κινηματογραφικό σύμπαν του Kill Bill
Η 90χρονη σταρ της υποκριτικής μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καριέρα και την καθημερινότητά της
«Μου αρέσει να δουλεύω με ηθοποιούς, δεν θέλω να τους αντικαταστήσω», ανέφερε ο σκηνοθέτης
Ο Βρετανός ηθοποιός προσπέρασε τους Άαρον Τέιλορ-Τζόνσον και Χένρι Κάβιλ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.