Κινηματογραφος

Θεσσαλονίκη, είσαι έτοιμη;

Το In-Edit Thessaloniki Edition 2016 φέρνει μουσικάρες που βλέπονται και ταινιάρες που χορεύονται

daad.jpg
Δημήτρης Αθανασιάδης
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125057-280654.jpg

Από τις 7 μέχρι τις 13 Απριλίου, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ, θα βρίσκεται στο «Ολύμπιον» για τρίτη χρονιά και για 7 ημέρες θα γεμίσει την πόλη με μουσική για τα μάτια σου!  Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται, για επτά ημέρες, στο απόλυτο σημείο συνάντησης των φίλων της μουσικής και του κινηματογράφου! Είστε έτοιμοι;

image

17 μοναδικά μουσικά ντοκιμαντέρ, που καλύπτουν όλο το φάσμα της παγκόσμιας μουσικής, αποτελούν τον κορμό του φετινού προγράμματος του In-Edit Thessaloniki Edition 2016, που συμπληρώνεται από μία σειρά εκδηλώσεων σε όλη την πόλη. Περισσότερα μουσικά ντοκιμαντέρ από ποτέ, πάρτι και μουσικά showcases, δεσμεύονται ότι δεν θα δεις πουθενά τόση μουσική, ενώ για πρώτη φορά, το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει και ξεχωριστό ελληνικό τμήμα (μουσικά ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής), δίνοντας βήμα σε Έλληνες κινηματογραφιστές να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

image

Η αυλαία ανοίγει στις 7 Απριλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ The Amazing Nina Simone. Οξύθυμη, απόμακρη, πρωτοπόρα και πεισματάρα, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έδωσε πιο ολοκληρωμένη υπόσταση στην ιδέα της γενναίας, ειλικρινούς, ή πού και πού εκκεντρικής μουσικής, από την μεγάλη Nina Simone. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει με κάθε λεπτομέρεια το πορτρέτο της μουσικού και ακτιβίστριας, που είναι κεντρική φιγούρα όχι μόνο της μαύρης σόουλ αλλά και του αιώνα. Αμέσως μετά τη λήξη της προβολής, το πάρτι μεταφέρεται στο φουαγιέ του Ολύμπιον, με το live των Souled Out. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού θα ακολουθήσουν μερικά από τα σημαντικότερα μουσικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων.

Τα 17 ντοκιμαντέρ που θα δούμε στο In-Edit Thessaloniki Edition 2016

A family affair

Οι Ξυλούρηδες είναι η πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας. Από τον θρυλικό Νίκο Ξυλούρη και τα αδέρφια του, τον φημισμένο λυράρη Ψαραντώνη και τον δεξιοτέχνη λαουτιέρη Ψαρογιάννη, μέχρι τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, τρεις γενιές μουσικών κρατούν ζωντανή τη μουσική παράδοση της οικογένειας και την μεταφέρουν σε χιλιάδες θαυμαστές ανά τον κόσμο. Aggeliki Aristomenopoulou, Αυστραλία-Ελλάδα, 2015, 87’.

Προβολή: Κυριακή 10.04, 16.00

Alive Inside

Η δύναμη της μουσικής σε όλο της το μεγαλείο! O σκηνοθέτης, Dan Cohen, φέρνει τη μουσική αντιμέτωπη με την ασθένεια του Alzheimer και αποτυπώνει σε αυτό το ντοκιμαντέρ την ιλιγγιώδη δύναμη της. Σχεδιάζει προσωπικές playlists για ασθενείς του Alzheimer και το αποτέλεσμα είναι πέρα από κάθε φαντασία μοναδικό. Τα πρόσωπά τους φωτίζονται, τα δάκτυλά τους πιάνουν το ρυθμό και πού και πού, μουρμουρίζουν μερικούς στίχους. Άνθρωποι που έμοιαζαν απομακρυσμένοι οριστικά από το περιβάλλον τους, γίνονται ξαφνικά ξανά κομμάτι του, χάρη στη μουσική... Michael Rossato-Bennett, ΗΠΑ, 2014, 78’.

Προβολή: Σάββατο 09.04, 13.00 και Τρίτη 12.04, 16.30

Amy

Συζητήθηκε, συγκίνησε και έκανε αίσθηση. Ο σκηνοθέτης Ασίφ Καπάντια σκιαγραφεί την ταραχώδη πορεία της βραβευμένης με πέντε Γκράμι Βρετανίδας μουσικού, από την παιδική της ηλικία στο Σάουθγκεϊτ του βόρειου Λονδίνου ως και τον πρόωρο θάνατό της, το 2011, από δηλητηρίαση από αλκοόλ, σε ηλικία 27 ετών. «Όταν καταλάβεις τη ζωή της, τότε οι στίχοι αποκτούν άλλο νόημα» έχει δηλώσει ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ.

«Σκάψαμε βαθύτερα, να βρούμε τι θέλαμε να πούμε. Και πάλι γυρίσαμε στους στίχους: ήταν τόσο προσωπικοί, έβγαζαν την αλήθεια της Amy» προσθέτει για το φιλμ που επαναπροσδιορίζει όλα όσα γνώριζε το κοινό μέχρι σήμερα. Asif Kapadia, Ηνωμένο Βασίλειο, 2015, 127’.

Προβολή: Κυριακή 10.04, 20.30 και Τρίτη 12.04, 22.00

B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979 - 1989

Μουσική, τέχνη και χάος στο δυτικό Βερολίνο της δεκαετίας του '80. Η περίκλειστη πόλη είναι ιδανικό έδαφος για την ανάδειξη μίας μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποπ υπο-κουλτούρας. Πριν τη πτώση του Τείχους, όλα έμοιαζαν εφικτά. Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι ένα ιλιγγιώδες κολλάζ με ανέκδοτο υλικό από μία ξέφρενα δημιουργική δεκαετία, που ξεκίνησε με πανκ και κατέληξε στο πρώτο Love Parade, μίας πόλης που οι μέρες είναι μικρές και οι νύχτες ατελείωτες. Jörg A. Hoppe, Heiko Lange, Klaus Maeck, Γερμανία, 2015, 95’.

Προβολή: Δευτέρα 11.04, 20.30

Backstreet Boys: Show ‘Em What You’re Made Of

«Τι μπορείς να κάνεις όταν καταλαβαίνεις ότι έχεις πια μεγαλώσει για να είσαι μέλος ενός νεανικού boyband;» Κρίσιμη ερώτηση για τους Backstreet Boys, το πιο πετυχημένο ποπ γκρουπ στον πλανήτη από το 1999 μέχρι το 2002. Ένα ντοκιμαντέρ που σκαλίζει τα συναισθήματα των πρώτων ημερών μέχρι την «ενηλικίωση» (και τις αναπόφευκτες συγκρούσεις) τους, τις διαμάχες με τους μάνατζερ, τη δόξα, την αναγνώριση και την επανένωσή τους για την επέτειο των 20 χρόνων από το ξεκίνημά τους. Stephen Kijak , Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, 2015, 106’.

Προβολή: Τρίτη 12.04, 20.00

Cobain: Montage of Heck

Θεωρήθηκε η πιο συναισθηματική και ολοκληρωμένη εξερεύνηση της ψυχής του Kurt Cobain. Η οικογένεια, οι φίλοι, οι πρώην σχέσεις του, τα μέλη των Nirvana, έρχονται όλοι με τα χέρια τους γεμάτα: ανέκδοτες φωτογραφίες, βίντεο από τα παιδικά του χρόνια, σημειωματάρια, ηχογραφήσεις, τις πρώτες συνεντεύξεις. Όλα αυτά, σε ένα mixtape, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Kurt. Brett Morgen, ΗΠΑ, 2015, 132’.

Προβολή: Σάββατο 09.04, 19.30 και Δευτέρα 11.04, 18.00

Daft Punk Unchained

Το δίδυμο από τη Γαλλία μπορεί να έχτισε την καριέρα του με «ρομποτική» αποφασιστικότητα, πίσω από όλα όμως, κρύβονται δύο άνθρωποι. Αφαιρώντας τις μάσκες από τα πρόσωπά τους, αποκαλύπτεται με κάθε λεπτομέρεια η ιστορία των μάλλον άγνωστων Darlin' (το αρχικό όνομα της μπάντας) μέχρι την ιλλιγιώδη επιτυχία. Οι Pharrell Williams, Skrillex, Kanye West και Michel Gondry αποθεώνουν την αντοχή, το όραμα και το πάθος τους. Hervé Martin-Delpierre, Γαλλία, 2015, 85’.

Προβολή: Παρασκευή 08.04, 22.45 και Τετάρτη 13.04, 22.00

Lemmy

Σκληρός σαν ατσάλι αλλά αδιαμφισβήτητα πρωτοπόρος. Περισσότερο πανκ από τους πιο πιστούς πάνκηδες, η μουσική του Lemmy ήταν πάντα ένα ενστικτώδες, αυθεντικό, παράφορο ροκ εν ρολ. Στα 62 του χρόνια, ο Lemmy Kilminster τα είχε κάνει όλα. Οι Dave Grohl, Alice Cooper, Slash, Mick Jones (των Clash) αποδίδουν στον σκληροτράχηλο πειρατή του ροκ εν ρολ την τιμή που του αξίζει. Greg Olliver, Wes Orshoski, ΗΠΑ, 2010, 117’.

Προβολή: Σάββατο 09.04, 22.30

Mr. Dynamite: The Rise of James Brown

Από τις δυσκολίες των παιδικών του χρόνων, μέχρι την επιτυχία του Payback, το 1973. Η πορεία του βασιλιά της σόουλ και μίας από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της μαύρης μουσικής. Οι Mick Jagger, Chuck D, Greg Tate και τόσοι άλλοι, μιλούν με θαυμασμό και δέος για το μουσικό από τον οποίο ξεκίνησαν όλα και δούλεψε περισσότερο από τον καθένα για αυτο. Ένας τεράστιος όγκος υλικού, πάντα σε funk και boogie ρυθμούς, στο πιο ολοκληρωμένο ντοκιμαντέρ για τον Mr. Dynamite που θα συναντήσεις. Alex Gibney, ΗΠΑ, 2014, 120’.

Προβολή: Παρασκευή 08.04, 18.00 και Τετάρτη 13.04, 19.45

My friend Larry Gus

Το Μάιο του 2010, ο «επίδοξος» μουσικός με το μουσικό όνομα Larry Gus, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα και μία ευκαιρία: να συνεχίσει τις σπουδές του ή να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του. Ο φίλος του Βασίλης Κατσούπης καταγράφει: την προσπάθεια, τα πάνω και τα κάτω, φιλικές σχέσεις και κομμάτια καθημερινότητας. Σε τέσσερα χρόνια, από την Αθήνα ως τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια. Vassilis Katsoupis, Ελλάδα, 2015, 72’.

Προβολή: Σάββατο 09.04, 17.45

Out of the norm

Ένα µουσικό ντοκιµαντέρ για τον ελεύθερο βιωµατικό αυτοσχεδιασµό. Εννέα τζαζ µουσικοί από όλο τον κόσµο (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Γερµανία, Ελλάδα, Ιταλία) συναντιούνται στην Αθήνα και µας προσκαλούν να ακούσουµε τις σκέψεις τους και να εξερευνήσουµε τους επιδραστικούς ήχους που δηµιουργούν κατά την διάρκεια ενός εργαστηρίου και µιας παράστασης. Dimitris Vrakas, Ελλάδα, 2015, 20’.

Προβολή: Κυριακή 10.04, 16.00

Paco de Lucía: La Búsqueda

Ένα ντοκιμαντέρ που δεν είναι μόνο μία απτή καταγραφή μίας περιοδείας του Paco de Lucía, αλλά ένα ταξίδι στη ψυχή του: τις αναμνήσεις του, τα πράγματα που τον βασανίζουν, τον συγκινούν ή τον κάνουν να γελά. O κορυφαίος μουσικός της φλαμένκο μουσικής αφηγείται τη ζωή του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι τις τελευταίες μέρες του στη Μαγιόρκα, όπου έκανε τις τελευταίες συζητήσεις για την κυκλοφορία του CD που κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του. Curro Sánchez Varela, Ισπανία, 2014, 91’.

Προβολή: Σάββατο 09.04,16.00 και Κυριακή 10.04, 18.15

R.E.M. by MTV

Σαν δίδυμα αδέρφια, το συγκρότημα R.E.M. και το μουσικό κανάλι MTV, ιδρύθηκαν πρακτικά την ίδια περίοδο και το ντοκιμαντέρ αυτό, καταγράφει τις-παράλληλες-πορείες τους έκτοτε: από την ίδρυση, στην ανήσυχη εφηβεία και από εκεί στη θριαμβευτική ενηλικίωση. Unplugged κομμάτια, βίντεο, εμφανίσεις στα βραβεία του MTV, ανέκδοτα τραγούδια, συναυλίες και δεκάδες συνεντεύξεις που αποτυπώνουν τη συναρπαστική ιστορία του συγκροτήματος, από το 1980 ως το 2011. Alexander Young, ΗΠΑ, 2014, 107’.

Προβολή: Δευτέρα 11.04, 16.00 και Τετάρτη 13.04, 17.45

The Amazing Nina Simone

Οξύθυμη, απόμακρη, πρωτοπόρα και πεισματάρα, κανένας άλλος καλλιτέχνης δεν έδωσε πιο ολοκληρωμένη υπόσταση στην ιδέα της γενναίας, ειλικρινούς, ή πού και πού πειραγμένης μουσικής, από την μεγάλη Nina Simone. Περισσότερες από πενήντα συνεντεύξεις και εκατοντάδες άλλα κομμάτια ενός τεράστιου αρχείου, συνδέονται για να παρουσιάσουν μία από τις κυρίαρχες φιγούρες της μαύρης μουσικής. Jeff L. Lieberman, ΗΠΑ, 2015, 108’.

Προβολή: Πέμπτη 07.04, 20.30 και Δευτέρα 11.04, 22.30

The Sacred Triangle: Bowie, Iggy & Lou 1971-1973

David Bowie, Iggy Pop και Lou Reed. Η «Αγία Τριάδα». Για τρία χρόνια, οι πορείες τριών ιδιοφυιών της παγκόσμιας μουσικής, βρέθηκαν σε παράλληλη πορεία, προς όφελος δικό τους αλλά και γενικότερα της ανθρωπότητας. Όλες οι λεπτομέρειες της δίνης που δημιούργησε και δημιουργήθηκε από τους Ziggy, Transformer και Raw Power παρουσιάζονται λεπτομερώς. Μεγαλειώδες. Alec Lindsell, Ηνωμένο Βασίλειο, 2010, 107’.

Προβολή: Παρασκευή 08.04, 20.00

Theory of Obscurity: a film about The Residents

Κρυμμένοι πίσω από τεράστιες κόρες ματιών, οι Residents είναι από τα πιο μυστηριώδη συγκροτήματα που υπήρξαν ποτέ. Βλέποντας τη δουλειά τους βέβαια, η πραγματική ταυτότητά τους είναι μάλλον αδιάφορη. Η ουσία είναι στην avant-garde μουσική τους, στο πλαίσιο που δημιούργησαν για να εντάξουν τη avant-garde μουσική τους, στην εικονοπλαστική τους δύναμη, στις τολμηρές-συχνά στα όρια του αδύνατου- ιδέες και τη διαρκή αναζήτηση. Don Hardy Jr., ΗΠΑ, 2015, 88’.

Προβολή: Σάββατο 09.04, 22.00 και Τετάρτη 13.04, 16.00

They Will Have to Kill Us First: Malian music in exile

Με την άνοδο των Ισλαμιστών εξτρεμιστών στην εξουσία το 2012 και την επιβολή του νόμου της σαρία, όλοι οι μουσικοί του Μάλι εξορίστηκαν. Αυτό όμως δεν σταμάτησε τη μουσική τους. Αυτή είναι η καθηλωτική ιστορία των Songhoy Blues, Disco & Jimmy, Moussa Sidi και Kharia Arbi, που συνέχισαν να τραγουδούν, για να ξορκίσουν το φόβο. Ο ήχος των κιθαρών τους είναι δυνατότερος από εκείνον των καλάσνικοφ. Johanna Schwartz, Ηνωμένο Βασίλειο, 2015, 100’

Προβολή: Παρασκευή 08.04, 16.00 και Τρίτη 12.04, 18.00

Η ουσία του In-Edit Festival είναι η μουσική και έτσι το πρόγραμμά του, δεν θα μπορούσε να περιοριστεί στην σκοτεινή αίθουσα. Σκοπός του άλλωστε είναι να γεμίσει τη πόλη με μουσική από τη μία άκρη της ως την άλλη. Το dj set του FLY 104 στο φουαγιέ του Ολύμπιον (Παρασκευή 8/4, 21:45), μία περιήγηση στους επαγγελματικούς χώρους δημιουργών που συνθέτουν την τοπική μουσική σκηνή καθώς και σε χώρους δημιουργών από το χώρο της παραγωγής ταινιών και ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Handpeak (Σάββατο 9/4, 11:00) και ένα Unplugged Aperitivo στην Εφημερίδα, με απογευματινά κοκτέιλ, βινύλια και τις indie μουσικές των Balloon Over Glasgow (Κυριακή 10/4, 19:00) συμπληρώνουν το πρόγραμμα του In-Edit Thessaloniki Edition 2016, που κλείνει τη Τετάρτη 13/4, με ένα πάρτι στο Bord de l’eau. Όλοι οι πρωταγωνιστές του φετινού φεστιβάλ, μαζεύονται εκεί και οι μουσικές τους μπλέκονται σε ένα πάρτι που υπόσχεται να το θυμάται η πόλη για καιρό, με τον dj Blue Lagoon να δίνει για άλλη μία φορά τον καλύτερο του εαυτό.

image

Για πρώτη φορά φέτος, το In-Edit, παρουσιάζει το πρόγραμμα «In-Edit kids”. Μαθητές γυμνασίου και λυκείου, συμμετέχουν ενεργά στον υποτιτλισμό των μουσικών ντοκιμαντέρ του In-Edit. Μέσω του προγράμματος, στο πλαίσιο της υιοθέτησης σύγχρονων μορφών διδασκαλίας για την εκμάθηση ξένων γλωσσών, οι μαθητές μπορούν να εξοικειωθούν και με τη διαδικασία της οπτικοακουστικής μετάφρασης στην πράξη. Στην πιλοτική φάση του προγράμματος, συμμετείχαν σε αυτό περισσότεροι από 100 μαθητές, ηλικίας 14-17 ετών, από σχολεία της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές, με τη βοήθεια των καθηγητών τους και των συνεργατών του IN-EDIT υποτίτλισαν αποσπάσματα της ταινίας «Alive Inside» που προβάλλεται στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης.

Το εισιτήριο του φεστιβάλ κοστίζει 5 ευρώ. Διατίθενται πακέτα εισιτηρίων 2+1(10 ευρώ) και In-Edit Pass που εξασφαλίζει είσοδο σε όλες τις προβολές του φεστιβάλ (25ευρώ). Προπώληση γίνεται στα εκδοτήρια του Ολύμπιον και μέσω της viva και του Public. Βρείτε επιπλέον πληροφορίες για το φεστιβάλ και το πρόγραμμά του στο www.in-edit.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ