Χορος

Χορός και θέαμα

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 15-22/7

115010-718264.jpg
Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ Guide Summer 2010
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
7823-18114.jpg

Το πιο σταθερά προσανατολισμένο φεστιβάλ της Ελλάδας σε θεάματα υψηλής ποιότητας, ένα φεστιβάλ που παρουσιάζει ό,τι πιο πρωτοποριακό υπάρχει σε όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας καταφέρνει και φέτος, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, να κάνει με το πρόγραμμά του τη διαφορά.

Με άξονα τη διαχρονική αποτύπωση του τοπίου του σύγχρονου χορού, εξετάζει μέσα από τις παραστάσεις του το παρόν και το μέλλον, ανοίγοντας νέες προοπτικές και μεταθέτοντας τον ορίζοντά του όλο και πιο μακριά.

• Για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, ο Γιαν Φαμπρ είναι αναμφισβήτητα ο σταρ του φετινού φεστιβάλ. Θα παρουσιάσει το έργο του “Another Sleepy Dusty Delta Day”, συνθέτοντας μια ωδή πάνω στην ελευθερία επιλογής του θανάτου και του έρωτα, την οποία ερμηνεύει εντυπωσιακά η Ελληνίδα Άρτεμις Σταυρίδη.

• Οι C de la B, τα διάσημα μπαλέτα του Βελγίου, έχουν γράψει επίσης τη δική τους ιστορία στην Καλαμάτα. Αυτή τη φορά έρχονται με το αισθαντικό, σπαρακτικό αλλά και αισιόδοξο “Out of Context”, που ο Αλέν Πλατέλ αφιερώνει στην Πίνα Μπάους. Το βλέμμα του Πλατέλ αγκαλιάζει την πονεμένη ανθρωπότητα, αναδιφώντας στα βάθη της ανθρώπινης μνήμης, εκεί όπου η ομορφιά συναντά την ασχήμια για να αποκαλυφθεί η πιο ουσιαστική πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

• Μία από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στην Ευρώπη, το Μπαλέτο της Λωραίνης, ανοίγει το φεστιβάλ, παρουσιάζοντας τρεις χορογραφίες αντιπροσωπευτικές της πορείας του Ουίλιαμ Φορσάιθ, της διάνοιας που ανέτρεψε τα δεδομένα του σύγχρονου χορού στον 20ό αιώνα: το αριστουργηματικό “steptext”, την ιδιοφυή μετάφραση μιας φούγκας σε σύγχρονο χορό στο “Τhe Vile Parody of Address”, ενώ στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μια παλαιότερη χορογραφία της Μαγκί Μαρέν, μια γεμάτη καθαρότητα σύνθεση πάνω στην παραδείσια ένωση του αρσενικού με το θηλυκό.

• Από το φεστιβάλ δεν λείπουν και οι νέοι χορογράφοι: Η Λία Χαράκη συμμετέχει με την «Καμηλοπάρδαλη», η Ζωή Δημητρίου με το “In process of” και η ομάδα Lamacana από την Ισπανία με μια χορογραφική πρόταση για τη δυαδικότητα. Τρεις δημιουργίες που διακρίθηκαν στο δίκτυο Αirwaves.

• Μια παράσταση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή της Κλαούντια Τριότσι. Ιταλίδα περφόρμερ, αναβιώνει την εγκατάσταση περφόρμανς “Park”, στην οποία επιτρέπει στο κοινό να εισχωρήσει στο σπίτι μιας νοικοκυράς-μηχανής και στην οικιακή ρουτίνα, θυμίζοντας στους θεατές τις μεγάλες ηθοποιούς του νεορεαλιστικού ιταλικού κινηματογράφου.

• Αλλη μια γυναίκα χορογράφος που ζει και διακρίνεται στη Γερμανία, η Αλεξάνδρα Βάγερσταλ, έρχεται για δεύτερη φορά στην Καλαμάτα, με την παράσταση “Tomorrow in Present Tense”, μια παράσταση για τα εσωτερικά σύνορα, στην οποία ο χρόνος παραμένει μετέωρος μέχρι να ταυτιστούν οι χρόνοι.

• Το Φεστιβάλ κλείνει με χιπ-χοπ. Romeos and Juliettes, και ο χορογράφος Σεμπαστιάν Λεφρανσουά κλείνει το μάτι στον Σέξπιρ για να συνδέσει θέατρο και χορό μέσα από τις επικίνδυνες φιγούρες του χιπ-χοπ.


Φωτο: H Άρτεμις Σταυρίδη χορεύει στην παράσταση του Γιαν Φαμπρ “Another sleepy dusty delta day”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ