Χορος

Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ στο πλευρό των Ουκρανών προσφύγων

Ο σπουδαίος χορευτής προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Mikhail Baryshnikov
Mikhail Baryshnikov © EPA/FRANCK ROBICHON

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ ζητά βοήθεια για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Ένας από τους σπουδαιότερους χορευτές της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης που αυτομόλησε στις ΗΠΑ, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, στέκεται στο πλευρό των Ουκρανών και συνεχίζει να εκφράζει την αντίθεσή του στη ρωσική στρατιωτική εισβολή

Μετά την ανάρτηση του «Μίσα» στη σελίδα του ομώνυμου κέντρου Καλών Τεχνών, με βίντεό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ζητά από τους πολίτες καλής θέλησης ανά τον κόσμο, να συγκεντρώσουν χρήματα για βοήθεια των ουκρανών προσφύγων.

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ

Ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ γεννήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας το 1948. Ο πατέρας του δεν είχε καμία σχέση με τον χορό, ήταν στρατιωτικός. Ομως, μετά τις στρατιωτικές παρελάσεις, έχοντας πιει αρκετά, συχνά παρότρυνε τον νεαρό Μίσα και χόρευαν δημόσια. Αρχισε μπαλέτο όταν ήταν εννέα χρονών. Μετακόμισε στο Λένινγκραντ και μετά από σπουδές, το 1969, έγινε βασικός χορευτής στα μπαλέτα Κίροβ. Το 1974, ενώ βρισκόταν με τα μπαλέτα Μπαλσόι στον Καναδά, αυτομόλησε στη Δύση. Υστερα από λίγο καιρό εντάχθηκε στο American Ballet Theater. Το θέατρο ήταν η πρώτη του αγάπη και έχει παίξει ρόλους σε έργα του Μπέκετ και του Τσέχοφ.

Στις ΗΠΑ όπου και τελικά φτάνει, συνεργάζεται με το American Ballet Theatre από το ’74 έως το ’78. Κατά τη διάρκεια των χρόνων αυτών χορεύει σε πλήθος παραγωγών, ενθουσιάζοντας το κοινό με την «αψεγάδιαστη, φαινομενικά άκοπη τεχνική του και τις φιγούρες του που εκτελεί με ενθουσιασμό κι ακρίβεια», όπως έγραψε η Laura Shapiro στο Newsweek. Από το 1978 ως το 1979 θα βρεθεί στο New York City Ballet υπό την καθοδήγηση του Τζορτζ Μπαλανσίν, ενώ το ’80 θα επιστρέψει στο American Ballet Theater όπου αναλαμβάνει χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή μέχρι το 1989.

Το ταλέντο του Μπαρίσνικοφ δεν περιορίζεται στον χορό, καθώς το 1977 δοκιμάζει την τύχη του στον κινηματογράφο, με την ταινία «Η Κρίσιμη Καμπή», που του φέρνει υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου. Επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη το 1985 με την ταινία «Λευκές Νύχτες» όπου συμπρωταγωνιστεί με την Έλεν Μίρεν και την Ιζαμπέλα Ροσελίνι, ενώ ακολουθούν και άλλα φιλμ όπως τα «Dancers» και «Τελευταίοι Διπλοί Πράκτορες». Το 1989 έπαιξε στην παράσταση «Metamorphosis», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Κάφκα, κερδίζοντας βραβείο Tony.

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Νέες επιθέσεις & νέες συνομιλίες (Live)

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ