Κοσμος

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος: Η Ρωσία σφυροκοπά την Ουκρανία (βίντεο)

Εικόνες Αποκάλυψης στην ισοπεδωμένη Μαριούπολη - Πότε ξεκινούν οι νέες διαπραγματεύσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
26’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάτοικος στο Κίεβο σε υπόγειο κτιρίου, ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται
Κάτοικος στο Κίεβο σε υπόγειο κτιρίου, ενώ οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται © EPA/ANDRII NESTERENKO

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι εξελίξεις την 19η ημέρα από την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας - Δεν σταματούν οι επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί.

Η Ρωσία για 19η ημέρα δεν σταμάτησε να επιτίθεται σε πόλεις στην Ουκρανία. Το τελευταίο 24ωρο οι βομβαρδισμοί ήταν σφοδροί, με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να πλήττουν στόχους και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη σοκάρουν. Στα social media δεν σταματούν να κυκλοφορούν οι δραματικές εικόνες από το Κίεβο, όπου το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε 9ώροφη πολυκατοικία.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία συνεχίζεται αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 μετά τη σημερινή διακοπή. Για «δύσκολες» διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πρόεδρος της Ουκρανίας, την ώρα που ο δήμαρχος στο Χάρκοβο, στην Ανατολική Ουκρανία, γνωστοποίησε ότι η πόλη δεν σταματά να δέχεται επιθέσεις από τη Ρωσία. Το συγκεκριμένο βιομηχανικό κέντρο χάλυβα παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

O χάρτης των πολεμικών επιχειρήσεων σύμφωνα με το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

 

 

Πόλεμος Ουκρανία - Ρωσία: Live όλες οι εξελίξεις:

22.58 Η ανασκόπηση για την 19η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία - Τα σημαντικότερα γεγονότα και εξελίξεις

Η συνέχεια ΕΔΩ

22:30 Ιρίνα Βερεστσούκ: Δεν δεχόμαστε να δοθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσία. Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7 και στη δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ, η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. Ο Πούτιν δολοφονεί αμάχους, και είναι σαφές ότι οι όροι αυτοί δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί», είπε η Ουκρανή αντιπρόεδρος.

«Ζητούμε να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τα κέντρα πυρηνικής ενέργειας, διαφορετικά ο πόλεμος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε χώρες όπως η Πολωνία και η Λιθουανία. Αυτό που χρειάζεται, άμεσα, είναι κατάπαυση του πυρός και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά», πρόσθεσε η Ιρίνα Βερεστσούκ .

Μιλώντας στο ιταλικό κανάλι La7, υπογράμμισε επίσης ότι «η χώρα της είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να κερδίσει, αν δεν επιβληθούν ζώνες απαγόρευσης πτήσεων» και ότι «η Ουκρανία χρειάζεται άμεσα συστήματα αεράμυνας».

«Χωρίς τις ζώνες αυτές, δεν θα μπορέσουμε να προφυλάξουμε τα κέντρα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για όλους», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Ουκρανίας.

Η Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την άποψη ότι «είναι η στάση της Δύσης που επέτρεψε στον Πούτιν να φερθεί με τον τρόπο αυτόν στην Ουκρανία, διότι το 2014 δεν επιβλήθηκαν στη Ρωσία βαριές και καθοριστικές κυρώσεις».

«Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του και να θεωρηθεί υπεύθυνος για τα όσα έχουν συμβεί. Θέλουμε να επανεντάξουμε στην επικράτειά μας όλες τις περιοχές που η Ρωσία μας αφαίρεσε. Θα μπορούσε να γίνει και με απόφαση διεθνούς οργανισμού» είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης.

22:00 Την Τετάρτη ανακοινώνει το Διεθνές Δικαστήριο απόφαση για την προσφυγή της Ουκρανίας σε βάρος της Ρωσίας

Το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) ανακοίνωσε απόψε ότι θα εκδώσει την απόφασή του την Τετάρτη σχετικά με τη διαδικασία που κίνησε το Κίεβο, ζητώντας να διαταχθεί η Μόσχα να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Η δημόσια συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 16.00 (τοπική ώρα, 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Χάγη, οπότε η πρόεδρος του Δικαστηρίου, η Τζόαν Ε. Ντόναχιου, θα διαβάσει την ετυμηγορία, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

21:45 Διαδηλώτρια διέκοψε σύνδεση στη ρωσική κρατική τηλεόραση

Μία διαδηλώτρια που κρατούσε πλακάτ «Όχι στον πόλεμο» μπήκε στο στούντιο της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης και διέκοψε τη ζωντανή μετάδοση. Αμέσως οι υπεύθυνοι πρόβαλλαν ρεπορτάζ μέχρι να την απομακρύνουν από το στούντιο. 

 

 

21:30 Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 ανθρώπους από την έναρξη του πολέμου

Η Ουκρανία έχει απομακρύνει 548.000 πολίτες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γεβχένι Γένιν, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης σήμερα.

«Μονάχα τις τελευταίες 24 ώρες, οι ομάδες διάσωσής μας έχουν παραστεί σε πάνω από 600 εκκλήσεις, μεταξύ άλλων σε πάνω από 250 σε σημεία ρωσικών βομβαρδισμών», είπε, προσθέτοντας πως 50 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια κατεστραμμένων κτιρίων σε αυτό το διάστημα.

21:10 Η Παγκόσμια Τράπεζα ενέκρινε επιπλέον οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας 

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια ως επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία με σκοπό να ενισχύσει τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε εγκριθεί η εκταμίευση άλλων 723 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος ενός πακέτου στήριξης 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι ετοιμάζει για την Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε σήμερα ιδιώτες και επιχειρήσεις να μην αποθηκεύουν τρόφιμα και βενζίνη παρά την άνοδο των τιμών που προκάλεσαν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μαζικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Μόσχας.

21:03 Πού κατευθύνεται το γιοτ του Ρομάν Αμπράμοβιτς

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να καταπλεύσει το σούπερ γιοτ του Ρoμάν Αμπράμοβιτς, αξίας 430 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες ελλιμενισμένο στο Μαυροβούνιο.

Το πολυτελές σκάφος μήκους 140 μέτρων, το οποίο διαθέτει και ελικοδρόμιο είχε αποπλεύσει από τη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα, δύο ημέρες πριν επιβληθούν οι κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.

20:50 Νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Τι περιλαμβάνει το 4ο πακέτο

Η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι εγκρίθηκε από τους πρέσβεις των χωρών της ΕΕ (COREPER II) το 4ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, το 4ο πακέτο κυρώσεων στοχεύει άτομα και οντότητες που εμπλέκονται στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, καθώς και αρκετούς τομείς της ρωσικής οικονομίας. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ άμεσα, μόλις δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το COREPER II ενέκρινε επίσης μια δήλωση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) σχετικά με την αναστολή του ευνοϊκού καθεστώτος της Ρωσίας ως μέλους του και την αναστολή της εξέτασης της αίτησης της Λευκορωσίας στον ΠΟΕ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ

20:40 Κρεμλίνο: Δεν υπάρχει αίτημα για συνάντηση Ζελένσκι - Πούτιν

Δεν γίνεται καμία συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό Tass.

Ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ότι μια σύνοδο κορυφής «ασφαλώς δεν ήταν στα σχέδια» της Ουάσινγκτον και ότι θα έπρεπε πρώτα να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Εξάλλου, το Κρεμλίνο δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής προεδρίας.

Η Μόσχα διαμήνυε ότι ο Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι για να συζητηθεί το πώς θα μπορούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Η Ουκρανία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη απευθείας συνομιλίες και ο Ζελένσκι είπε την Κυριακή ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να οργανώσουν μια τέτοια συνάντηση.

20:30 Τραυματίστηκε στο Κίεβο δημοσιογράφος του Fox News

Ένας δημοσιογράφος του Fox News τραυματίστηκε έξω από το Κίεβο. Σύμφωνα με το δίκτυο, εξακολουθούν να υπάρχουν «πολύ λίγες λεπτομέρειες». 

Τα δημοσιεύματα έρχονται μετά την ανακοίνωση της Ιρίνα Βενεντίκτοβα, ότι ένας Βρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε σοβαρά στην Ουκρανία και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε «εντατική υπό την επίβλεψη γιατρών».

20:23 Ο Ίλον Μασκ κάλεσε σε μονομαχία τον Πούτιν

Ο Έλον Μασκ κάλεσε σε μονομαχία τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέσα από ανάρτησή του στο Twitter.  

 

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΕΔΩ

20:10 Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς δεσμεύεται να προσφέρει στέγη σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και να προσφέρει στέγη σε πρόσφυγες. Ο ηθοποιός σε δηλώσεις του στο Sky News είπε: «Είναι πραγματικά συγκλονιστική στιγμή να είσαι Ευρωπαίος, δυόμισι ώρες πτήση μακριά από την Ουκρανία, και είναι κάτι που αιωρείται από πάνω μας».

«Όλοι χρειαζόμαστε… να κάνουμε περισσότερα από το να φοράμε ένα έβλημα. Πρέπει να κάνουμε δωρεές, πρέπει να πιέσουμε τους πολιτικούς μας να συνεχίσουν να δημιουργούν κάποιου είδους καταφύγιο εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν» συνέχισε. «Ο καθένας πρέπει να κάνει όσα περισσότερα μπορεί… Υπήρξε αριθμός ρεκόρ ανθρώπων που προσφέρθηκαν εθελοντικά να πάρουν ανθρώπους στα σπίτια τους, ελπίζω να γίνω κι εγώ μέρος αυτού» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικισμού, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Γκόουβ, ανακοίνωσε το πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στα βρετανικά νοικοκυριά να στεγάσουν πρόσφυγες από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και να λαμβάνουν 350 αγγλικές λίρες ανά μήνα κυβερνητικής χρηματοδότησης όταν στεγάζονται Ουκρανοί για έξι μήνες.

20:00 Καμία συζήτηση για συνάντηση Πούτιν – Μπάιντεν

Δεν διεξάγονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, και του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν προκαταρκτικές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να ταξιδέψει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην Ευρώπη.

19:43 Ερντογάν: Πολύ νωρίς για αγορά περισσότερων ρωσικών όπλων

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσει πιθανή αγορά από την Τουρκία περισσότερων ρωσικών όπλων, δεδομένης της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, και η Άγκυρα θα αποφασίσει αφότου δει ποιες συνθήκες θα προκύψουν.

Μιλώντας στην Άγκυρα πλάι στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρείχε υποστήριξη στην Ουκρανία με τρόπο που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπόρεσαν, παρά τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Η Άγκυρα συνεχίζει να στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, είπε. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δέχθηκε κυρώσεις από τις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2020 για την αγορά ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και επικρίθηκε από δυτικούς συμμάχους για την αγορά αυτή.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι αναγκάστηκε να επιλέξει τα ρωσικά οπλικά συστήματα επειδή οι σύμμαχοι δεν παρείχαν όπλα με ικανοποιητικούς όρους.

19:20 Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντονέτσκ. Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, θα απαντήσουν ενεργώντας κατά τρόπο ώστε να «εξουδετερώσουν επιχειρήσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που κατασκευάζουν, επισκευάζουν και αποκαθιστούν τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικιστές για να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου».

«Καλούμε τους πολίτες της Ουκρανίας που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς και τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων, να φύγουν από τις περιοχές του πιθανού κινδύνου».

19:10 Δήμαρχος Χαρκόβου: Βάλουν ασταμάτητα εναντίον μας

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου δήλωσε σήμερα ότι η πόλη του σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων.

«Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

18:50 ΟΗΕ: Σε τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των προσφύγων

Τουλάχιστον 2,8 εκατ. άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που δημοσιοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ κατέγραψε επίσης περίπου δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) κατέγραψε ακριβώς 2.808.792 πρόσφυγες από την Ουκρανία στον ειδικό ιστότοπό της, δηλ. 110.512 περισσότερους από την προηγούμενη καταμέτρηση χθες, Κυριακή, 13 Μαρτίου.

Περίπου 127.000 από αυτούς τους πρόσφυγες είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η Ευρώπη είχε να δει ένα τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι.

18:44 Η Ουκρανία ζητά την αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίγκαλ ζήτησε σήμερα από το Συμβούλιο της Ευρώπης την «άμεση αποβολή» της Ρωσίας από αυτό το πανευρωπαϊκό όργανο για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που, αν υλοποιηθεί, θα γίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του.

«Ζητάμε να ληφθεί μια απόφαση για την άμεση αποβολή της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης», είπε ο Σμίγκαλ, μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το Κίεβο, σε αυτήν την έκτακτη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Η Επιτροπή Υπουργών, το «εκτελεστικό όργανο» του Συμβουλίου, θα συνεδριάσει το πρωί της Πέμπτης για να αποφασίσει.

18:24  Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός ραδιοτηλεοπτικού πύργου στη βόρεια Ουκρανία

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης Βιτάλι Κόβαλ.

«Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο.

18:18  Γκουτέρες: «Ανατριχιαστική εξέλιξη» η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σήμανε συναγερμό σήμερα, με αφορμή το γεγονός ότι η Ρωσία αύξησε το επίπεδο ετοιμότητας των πυρηνικών δυνάμεών της, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» αυτήν την εξέλιξη. Η προοπτική μιας πυρηνικής σύρραξης επιστρέφει στη σφαίρα της πιθανότητας, πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ θα χορηγήσει άλλα 40 εκατομμύρια δολάρια από το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, προκειμένου να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

18:10 Πρόσφυγες από την Ουκρανία φιλοξενεί ο Δήμος Πειραιά

 

 

18:05  Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη σύμφωνα με την Άγκυρα

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών μελών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη σε μια έκτακτη συνεδρίαση με αντικείμενο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στις συναντήσεις και να έχει διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους του.

17:57 Πρωθυπουργός Ουκρανίας: Μπορεί να δούμε Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας μίλησε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι ο Πούτιν έχει ξεκινήσει ένα πόλεμο ευρείας κλίμακας στο κέντρο της Ευρώπης που «μπορεί να γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος». Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να εγκρίνουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία «για να υπερασπιστούν όλη την Ευρώπη».

Ευχαρίστησε «από τα βάθη της καρδιάς μου» την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Μολδαβία, τη Λιθουανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την υποστήριξή τους και για την παροχή καταφυγίου στους Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τον πόλεμο και τη βία.

17:55 Τζο Μπάιντεν: Συζητήσεις για έκτακτο ταξίδι στην Ευρώπη

Σε πρώιμες συζητήσεις για έκτακτο ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην Ευρώπη βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, τη στιγμή που μαίνεται για 19η ημέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ


17:50 Πληροφορίες για ανατίναξει εκρηκτικών στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια

Υπάρχουν αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανατίναξαν εκρηκτικά στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια.

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας νωρίτερα δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα σχεδίαζαν να ξεκινήσουν την «απόρριψη» πυρομαχικών μπροστά από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.

 

 

 

 

 

17:35 Μόσχα: Τουλάχιστον 23 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό- Διαψεύδει το Κίεβο

Η Μόσχα κατήγγειλε σήμερα ότι 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν ουκρανικό πύραυλο στην πόλη Ντονέτσκ , που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγορώντας το Κίεβο για ένα «έγκλημα πολέμου».

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι (...) μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν». Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ανακοίνωσε τον θάνατο «20 ειρηνικών κατοίκων», προσθέτοντας ότι «28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, τραυματίστηκαν σοβαρά και νοσηλεύονται».

Σύμφωνα με τον Κονασένκοφ, ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε έναν πύραυλο «Tochka-U» κατά κατοικημένης περιοχής στο Ντονέτσκ, μεγάλη βιομηχανική πόλη και αυτοαποκαλούμενη «πρωτεύουσα» του ομώνυμου φιλορωσικού αυτονομιστικού εδάφους. 

17:22 Η Ρωσία λέει ότι ξεκίνησε η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Το Υπουργείο ανέφερε ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.

Λίγο νωρίτερα Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μια αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 160 οχήματα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη, κατά τα φαινόμενα, επιτυχημένη απόπειρα να ανοίξει ένας «ανθρωπιστικός διάδρομος» για την απομάκρυνση των αμάχων από την πολιορκημένη πόλη.

17:10 Γαλλία: Σύλληψη δύο ανδρών που εισέβαλαν σε βίλα που ανήκει σε πρόσωπο του περιβάλλοντος του Πούτιν

Δύο άνδρες συνελήφθησαν στη νοτιοδυτική Γαλλία, αφότου εισέβαλαν σε μια βίλα που ανήκει στον πρώην γαμπρό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, μέσα στην οποία κρατούσαν την ουκρανική σημαία, μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο μια δικαστική πηγή.

Οι γαλλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για «παραβίαση κατοικίας», διευκρίνισε η εισαγγελία του Μπαγιόν. Η εισβολή σημειώθηκε στο Μπιαρίτζ, στη βίλα Alta Mira, ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Κίριλ Σαμάλοφ, σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της υπόθεσης.

16:57 Ζελένσκι: «Δύσκολες» οι συνομιλίες με τη Μόσχα 

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν νωρίτερα σήμερα, έχουν οδηγήσει σε «δύσκολες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νεότερα θα υπάρξουν «το βράδυ».

«Πρέπει να αντέξουμε και να παλέψουμε για να κερδίσουμε, για να επιτύχουμε μια ειρήνη που αξίζει στους Ουκρανούς, μια έντιμη ειρήνη με εγγυήσεις ασφάλειας για το κράτος μας, για τον λαό μας. Και για να τις θέσουμε γραπτώς σε διαπραγματεύσεις, δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε ένα διάγγελμα μέσω βίντεο.

16:35 Εικόνες από την ισοπεδωμένη Μαριούπολη

Η καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος καταγράφεται σε βίντεο από drone που κυκλοφορεί στα social media. Η Μαριούπολη, πόλη λιμάνι που τελεί υπό πολιορκία στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έχει σχεδόν ισοπεδωθεί από τους συνεχείς βομβαρδισμούς των τελευταίων εβδομάδων.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, καπνοί αναδύονται από τα κατεστραμμένα κτίρια. Οι νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη έχουν ξεπεράσει τους 2.500, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ολέκσι Αρέστοβιτς.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

16:15 Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοινώνουν ότι τουλάχιστον 636 άμαχοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην Ουκρανία

Το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.

Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη.

16:10 Αύριο αναμένεται να συνεχιστούν οι συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

 

15:55 Μαριούπολη: 160 οχήματα κατάφεραν να φύγουν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου 

Το δημοτικό συμβούλιο της ουκρανικής πόλης Μαριούπολης ανακοίνωσε σήμερα ότι 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την πόλη, που πολιορκείται από ρωσικές δυνάμεις, και κατευθύνονται προς την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ,

«Κατέστη γνωστό ότι μέχρι τις 13:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) περισσότερα από 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν», ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση η δημοτική αρχή. Την περασμένη εβδομάδα, επανειλημμένες προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη - μια πόλη 400.000 κατοίκων - απέτυχαν.

14:52 Εγκαταλείπουν τα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας οι κάτοικοι

Οι άνθρωποι που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη, μέχρι πρόσφατα, σχετική ασφάλεια της δυτικής Ουκρανίας ενώθηκαν σήμερα με χιλιάδες άλλους που φθάνουν στη δυτική Ευρώπη αφού η Μόσχα ενέτεινε τις επιθέσεις, προκαλώντας φόβους για μια ακόμη μεγαλύτερη έξοδο.

14:28 Η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία μπορεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να ικανοποιήσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να έχει ανάγκη για βοήθεια από την Κίνα.

«Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ εγγυάται τη μέγιστη ασφάλεια για τον άμαχο πληθυσμό, δεν αποκλείει την πιθανότητα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του μεγάλα αστικά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο ίδιος είπε ότι κάποιες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από τις ρωσικές δυνάμεις.

14:10 Η Μόσχα λέει ότι δεν ζήτησε βοήθεια από την Κίνα

Η Ρωσία δεν έχει ζητήσει στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα και διαθέτει επαρκή στρατιωτική ισχύ για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία εγκαίρως και πλήρως, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διατηρώντας την ανωνυμία τους είχαν πει ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα.

13:50 Eπίθεση κοντά στο πολωνικό σύνορο στόχευε στην πρόκληση πανικού στους πολίτες

Ρωσική επίθεση σε μια μεγάλη ουκρανική βάση κοντά στο σύνορο με την Πολωνία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είχε στόχο την πρόκληση πανικού στους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, μια ημέρα μετά το πλήγμα αυτό που στοίχισε τη ζωή σε 35 ανθρώπους.

«Μια πυραυλική επίθεση μόλις 20 χιλιόμετρα από το σύνορό μας δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Ρωσία. (Η Ρωσία) θέλει να προκαλέσει πανικό ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό», είπε ο Μοραβιέτσκι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους ομολόγους του της Ουκρανίας και της Λιθουανίας.

13:40 Κορυφαίος αξιωματούχος του περιβάλλοντος Πούτιν παραδέχεται δημόσια ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα

Ενας από τους πιστότερους ανθρώπους του Πούτιν, ο αρχηγός της Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζολότοφ, παραδέχθηκε ότι η ρωσική «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όσο γρήγορα ήθελε το Κρεμλίνο, στην πρώτη μέχρι στιγμής επίσημη δημόσια παραδοχή ότι η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα του Κρεμλίνου.

Μιλώντας κατά την διάρκεια της κυριακάτικης λειτουργίας του πατριάρχη Κύριλλου, ο Βίκτορ Ζολότοφ απέδωσε την αργή εξέλιξη των ρωσικών επιχειρήσεων στη δράση «ακροδεξιών ουκρανικών δυνάμεων» που «κρύβονται» πίσω από πολίτες, επαναλαμβάνοντας την συνήθη κατηγορία που υιοθετούν οι επίσημες αρχές στην Ρωσία.

Οι παρατηρήσεις του έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Πούτιν ότι «όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το πλάνο».

13:20 Συναγερμός στο Τσέρνομπιλ - Επλήγη γραμμή υψηλής τάσης

Γραμμή υψηλής τάσης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ επλήγη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αμέσως μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία του ηλεκτρικού δικτύου Ukrenergo.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν έχει απολεσθεί η ηλεκτροδότηση προς τον πυρηνικό σταθμό στο σύνολό της, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για την αποκατάσταση της γραμμής υψηλής τάσης.

13:00 Λονδίνο: Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει στη Χάγη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σαγίντ Τζάβιντ, λέγοντας ότι η Βρετανία θα βοηθήσει για να συλλεγούν τα απαραίτητα στοιχεία.

Επιπλέον, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Η.Β Ντομινίκ Ράαμπ ταξιδεύει στη Χάγη τη Δευτέρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όταν θα υπάρξει η δίωξη, το δικαστήριο θα έχει ό,τι χρειάζεται», είπε ο Τζάβιντ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

12:45 Τουλάχιστον 16 νεκροί στο Ντονέτσκ από ουκρανικό βομβαρδισμό, ανακοίνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσαν σήμερα ότι ουκρανικό πλήγμα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 20 στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ.

Στον λογαριασμό της στο Telegram, η πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν ματωμένα πτώματα να κείτονται στον δρόμο εν μέσω ερειπίων, αλλά και ένα μικρό λεωφορείο με σπασμένα τα τζάμια.

Αρχικά η πηγή αυτή είχε κάνει λόγο για 20 νεκρούς. Λίγα λεπτά αργότερα το τοπικό υπουργείο Υγείας επεσήμανε στο Telegram ότι έχει καταγράψει 16 νεκρούς και 23 τραυματίες.

Σύμφωνα με την πολιτοφυλακή άμυνας του Ντονέτσκ, η αντιαεροπορική άμυνα των αυτονομιστών αναχαίτισε έναν ουκρανικό πύραυλο “Totchka”, τα «συντρίμμια» του οποίου προκάλεσαν τα θύματα.

12:30 Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν σήμερα

Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων που έχουν παγιδευτεί σε εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας, στις οποίες περιλαμβάνονται πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα και στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ, ανακοίνωσε η ουκρανική κυβέρνηση.

Επίσης θα γίνει άλλη μια απόπειρα για να μεταβεί αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει τρόφιμα και φάρμακα στην πολιορκημένη Μαριούπολη, σημείωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

12:10 Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Ζελένσκι

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου της Ουκρανίας.

Βασικό αντικείμενο της συνομιλίας ήταν οι τρόποι αντιμετώπισης των δυσμενών επιπτώσεων από την 19η ημέρα της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

12:00 Ενενήντα παιδιά έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί, σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα

Συνολικά 90 παιδιά έχουν σκοτωθεί και περισσότερα από 100 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου που η Ρωσία εισέβαλε στη γειτονική της χώρα, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του ουκρανού γενικού εισαγγελέα.

«Ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφηκε στις περιοχές του Κιέβου, του Χαρκίβ (Χάρκοβο), του Ντονέτσκ, του Τσερνίχιφ, του Σούμι, της Χερσώνας, του Μικολάγιφ και του Ζιτόμιρ», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Η Ρωσία διαψεύδει ότι στοχοποιεί αμάχους σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας.

11:45 Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, λέει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μελνιτσένκο

Μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση ελλοχεύει εκτός κι αν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι τιμές των λιπασμάτων αυξάνονται τόσο γρήγορα που πολλοί αγρότες δεν μπορούν πλέον να τα αγοράσουν, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος μεγιστάνας λιπασμάτων και άνθρακα Αντρέι Μελνιτσένκο.

Αρκετοί από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ρωσίας έχουν κάνει δημοσίως έκκληση για ειρήνη από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή για εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων οι Μιχαΐλ Φρίντμαν, Πιοτρ Άβεν και Όλεγκ Ντεριπάσκα.

«Τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι πραγματικά τραγικά. Χρειαζόμαστε επειγόντως ειρήνη», δήλωσε ο 50χρονος Μελνιτσένκο, που είναι Ρώσος αλλά γεννήθηκε στη Λευκορωσία και έχει Ουκρανή μητέρα, σε δήλωσή του που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον εκπρόσωπό του.

11:30 Διαπραγματεύσεις: «Δύσκολη συζήτηση», έγραψε ο Μικαϊλο Πόντολιακ

Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα εστιάσει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, στην απόσυρση στρατευμάτων και στις εγγυήσεις ασφάλειας, δήλωσε ο εκ των από τους Ουκρανών διαπραγματευτών Μικαϊλο Πόντολιακ. 

Σε ανάρτησή του στα social media o Πόντολιακ ανέφερε ότι η θέση της Ουκρανίας δεν έχει αλλάξει: ότι συνομιλίες για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να διεξαχθούν  εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

«Διαπραγματεύσεις τέταρτος γύρος. Με θέμα ειρήνη, κατάπαυση του πυρός, άμεση απόσυρση στρατευμάτων και εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση», έγραψε προσθέτοντας ότι η «Ρωσία έχει ακόμη ψευδαισθήσεις ότι 19 ημέρες βίας εναντίον ειρηνικών πόλεων είναι η σωστή στρατηγική».

11:15 Το Κρεμλίνο απέκλεισε την πρόσβαση και στο Instagram

To Instagram, η πλατφόρμα κονωνικής δικτύωσης που ανήκει στον αμερικανικό κολοσσό Meta, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στην Ρωσία, καθώς το Κρεμλίνο το κατηγορεί για υποκίνηση βίας κατά των Ρώσων για την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.

Από σήμερα το πρωί η εφαρμογή Refresh δεν λειτουργεί στο Instagram, το οποίο δεν είναι πλέον προσβάσιμο χωρίς VPN.

11:00 Το Κίεβο καλεί τη Δύση να υποστηρίξει την Ουκρανία για να «αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κάλεσε σήμερα τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία για να βοηθήσει να αποτραπεί άλλες χώρες να συρθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους συμμάχους της να κάνουν περισσότερα για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σύρει κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών του NATO, στον πόλεμο.

«Προς αυτούς στο εξωτερικό που φοβούνται ότι θα 'συρθούν στον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο'. Η Ουκρανία αντεπιτίθεται επιτυχώς. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Προμηθεύστε μας με όλα τα απαραίτητα όπλα», αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

«Εφαρμόστε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να αναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και θα αποτρέψετε έναν ευρύτερο πόλεμο», υπογραμμίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

10:45 Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια

Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια για την εισβολή της στην Ουκρανία και προκειμένου να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, χωρίς ωστόσο να τις διαψεύσει.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.

10:30 : Φτάνουν στην Ουκρανία εφόδια σε υγειονομικό υλικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Εφόδια σε ιατρικό και υγειονομικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων κυτίων πρώτων βοηθειών, φτάνουν στην Ουκρανία για να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματός της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει έλλειψη προμηθειών εν μέσω της ρωσικής εισβολής στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν διαταραχθεί σοβαρά, με πολλούς διανομείς να έχουν αποκλειστεί, να μην υπάρχει πρόσβαση σε κάποια αποθέματα εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων και τις προμήθειες σε φάρμακα να εξαντλούνται, καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να περιθάλψουν τους ασθενείς και τους τραυματίες, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

10:20 «Πάνω από 2.500 πολίτες έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη»

Σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, οι νεκροί στη Μαριούπολη, από την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή έχουν ξεπεράσει τις 2.500.

Σύμβουλος του Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σταλεί στην πόλη, με τη Μόσχα να απορρίπτει αυτούς τους ισχυρισμούς.

10:00 Ουκρανός ΥΠΕΞ: Βοηθήστε μας για να αποτύχει ο Πούτιν

O υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι Δύση πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία ώστε ο Πούτιν να εξαναγκαστεί σε αποτυχία ούτως ώστε να αποφευχθεί ένας μεγαλύτερος πόλεμος.

«Για όλους εκείνους που φοβούνται ότι σύρονται σε έναν Γ΄ ΠΠ. Η Ουκρανία αντιστέκεται με επιτυχία. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Δώστε μας όλα τα απαραίτητα όπλα. Επιβάλλετε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να εξαναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και εσείς να αποφύγετε έναν μεγαλύτερο πόλεμο».

09:37 Η Μόσχα δεν βλέπει λόγο να σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία

Η Ρωσία δεν βλέπει λόγο να σταλούν κυανόκρανοι του ΟΗΕ στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πιοτρ Ιλίισεφ, διευθυντής του τμήματος διεθνών οργανισμών του ρωσικού υπουργείου, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ειρηνευτική δύναμη όσο η Ρωσία έχει τον έλεγχο, σύμφωνα με το RIA.

09:20 Ουκρανός διαπραγματευτής: Εποικοδομητική πλέον η ρωσική στάση, συμφωνία εντός των ημερών

Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός εντός των ημερών εμφανίζεται πλέον ο εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης σε αυτές, κάνοντας λόγο για εποικοδομητική στάση της ρωσικής πλευράς.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ενόψει του τέταρτου γύρου συνομιλιών Ρωσία-Ουκρανίας, ο Μιχάιλο Ποντόλιακ ανέφερε ότι «η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει να συνομιλεί εποικοδομητικά» και ότι «νομίζω πως θα επιτύχουμε κάποια αποτελέσματα κυριολεκτικά μέσα στις επόμενες ημέρες».

09:00 Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους

Το εργοστάσιο κατασκευής των αεροσκαφών Antonov στο Κίεβο βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.

08:45 Βομβαρδισμός σε μαιευτήριο με θύμα μία έγκυο και το βρέφος της 

Δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή μία από τις εγκύους του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου στη Μαριούπολη.

Η εικόνα της, να απομακρύνεται από τους διασώστες πάνω σε φορείο, είχε κάνει τον γύρο του κόσμου στις φωτoγραφίες που κυκλοφόρησαν ευρέως μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό στο εν λόγω ουκρανικό νοσοκομείο.

08:27 Επίθεση σε πολυκατοικία στο Κίεβο

Μία εννιαώροφη πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο έχει παραδοθεί στις φλόγες από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η εφημερίδα Kyiv Independent αναφέρει ότι η πολυκατοικία καίγεται αυτή τη στιγμή με τους πυροσβέστες να εργάζονται για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου - Μόσχας θα ξεκινήσει στις 10:30

Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, θα ξεκινήσει στις 10:30 ώρα Κιέβου (και Ελλάδας), δήλωσε σήμερα το πρωί ο Αντόν Γκερασένκο σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

08:20 Στέλεχος της κυβέρνησης της Κριμαίας δηλώνει πως υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με το Ντονμπάς

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της προσαρτημένης στη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας υποστήριξε σήμερα ότι υπάρχει πλέον χερσαίος διάδρομος που συνδέει τη χερσόνησο με την περιοχή των φιλορώσων αυτονομιστών, το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Γκιόργκι Μουράντοφ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δρόμο που οδηγεί από την Κριμαία στη Μαριούπολη.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση ή διάψευση από την ουκρανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μουράντοφ, αυτό θα επιτρέψει να σταλούν στους κατοίκους της περιφέρειας Ντανιέτσκ ανθρωπιστική βοήθεια.

08:10 Ουκρανία: Ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ διατείνεται πως βρίσκεται στη χώρα

Ο ηγέτης της Ρωσικής Δημοκρατίας της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, προστατευόμενος του προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, διαβεβαίωσε σήμερα πως βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων που συνεχίζουν την επίθεσή τους στη χώρα.

Ο κ. Καντίροφ, τον οποίο κατηγορούν μη κυβερνητικές οργανώσεις για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Δημοκρατία του, στον Καύκασο, μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram βίντεο στο οποίο εικονίζεται με στρατιωτική περιβολή να μελετά σχέδια και χάρτες μαζί με στρατιωτικούς γύρω από τραπέζι σε αίθουσα.

08:00 Ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα επικρίνει τη Γερμανία για την πολιτική της έναντι της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα επέκρινε χθες την πολιτική της Γερμανίας έναντι της Ρωσίας τις τελευταίες δεκαετίες.

Παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια εκπομπής του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD χθες βράδυ, ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε πως το Βερολίνο φέρει ευθύνη διότι συνέβαλε η Ρωσία να βρεθεί στη θέση όπου βρίσκεται σήμερα.

07:55 Η Ρωσία απείλησε δυτικές εταιρείες με συλλήψεις και κατασχέσεις

Οι ρωσικές αρχές, οι οποίες έχουν πλέον σκληρύνει πολύ τον τόνο έναντι των ξένων εταιρειών που ανακοινώνουν πως πρόκειται να εγκαταλείψουν τη χώρα, απείλησαν ανοικτά ορισμένες εξ αυτών, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες συλλήψεις ηγετικών στελεχών τους ή κατασχέσεις πόρων τους, έγραψε χθες Κυριακή η εφημερίδα Wall Street Journal.

07:50 Πάνω από 800 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Ρωσία

Πάνω από οκτακόσιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, όπου καταγράφηκε κύμα κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Διαδηλώσεις έγιναν σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες, σύμφωνα με τον ιστότοπο OVD-Info.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του επιβεβαίωσε κάπου 300 συλλήψεις σε κινητοποίηση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στην πρωτεύουσα Μόσχα.

Κατά τους υπολογισμούς του OVD-Info, από την 24η Φεβρουαρίου ως αυτό το στάδιο έχουν συλληφθεί τουλάχιστον 14.100 πολίτες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.

07:45 ΗΠΑ: Η Κίνα θα αντιμετωπίσει συνέπειες αν βοηθήσει τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για την Ουκρανία

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γιανγκ Τζιετσί στη Ρώμη τη Δευτέρα, προειδοποίησε το Πεκίνο ότι θα αντιμετωπίσει "με απόλυτη βεβαιότητα" συνέπειες εάν βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει τις βαριές κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

07:40 Ρωσικά στρατεύματα προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις

«Ο εχθρός συγκεντρώσει σχηματισμούς και μετακινεί στρατηγικά αποθέματα στα σύνορά μας», ανέφερε το ουκρανικό γενικό επιτελείο εκτιμώντας πως πρέπει να αναμένονται νέες επιθέσεις στη Χαρκίβ, στη Σούμι και στο Μπρόβαρι, προάστιο του Κιέβου.

07:35 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί εκ νέου επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αξίωσε εκ νέου σήμερα το NATO να προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να δει «ρωσικές ρουκέτες» να πέφτουν στο έδαφος των κρατών-μελών του.

«Αν δεν αποκλείσετε τον εναέριο χώρο μας, θα είναι απλά ζήτημα χρόνου, οι ρωσικές ρουκέτες θα πέσουν στο δικό σας έδαφος, στο έδαφος του NATO, στα σπίτια πολιτών (κρατών-μελών) του NATO», υποστήριξε ο ουκρανός πρόεδρος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

07:30 Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Επτά νοσοκομεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αφότου άρχισε η εισβολή του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο.

Τα νοσοκομεία αυτά θα πρέπει να ανοικοδομηθούν εκ θεμελίων, έχουν ισοπεδωθεί εξαιτίας βομβαρδισμών, είπε ο κ. Λιάσκο χθες Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ