- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Κίνα: Fake news οι αναφορές περί ρωσικού αιτήματος για βοήθεια
Στρατιωτικής και οικονομικής φύσεως
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Κίνα αντέδρασε οργισμένα στις πληροφορίες ότι η Ρωσία της ζήτησε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Κάθε εμπλοκή της στον ρωσοουκρανικό πόλεμο αρνήθηκε η Κίνα αποδίδοντας σε fake news τις αναφορές για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ρωσία.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα New York Times, η οποία επικαλέστηκε την Κυριακή ανώνυμες πηγές, η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα να της προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για τον πόλεμο και οικονομική βοήθεια προκειμένου να παρακάμψει τις διεθνείς κυρώσεις. Αυτοί οι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν την ακριβή φύση της βοήθειας που ζητήθηκε, ούτε αν η Κίνα απάντησε.
«Τον τελευταίο καιρό οι ΗΠΑ διαδίδουν συνεχώς ψευδείς ειδήσεις εναντίον της Κίνας», αρκέστηκε να δηλώσει στους δημοσιογράφους ο Ζάο Λιζιάν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας την ώρα που ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με τον Γιάνγκ Ζιετσί, τον πιο υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αρμόδιο για τη διπλωματία.
Οι δύο αξιωματούχοι και οι ομάδες τους «θα συζητήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διαχείριση του ανταγωνισμού μεταξύ των δύο χωρών μας και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια», επεσήμανε η Έμιλι Χορν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.
«Παρακολουθούμε στενά αν η Κίνα προσφέρει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είτε υλική είτε οικονομική βοήθεια στη Ρωσία», σχολίασε χθες ο Σάλιβαν μιλώντας στο CNN, ενώ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μας προκαλεί ανησυχία».
«Και ενημερώσαμε το Πεκίνο ότι δεν θα παραμείνουμε αδρανείς και ότι δεν θα αφήσουμε καμία χώρα να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα υποστεί η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων» που της επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, τόνισε.
«Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην περίπτωση ενεργειών με στόχο την παράκαμψη των κυρώσεων», προειδοποίησε ο Σάλιβαν.
Αν προσφέρει βοήθεια στη Ρωσία, «η Κίνα κινδυνεύει να γίνει στόχος σημαντικών κυρώσεων και να μετατραπεί σε κράτος -παρία, ενώ αν αρνηθεί, θα διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας» με τη Δύση, εκτίμησε στο Twitter ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χαας του Council of Foreign Relations.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.