Χορος

Το SNF Nostos επιστρέφει «από κοντά» - Δείτε το πλήρες πρόγραμμα

Το αγαπημένο πολυσυλλεκτικό καλοκαιρινό φεστιβάλ επιστρέφει τον Αύγουστο και θα ζήσουμε αυτή την εμπειρία «από κοντά»

alexandra_skaraki.jpg
Αλεξάνδρα Σκαράκη
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βραβευμένος με Grammy Νιγηριανός μουσικός Burna Boy
Ο βραβευμένος με Grammy Νιγηριανός μουσικός Burna Boy © Noella Magnate

Summer Nostos Festival: Burna Boy, Casbah Club, Good Job Nicky, Αλέξια, Annie Dorsen στο ΚΠΙΣΝ - Δείτε το πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουμε από 25-29/8

Το SNF Nostos (Summer Nostos Festival), το αγαπημένο πολυσυλλεκτικό καλοκαιρινό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει με μια μεγάλη γιορτή για όλους και προτάσεις που θα προσφέρουν στο κοινό χαρά και θα δημιουργήσουν συναντήσεις, συζητήσεις και όμορφες εμπειρίες. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με μια ανοιχτή πρόσκληση: να ξεκινήσουμε μαζί το καλοκαίρι με την ενέργεια και διάθεση που χαρίζει η διοργάνωση.

[[{"fid":"888448","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"link_text":null,"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Φέτος λοιπόν και για να μπορέσει να υποδεχθεί τους επισκέπτες από κοντά, το SNF Nostos μεταφέρθηκε για το τέλος του Αυγούστου. Από τις 25 έως τις 29 Αυγούστου 2021, λίγο πριν το τέλος του καλοκαιριού, το φεστιβάλ θα επαναφέρει τον τρόπο ζωής και διασκέδασης όπως ήταν πριν από την πανδημία. Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες που θα απολαύσουμε μαζί για πέντε ημέρες, με ελεύθερη είσοδο.

Πιο συγκεκριμένα, κορυφαίοι καλλιτέχνες, σπουδαία έργα, πρωτοποριακές συζητήσεις - στο πλαίσιο του SNF Nostos Conference και των Διαλόγων του ΙΣΝ - και αθλητισμός αποκτούν ξανά το νόημά τους μέσα από την ανθρώπινη επαφή και αλληλεπίδραση. Το θέμα του SNF Nostos Conference «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη», το οποίο διατρέχει όλο το φάσμα του SNF Nostos και ανακοινώθηκε το 2019, παραμένει απόλυτα επίκαιρο. Ύστερα από το preview στην online RetroFuture εκδοχή του το περσινό καλοκαίρι, φέτος οι συζητήσεις, οι ιδέες, οι τέχνες, η σκέψη και οι άνθρωποι θα βρεθούν και πάλι μαζί, στον ίδιο τόπο.

Lauren Lee McCarthy, The Changing Room
Lauren Lee McCarthy, The Changing Room

Το πρόγραμμα του SNF Nostos 2021

Διάλογοι του ΙΣΝ – Τετάρτη 25 Αυγούστου, 18:30 – 20:00
Στις 25 Αυγούστου, οι Διάλογοι του ΙΣΝ, που υλοποιούνται με την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού δημοσιογραφικού οργανισμού iMEdD (incubator for Media Education and Development), και το SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, θα πραγματοποιήσουν, στο πλαίσιο του SNF Nostos, μια ανοιχτή συζήτηση για τη Συμβίωση μεταξύ Ανθρωπότητας και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Με τη συμβολή των ειδικών και καθοδηγούμενοι από τις ερωτήσεις του κοινού, οι Διάλογοι θα εξετάσουν τα ηθικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν από τη χρήση ανεπτυγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή μας ζωή και τον αντίκτυπο που έχουν για το μέλλον της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Η συζήτηση θα περιλαμβάνει επίσης και έναν απευθείας διάλογο με ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, δίνοντας τροφή για σκέψη και δημιουργώντας το πεδίο για περαιτέρω ανάλυση ενώ θα ολοκληρωθεί με τις ερωτήσεις των νέων που θα απαντηθούν κατά τη διάρκεια του live.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν η εκτελεστική διευθύντρια των Διαλόγων του ΙΣΝ και δημοσιογράφος Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου, και η διευθύντρια του SNF Agora Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Hahrie Han. Μπορείτε να εγγραφείτε για τους Διαλόγους του ΙΣΝ.

SNF Nostos Run - Τετάρτη 25 Αυγούστου, Ώρα εκκίνησης 20:30
Ίσως μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του SNF Nostos, το SNF Nostos Run επιστρέφει στις 25 Αυγούστου δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους αγαπούν τον αθλητισμό και την άσκηση να τρέξουν και πάλι παρέα και να ξυπνήσουν το μουδιασμένο από την καραντίνα σώμα τους. Ο βραδινός αγώνας δρόμου περιλαμβάνει διαδρομές των 6 και των 10 χιλιομέτρων, καθώς και διαδρομή 1 χιλιομέτρου για αθλητές των Special Olympics. Η εκκίνηση δίνεται κατά τη δύση του ηλίου με αφετηρία το κέντρο της Αθήνας, και τερματισμό στο ΚΠΙΣΝ.

Τη διοργανωτική επίβλεψη του αγώνα έχει η ΑMKE «Αναγέννηση & Πρόοδος» και το Τμήμα Αθλητικής Αριστείας «Sports Excellence» της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εγγραφές για το SNF Nostos Run θα ανοίξουν σύντομα.

SNF Nostos Conference- Πέμπτη 26 – Παρασκευή 27 Αυγούστου, 09:00 – 20:30, Σάββατο 28 Αυγούστου, 10:00-12:30
Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης θα ενθαρρύνει το ανθρώπινο πνεύμα, αντί να το μειώσει; Πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να οικοδομήσουμε έναν πιο υγιή, πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο κόσμο; Μπορούμε να περιορίσουμε τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, και να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της θα διαμοιραστούν ευρέως και εξίσου; Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς μας και όχι απλώς να τους ενισχύσουμε;

Aπό τις 26 ως τις 28 Αυγούστου, το SNF Nostos Conference 2021, με θέμα «Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη» θα εξερευνήσει, όχι μόνο τις τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον, αλλά και τις ιδέες, τις αρχές και τα ερωτήματα που θα διαμορφώσουν τον τρόπο που θα το κάνουν.

Οι ομιλητές του SNF Nostos Conference περιλαμβάνουν τους: Blaise Aguera y Arcas, σχεδιαστή λογισμικού της Google AI, Refik Anadol, media artist, Yoshua Bengio, ιδρυτή του Quebec Institute of Artificial Intelligence και πρωτοπόρο στον τομέα του deep learning, Stephen Cave, διευθυντή του Leverhulme Centre for the Future of Intelligence στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Sougwen Chung, καλλιτέχνη, Ted Chiang, συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, Lucas Joppa, διευθυντή περιβάλλοντος της Microsoft, Garry Kasparov, πρώην πρωταθλητή στο σκάκι, συγγραφέα και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Tenzin Priyadarshi, πρόεδρο του Dalai Lama Center for Ethics and Transformative Values στο MIT, Κevin Rudd, πρώην πρωθυπουργό της Αυστραλίας και πρόεδρο του Asia Society Policy Institute, Liam Young, συνιδρυτή του think tank Tomorrows Thoughts Today, Xiaowei Wang, creative director του Logic Magazine, και άλλους. Μπορείτε να εγγραφείτε για το SNF Nostos Conference.

SNF Nostos Festival - Τετάρτη 25 – Κυριακή 29 Αυγούστου, 10:00 -01:00

Ο Burna Boy
Ο Burna Boy © Noella Magnate

Μουσική
Φέτος, ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της διεθνούς και εγχώριας μουσικής ανεβαίνουν στις σκηνές του SNF Nostos για μια μοναδική εμπειρία. Θα αφεθούμε στους afrobeat ρυθμούς του Νιγηριανού superstar Burna Boy (29.08), θα απολαύσουμε το οπτικοακουστικό σόου του art-pop συνόλου The Irrepressibles (25.08), θα χορέψουμε με τα εκρηκτικά DJ sets του φεστιβάλ Nyege Nyege (25, 27, 29.08) και τη δυναμική DJ συνεργασία του Casbah Club (28.08) των Paul Simonon (The Clash) και Dan Donovan (Big Audio Dynamite, Dreadzone).

The Casbah Club
The Casbah Club © Kevin Davies

Θα τραγουδήσουμε με το αγαπημένο συγκρότημα ΜΕΛΙSSES (26.08), θα νιώσουμε τη συγκίνηση από τη ζεστή και μεστή ερμηνεία της Φωτεινής Βελεσιώτου (28.08), θα γοητευτούμε από τον Έλληνα καλλιτέχνη-φαινόμενο Good Job Nicky (27.08) και την ατμοσφαιρική φωνή της Παυλίνας Βουλγαράκη (29.08) και θα ταξιδέψουμε στα underground τζαζ κλαμπ της Νέας Ορλεάνης με την Αλέξια (27.08). Ο Νίκος Λαάρης (29.08) θα ερμηνεύσει μέρος των σπουδών για πιάνο του Αμερικανού συνθέτη Φίλιπ Γκλας ενώ οι Ergon Ensemble (28.08) θα δημιουργήσουν επί σκηνής το πρωτοποριακό ηχητικό τοπίο με την ιρανοβρετανίδα πειραματική συνθέτρια Shiva Feshareki.

O Good Job Nicky
O Good Job Nicky

Ο Νίκος Λαάρης θα ερμηνεύσει μέρος των σπουδών για πιάνο του Αμερικανού συνθέτη Philip Glass
Ο Νίκος Λαάρης θα ερμηνεύσει μέρος των σπουδών για πιάνο του Αμερικανού συνθέτη Philip Glass

Αλέξια Βασιλείου, Women in Jazz
Αλέξια Βασιλείου © Valentina Karantoni

Παραστατικές Τέχνες & Προβολές
Στον τομέα των παραστατικών τεχνών, o πολυμήχανος δημιουργός από τη Νότια Αφρική William Kentridge (25, 26.08) ξεδιπλώνει την τέχνη του με την παράσταση Sibyl, και παρουσιάζει τον κόσμο στον οποίο μας είχε ξεναγήσει διαδικτυακά από το δικό του στούντιο το περσινό καλοκαίρι.

Η Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελούν θεματική παραστάσεων και ταινιών που πλαισιώνουν το πρόγραμμα: Η Αμερικανίδα χορογράφος Beth Corning (27.08) παρουσιάζει την υπέροχη χοροθεατρική παράσταση «Just Human», ανάθεση του SNF Nostos. H αριστουργηματική ταινία του Φριτς Λανγκ «Metropolis» θα παρουσιαστεί με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την The Anvil Orchestra (28.08). Μια σειρά κινηματογραφικών ταινιών με θέμα την Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη θα  ταξιδέψει τους επισκέπτες σε κόσμους περιπετειώδεις, δυστοπικούς αλλά και ανθρώπινους (όλες τις ημέρες). Δημοφιλείς ξένοι και Έλληνες ηθοποιοί, όπως η Τaylor Schilling, ο David Strathairn και η Κατερίνα Λέχου, θα ζωντανέψουν με την ερμηνεία τους συναρπαστικές λογοτεχνικές ιστορίες στις αναγνώσεις A.I. in Fiction (25.08), αναδεικνύοντας τη στενή σχέση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία.

Beth Corning
Beth Corning © Corningworks by Frank Walsh

A.I.Fiction Κατερίνα Λέχου
A.I.Fiction Κατερίνα Λέχου

Επίσης, νέοι καλλιτέχνες που έχουν συμμετάσχει στο Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) της ARTWORKS θα ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους σε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα παραστάσεων χορού και κινηματογραφικών προβολών ταινιών μικρού μήκους (όλες τις ημέρες).

Εικαστικά & Εγκαταστάσεις
Το SNF Nostos παρουσιάζει στο κοινό του ένα σύνολο διαδραστικών εγκαταστάσεων, τις πιο προηγμένες τάσεις από τον χώρο των εικαστικών με εκθέσεις και εγκαταστάσεις που προκαλούν θαυμασμό, γεννούν συναισθήματα, διεγείρουν τη σκέψη και φέρνουν κοντά την τεχνολογία με τον άνθρωπο. H Annie Dorsen με το Hello Hi There σκηνοθετεί μια παράσταση με ηθοποιούς δύο Macbook και η βραβευμένη καλλιτέχνιδα Ellen Reid μεταμορφώνει με το Soundwalk το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος σε ένα ηχητικό τοπίο για μια μοναδική συμμετοχική εμπειρία. Η εγκατάσταση The Changing Room της Lauren Lee McCarthy ανακινεί προβληματισμούς σε σχέση με τα σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης και τις κοινωνικές τεχνολογίες, ενώ η εγκατάσταση Masked Reality του Ινδού καλλιτέχνη Harshit Agrawal χρησιμοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη για να εξερευνήσει πρόσωπα, παραδόσεις, τα φύλα και την ταυτότητα, σε μια εποχή που όλα μετασχηματίζονται εξαιτίας της τεχνολογίας. Η Angelica Dass με τη φωτογραφική έκθεση Humanae διερωτάται τι σημαίνει το χρώμα του δέρματος, ο Viktor Koen επιμελείται το SVA Poster Project με αφίσες που δημιούργησαν φοιτητές του School of Visual Arts της Νέας Υόρκης αντλώντας έμπνευση από τη θεματική του SNF Nostos, και το Futurescape London, σε συνεργασία με  το Chatham House, καλεί το κοινό σε μια τρισδιάστατη περιήγηση στο Piccadilly Circus του Δυτικού Λονδίνου δίνοντας το έναυσμα στους συμμετέχοντες να φανταστούν το μέλλον των πόλεων μέσα σε ένα αστικό περιβάλλον που διαρκώς αλλάζει.
*Όλες τις ημέρες από τις 10:00 έως τις 00:00.

Annie Dorsen, Hello Hi There
Annie Dorsen, Hello Hi There © W. Silveri

Εκδηλώσεις για παιδιά και οικογένειες
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις για παιδιά και οικογένειες. Το Circus Abyssinia ταξιδεύει από την Αιθιοπία στην Αθήνα και παρουσιάζει τα έργα Ethiopian Dreams (26, 27.08) και Tulu (28, 29.08) δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τον πλούσιο πολιτισμό της βορειοανατολικής Αφρικής και την πανανθρώπινη δύναμη της θέλησης. Οι εκρηκτικοί Chipolatas χαρίζουν στους θεατές μια υψηλής ποιότητας ψυχαγωγία που συνδυάζει τη σύγχρονη κίνηση, τη μουσική και την κωμωδία (όλες τις ημέρες). Όπως κάθε χρόνο, το SNF Nostos σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος» σας προσκαλεί σε ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων με περιπετειώδη παιχνίδια για όλες τις ηλικίες, capoeira, ξιφασκία, badminton, χειροσφαίριση, ping-pong, χορό, μια ειδική ημέρα γνωριμίας με τα Special Olympics, και πάρα πολλά άλλα.

Circus Abyssinia
Circus Abyssinia © David Rubene Photography

Τεχνολογία & Εκπαίδευση
Στο πλαίσιο της θεματικής Ανθρωπότητα και Τεχνητή Νοημοσύνη, το SNF Nostos παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων και παιχνιδιών υπό το πρίσμα της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης προτείνοντας το πρώτο SNF Nostos Hackathon! Το κοινό θα λάβει μέρος σε δύο διαφορετικές Hackathon δράσεις, θα κάνει μια πρώτη γνωριμία με τη γλώσσα προγραμματισμού και τον κώδικα, και θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τον τεχνολογικό και ψηφιακό κόσμο βρίσκοντας λύσεις σε γρίφους, πρακτικές ασκήσεις, ατομικές αποστολές και ομαδικές εργασίες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το διαδραστικό παιχνίδι-πρόκληση Minecraft Challenge και να κατασκευάσουν με τον δικό τους τρόπο το KΠΙΣΝ και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Οι δράσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Microsoft.

Lauren Lee McCarthy, The Changing Room
Lauren Lee McCarthy, The Changing Room


InfoSNF Nostos του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε ΕΔΩ.
25-29/8/2021

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ