Χορος

Μία χορευτική «Οδύσσεια» από το Μέγαρο Μουσικής στις οθόνες μας

Η πολυβραβευμένη χορευτική εκδοχή του ομηρικού έπους

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Οδύσσεια» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η χορευτική παράσταση του 1995 στις οθόνες μας © Stefanos

Η χορευτική παράσταση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών «Οδύσσεια» στις οθόνες μας με το Megaron Online

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνεχίζει να φέρνει κάποιες από τις σημαντικότερες παραγωγές του στις οθόνες μας. Αυτή την Τετάρτη στις 21:00, μάς θυμίζει ένα από τα πιο τολμηρά του εγχειρήματα, την μεταφορά της ομηρικής «Οδύσσειας» στην σκηνή υπό τη μορφή μίας χορευτικής παράστασης.  

«Οδύσσεια» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Το ομηρικό έπος μέσα από μία σύγχρονη ματιά © Stefanos

Τον Νοέμβριο του 1995, τρία από τα σημαντικότερα ονόματα της εποχής μας ανάμεσα στους χορογράφους, τους συνθέτες και του σκηνογράφους-ενδυματολόγους αποφάσισαν να φέρουν το έπος του Ομήρου στη σύγχρονη εποχή. Ο λόγος για τους Τζον Νοϋμάγερ, Γιώργο Κουρουπό και τον Γιάννη Κόκκο, στων οποίων το κοινό όραμα το Μέγαρο Μουσικής πίστεψε πριν 25 χρόνια. Το ρίσκο του απέδωσε, αφού η χορευτική αυτή εκδοχή της «Οδύσσειας» κατάφερε να αγαπηθεί από το κοινό, να χειροκροτηθεί από τους κριτικούς και να αποσπάσει διεθνείς διακρίσεις, με το βραβείο Benois de la danse, που έλαβε ο Γιώργος Κουρουπός για τη μουσική το 1996, να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες.  

Για να πετύχει αυτή την υψηλού επιπέδου παραγωγή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιδίωξε μία μεγάλη συνεργασία. Έτσι, για να φέρει στη ζωή τη χορευτική «Οδύσσεια» ένωσε τις δυνάμεις του με την Κρατική Όπερα του Αμβούργου και το Μπαλέτο της. Φυσικά, τα εύσημα δεν περιορίζονται εκεί. Η παρτιτούρα του Γιώργου Κουρουπού βρέθηκε στα χέρια του φιλανδού μαέστρου Μάρκους Λέτινεν, ο οποίος διηύθυνε την Καμεράτα σε μία ερμηνεία της «Οδύσσειας» γεμάτη από ευαισθησία. Στην τελευταία, συνέβαλαν επιπλέον μουσικοί, ανάμεσά τους και ο τρομπετίστας Σωκράτης Άνθης και ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, ενώ στην ηχογράφηση της μουσικής ακούμε τη Χορωδία Fons Musicalis, υπό τη διεύθυνση του Κωστή Κωνσταντάρα, και τους ηθοποιούς Λυδία Κονιόρδου, Σαββίνα Γιαννάτου, Τάσο Αποστόλου, Δημήτρη Κουτρουβιδέα, Γιώργο Πασάκο, Πέτρο Πετράκη και Βαγγέλη Ρόκκο. 

Ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος της «Οδύσσειας» του Μεγάρου Μουσικής έχει σχολιάσει για τη χορευτική παράσταση: «Είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, όπου ανακατεύονται στοιχεία παρμένα από την πολλαπλότητα των πολιτισμών, για να δοθεί μεγαλείο στην κινούμενη ανθρώπινη μορφή, μέσα σε έναν χώρο που καταλύει τον χρόνο. Στο όραμα του Νοϋμάγερ προσπαθώ να απαντήσω με εικόνες, με άλλα οράματα».    

«Οδύσσεια» από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ο Γιώργος Κουρουπός βραβεύτηκε με Benois de la danse για τη μουσική της παράστασης © Stefanos

Δείτε την «Οδύσσεια» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 21:00 εδώ.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ