Χορος

Ο «Απόηχος» δεν βλέπει την αναπηρία αλλά κινείται μαζί της

Τελικά μένει κάτι από την βιωμένη εμπειρία, πέραν της ίδιας της ανάμνησής της;

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
apoihos_5.jpg
© Κώστας Χατζόγλου

Η επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα χορού ΕΞΙΣ με την παράσταση «Απόηχος» της Άννας Βεκιάρη και της Νατάσα Γάτσιου στο θέατρο Ίσον

«Απόηχος της κίνησης. Απόηχος στιγμών. Απόηχος της καρδιάς. Τι μένει στο τέλος; Αίσθηση, συναίσθημα και αναμνήσεις σαν απόηχος της ζωής». Αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε από τις 7 Μαρτίου στο θέατρο Ίσον. Αφορμή; Μία νέα παράσταση.

apoihos_2.jpg
© Κώστας Χατζόγλου

Η επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα χορού ΈΞΙΣ φέρνει για πρώτη φορά στην Αθήνα τον «Απόηχο». Η Άννα Βεκιάρη και η Νατάσα Γάτσιου χορογραφούν τους εαυτούς τους και ακόμα τέσσερις ανάπηρους και μη χορευτές, την Ειρήνη Ζάττα, τον Σταύρο Ζαφείρη, τον Ηλία Κουρτπασαρίδη και τη Μαρία Κώττη. Οι έξι τους θα ανέβουν στη σκηνή, για να μάς παρουσιάσουν ένα έργο βασισμένο πρώτα απ’ όλα στη σωματική επαφή, μέσα από ένα κράμα των προσωπικών κινητικών τους γνώσεων που εκφράζεται με τη βοήθεια του αυτοσχεδιασμού.

Τα μέλη της ομάδας θα συν-κινούνται στον χώρο, δημιουργώντας σχέσεις μεταξύ τους. Στην ουσία, η κίνηση του ενός σώματος θα αφορμάται από αυτήν του άλλου, ως ένας παραλληλισμός του χρόνου, όπου η μία στιγμή διαδέχεται την επόμενη και μάς κάνει να αναρωτιόμαστε αν τελικά μένει κάτι από την βιωμένη εμπειρία, πέραν της ίδιας της ανάμνησής της.

apoihos_4.jpg
© Κώστας Χατζόγλου

Οι δύο χορογράφοι μάς βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το περιεχόμενο της παράστασης με το σημείωμά τους: «Το έργο “Απόηχος” είναι βασισμένο στη σωματική επαφή. Στόχος μας είναι οι έξι χορευτές και χορεύτριες με μοναδική ταυτότητα ο καθένας τους να ενώσουν τις κινητικές τους γνώσεις και να προτείνουν μέσα από τον αυτοσχεδιασμό τις δικές τους κινήσεις και τεχνικές. Η κίνηση είναι το βιωμένο συναίσθημα και η βιωμένη εμπειρία που φέρει ο άνθρωπος. Η διαφορετικότητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε τον ρυθμό, την ταχύτητα και την ποιότητα της κίνησης αποτελεί μοναδικό γνώρισμα του καθενός. Οι σχέσεις ξεκινούν όταν οι άνθρωποι συναντιούνται και παίρνουν μορφή μέσα από τη σύμπραξη των ξεχωριστών βιωμάτων. Στον “Απόηχο” αυτή η ένωση μεταφράζεται κινητικά στο πώς η προσωπική κίνηση καταλήγει να γίνεται συντονισμένη χωρίς η απόλυτη ομοιομορφία να είναι αυτοσκοπός. Το ερώτημα μας είναι “Τι μένει στο τέλος μίας σχέσης; Πού πάει η νέα εμπειρία;”».

apoihos_1.jpg
© Κώστας Χατζόγλου

Περισσότερες Πληροφορίες:

Θέατρο Ίσον (Μελενίκου 33, Βοτανικός)
Από τις 7 έως τις 22 Μαρτίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή 21:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€ (κανονικό), 5€ (μειωμένο)
Αγορά εισιτηρίου: Viva, 2130411546, 6947975002 και στο ταμείο του θεάτρου

Ο χώρος είναι πλήρως προσβάσιμος σε χρήστες αμαξιδίου και εμποδιζόμενα άτομα.

apoihos_3.jpg
© Κώστας Χατζόγλου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ