Χορος

Το «Transatlantic» μας υπενθυμίζει να γελάσουμε και να κλάψουμε

Οι συντελεστές της παράστασης μιλούν στην ATHENS VOICE

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
transatlantic5.jpg

Οι november ή eekuipoiz, Χρήστος Καούκης, Marion Renard και Γιώργος Μαραζιώτης, ανεβάζουν την παράσταση «Transatlantic» στο Θέατρο Ροές

Εδώ και 18 χρόνια οι november –ή eekuipoiz- προκαλούν την καθημερινότητα, μέσα από μία συμβολική προσέγγιση. Μέσο τους είναι δράσεις τους σε δημόσιους ημιδημόσιους και θεατρικούς χώρους.

transatlantic1.jpg

Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα βρεθούν στο Θέατρο Ροές, για να μάς μιλήσουν για τη σημερινή ποπ κουλτούρα και την κρυφή βία που κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας. Πώς; Με το «Transatlantic», μια εικαστική trans-disciplinary performance που ισορροπεί μεταξύ παραμυθιού και ονείρου και περιλαμβάνει μέσα της στοιχεία του τσίρκου, του σύγχρονου χορού, του χειρισμού αντικειμένων και του θεάτρου μαριονέτας.

Κύριο στοιχείο της παράστασης φαντάζει ο μεταφεμινισμός. Αυτός πράγματι υπάρχει, αλλά η τόσο έντονη παρουσία του συγχρόνως καλύπτει τα θέματα του ερωτισμού, της φοβίας, της μοναξιάς, των αναμνήσεων, των επιθυμιών και των ονείρων. Στο τέλος, ο κάθε θεατής την εκλαμβάνει διαφορετικά, είτε ως μία ειρωνική και υπόκωφη ανάγκη για ύπαρξη, είτε ως μία αντίσταση στη σύγχρονη παράνοια και τον νευρωτισμό.

transatlantic2a.jpg

Οι ίδιοι οι november σχολιάζουν για το εγχείρημά τους:
«”Να διασχίσω τον Ατλαντικό, να σκαρφαλώσω το Έβερεστ, να μείνω μια ολόκληρη μέρα κάτω από τα παπλώματα. Να θυμηθώ να κλάψω, να γελάσω, να κάνω διαλογισμό ή γιόγκα. Να κόψω τον καφέ και να κλείσω το ξυπνητήρι για μια ολόκληρη μέρα. Στόχοι που σε μια καθημερινότητα μας φαίνονται αδύνατοι αλλά τελικά - σας διαβεβαιώ - είναι εφικτοί”.

Το “TRΑNSATLANTIC” είναι μια ποιητική “βιογραφία” μιας εποχής όπου διαταράσσονται οι υπαρξιακές μας ανησυχίες. Ένα μεταφεμινιστικό ποπ ρέκβιεμ, με ηρωίδα μια γυναίκα, καλλιτέχνιδα, μητέρα, σύζυγο, 43 ετών που σχολιάζει τα κοινότυπα μυστικά, τις φιλοδοξίες, τις ανησυχίες, τους φόβους και τις επιθυμίες. Μια σειρά από τις καθημερινές σκέψεις που προκύπτουν από την επίσημη ωριμότητά της.

Ένα εικαστικό θέαμα μέσα σε ένα φαντασιακό αλλά παράδοξα γνώριμο σύμπαν, μια trans-disciplinary performance χορού που κινείται μεταξύ παραμυθιού και ονείρου χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα όπως το τσίρκο, τον σύγχρονο χορό, και το θέατρο αντικειμένων (ζογκλάζ και μαριονέτα).

Με αυτά τα στοιχεία,  το “TRANSATLANTIC” συνθέτει έντονες, διαυγείς και αισθητικά ακέραιες εικόνες - κωμικές και δραματικές, ωμές και ποιητικές, που κρύβουν ένα ευγενές αλλά βίαιο περιεχόμενο και μια υπόκωφη ανάγκη για ύπαρξη.

Transatlantic  (teaser 3)

Στο πλαίσιο της εικαστικής δραματουργίας το έργο αντλεί «τοπία» από διαχρονικά γυναικεία σύμβολα στην τέχνη,  όπως την ανάληψη της παρθένου, την Αφροδίτη του Μποτιτσέλι, την διαχρονική νύφη, την Ιωάννα της Λωρραίνης, την Σταχτοπούτα, την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων, μέχρι την σύγχρονη μορφή των γυναικείων σούπερ ηρώων. Όλα με μια επικαλυμμένη λεπτότητα.

Οι november από την αρχή της δημιουργικής τους δραστηριότητας, εδώ και 18 χρόνια, ασχολούμαστε με το καθημερινό αντικείμενο, σε επίπεδο εικαστικό, ηχητικό και παραστατικό (έντονα σωματικό). Πιστεύουμε ότι το σώμα μας αφηγείται όταν έρχεται σε επαφή με το σύμπαν των αντικειμένων και υλικών.

Αυτή η σκεπτική, ορίζει μια απλότητα (σε αντικείμενα και παραστατικές δράσεις) και η αυτή η απλότητα στοχεύει στο να προκαλέσει μια αμεσότητα, παραθέτοντας κάτι γνώριμο, κάτι που συχνά νιώθουμε πως έχουμε ξαναδεί, κάτι που πιθανόν ως θεατές νιώθουμε να μας ανήκει. Αυτή η απλότητα συχνά συγχέεται με την καθημερινότητα και προκαλεί μια “φαινομενικά αόρατη” κατάσταση, που είναι, ναι μεν, τόσο κοινότυπη, αλλά οι εικαστικές και παραστατικές μέθοδοι που την πλαισιώνουν αναδεικνύουν ένα νέο επίπεδο ανάγνωσης.

Ως november έχουμε δημιουργήσει, σε δημόσιους, ημιδημόσιους, θεατρικούς και μη θεατρικούς χώρους, παρεμβατικά, έχουμε φιλοξενηθεί από μεγάλες διοργανώσεις, εικαστικές, διοργανώσεις δημόσιου χώρου, performances και τσίρκου (Recollets, Lavillete, Marseille, Citron Jaune, Karwan, Μουσείο Μπενάκη, Φεστιβάλ Καλαμάτας, Cas Cas Finland κ.α.), και το “TRANSATLANTIC” είναι η αρχή μιας τριλογίας που βιογραφεί την σύγχρονη εποχή και την ποίηση της καθημερινότητας».

transatlantic4.jpg

Ποιοι είναι οι november: Οι november (a.k.a. eekuipoiz) αποτελούνται από τους Χρήστο Καούκη, την Marion Renard και τον Γιώργο Μαραζιώτη και είναι µια ελληνογαλλική οµάδα σύγχρονου χοροτσίρκου µε πολυτοµεακή δράση. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν αποκτήσει ένα ιδιαίτερο λεξιλόγιο που συνεχώς ανασυνθέτει την διαδικασία της καλλιτεχνικής παραστατικής δηµιουργίας και δραµατουργίας κινησιολογικά και εικαστικά µε κύριο άξονα τον χειρισµό των αντικειμένων και την παρουσία τους σκηνογραφικά. Με επιρροές από τον χορό, το τσίρκο, την performance, και τον ήχο (παρεµβάσεις) - δηµιουργούν συνθέσεις (έντονα εικαστικές) που φλερτάρουν µε διάφορες παραστατικές φόρµες θέτοντας ερωτήµατα γύρω από τον χρόνο, τον χώρο, και την συνθήκη θέασης. Η δουλειά τους έχει χαρακτηριστεί ως καταστασιακή (situation specific). H σχέση τους µε το αντικείµενο είναι πολύπλευρη. Η µεθοδολογία τους ανατρέπει την προφανή χρησιµότητα και συµβολισµό και επιτρέπει να εµφανιστούν νέες διακριτικές ποιότητες και παραφόρµες.

Έχουν µελετήσει το αντικείµενο, ηχητικά, δυναµικά (δυναµική σκηνογραφία και video art), σωµατικά (κινησιολογικά) και σαν στατικό έκθεµα, σαν αποτέλεσµα να µην µπορούν να καταταχθούν σε µια συγκεκριµένη παραστατική κατηγορία. Πιστεύουν ότι το σώµα µας αφηγείται όταν συναναστρέφεται µε ένα σύµπαν αντικειµένων και υλικών. Έχουν παρουσιάσει, εισηγηθεί, διδάξει και δηµιουργήσει για σηµαντικές διοργανώσεις, σύγχρονου τσίρκου, σύγχρονου παραστατικού χορού και εικαστικών τεχνών σε µουσεία, φεστιβάλ και δηµόσιους χώρους. Έχουν εκδόσει µελέτες και τεχνικές σύνθεσης και µελετούν την "φαινοµενική αορατότητα" στην τέχνη χρησιµοποιώντας παρεµβατικές τοποθετήσεις αντικειµένων σε δηµόσιους και ηµιδηµόσιους χώρους.

Η οµάδα έχει ιδρύσει 4 καλλιτεχνικές εταιρείες, Equipoize Fresh Circus (2004), eekuipoiz contemporary circus (2006), και έχει υποστηριχθεί από ουσιαστικούς φορείς διεθνώς µε υποτροφίες και residencies (Μairie de Paris, Recollets International Reidencies, La Villette – Espace Périférique, Marseille - Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Circus Next, Υπουργείο Πολιτισµού, κ.α.) για µια παρεµβατική και πολυτοµεακή δράση έντονα χορογραφική και εικαστική.

Transatlantic  (teaser 4)

Περισσότερες Πληροφορίες:

Θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Αθηνα)
2, 3 και 4 Μαρτίου 2020 (στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των συντελεστών με το κοινό), 21:30

Τιμή εισιτηρίου: 5€
Προπώληση: Viva, 2103474312

Novembernow.com
Facebook  

transatlantic3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ