Χορος

Το πιο ωραίο φεστιβάλ χορού γίνεται στην Καρδίτσα

Χορεύουν τα ΑμεΑ και ο κύκλος συνεχώς μεγαλώνει

115071-630725.jpg
Βαγγέλης Περρής
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
12247695_1669491269929249_7180656616882192895_o.jpg

Η Καλλιτεχνική Ομάδα Δρυάδες εν Πλω σας προσκαλεί να συμμετέχετε στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας στην Καρδίτσα.

Στην Καρδίτσα χορεύουν. Είναι ένας χορός που έρχεται από πολύ μακριά. Τον ξεκινούν οι Δρυάδες, οι ελαφροΐσκιωτες νεράιδες και θέλουν να τους αγκαλιάσει όλους. Αθηναίους και Παριζιάνους, κατοίκους της Λάρισας και του Πλίμουθ, αρτιμελείς και ΑμεΑ. Για να το πετύχουν, ταξίδεψαν. Έγιναν «Δρυάδες εν πλω» και αφού γύρισαν όλο τον κόσμο, μας καλούν στο «δεύτερο διεθνές φεστιβάλ χορού αναπηρίας και μη», το οποίο φιλοξενείται στην Καρδίτσα και στο Μουζάκι.

Το διεθνές φεστιβάλ δεν είναι χθεσινή υπόθεση. Από τον Ιούνιο του 2013 οι «Δρυάδες εν πλω» διοργανώνουν επιστημονικές ημερίδες με θέμα «θεραπείες μέσω Τέχνης: από την θεωρία στην πράξη». Με αυτή την εμπειρία έγινε ορατή η ανάγκη να δημιουργηθούν ομάδες χορού που θα ήταν ανοικτές στα άτομα με αναπηρία. Βρέθηκαν οι κατάλληλα εκπαιδευμένοι δάσκαλοι, επενδύθηκε χρόνος και κόπος και το πρώτο βήμα έγινε με την μοναδική στον ελληνικό χώρο «πανελλήνια συνάντηση ομάδων χορού ΑμεΑ (με οποιαδήποτε αναπηρία) και μεικτών ομάδων χορού», που διοργανώνεται από το 2014 στην Καρδίτσα. Το επόμενο ήταν το "διεθνές φεστιβάλ χορού αναπηρίας και μη -IDFD", το οποίο βρίσκεται αισίως στην δεύτερη έκδοση του. Από τις 16 μέχρι 19 Μαΐου η περιοχή της Καρδίτσας θα υποδεχτεί πάνω από 200 χορευτές από ομάδες του εξωτερικού αλλά και της Αθήνας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ξάνθης, Πάτρας, Πολίχνης, Ρόδου, που θα παρουσιάσουν παραστάσεις οι οποίες θα απελευθερώνουν τις χορευτικές ικανότητές του συμμετεχόντων, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Πέρα από τις παραστάσεις, στο φεστιβάλ εντάσσεται και η «έβδομη Διεπιστημονική ημερίδα θεραπειών μέσω Τέχνης», με θέμα «η Τέχνη ως θεραπευτικό μέσο», η οποία περιλαμβάνει  βιωματικά εργαστήρια με παράλληλη θεωρητική ανάλυση και απευθύνεται στους ειδικούς των δομών ΑμεΑ, αλλά και σε όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο.

Οι ημερίδες, τα εργαστήρια και οι παραστάσεις στοχεύουν στο γκρέμισμα των αποκλεισμών και των διακρίσεων. Η συνύπαρξη στη σκηνή των ατόμων με αναπηρίες αποδεικνύει ότι Τέχνη έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην συνύπαρξη διαφορετικών ομάδων, ότι ο χορός μπορεί να αποθεώνει την διαφορετικότητα και να διαχειρίζεται όλα τα σώματα.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες και συγκινητικές επιπτώσεις του φεστιβάλ είναι η ανάπτυξη μιας πρωτοφανούς αλυσίδας ενεργών εθελοντών. Καρδιτσιώτες μαθητές και φοιτητές, ευαισθητοποιημένοι πολίτες, έχουν αναλάβει το βάρος της διοργάνωσης στέλνοντας μαζί με τους χορευτές και τους συνοδούς, το μήνυμα ότι ο χορός απευθύνεται σε όλους, αρκεί να γκρεμιστούν οι προκαταλήψεις.

Ο τρόπος υπάρχει. Βρίσκεται στην καλλιέργεια αξιών και συναισθημάτων, στην συνεργασία, στην καλοσύνη, στην ευγένεια.

2_1_1.jpg

Περισσότερα για τις δράσεις των Δρυάδων εν Πλώ μπορείτε να δείτε στον ιστότοπο της Ομάδας: www.dryadesenplo.gr.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ