Χορος

Τι θα δούμε στο 11ο Arc For Dance Festival;

Το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού επιστρέφει στην Αθήνα και η Φρόσω Τρούσα, καλλιτεχνική διευθύντρια, μας δίνει μια γεύση

328203-678198.png
Φίλιππος Κόλλιας
ΤΕΥΧΟΣ 701
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φρόσω Τρούσα / Arc For Dance Festival

Η Φρόσω Τρούσα, καλλιτεχνική διευθύντρια του 11ου Arc For Dance Festival, μιλάει στην ATHENS VOICE

To Arc For Dance Festival, το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Αθήνας που έχει γίνει πλέον θεσμός, επιστρέφει για 11η χρονιά, με όλες τις δράσεις του να είναι δωρεάν. Για το φεστιβάλ αλλά και για τον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα μιλάει στην ATHENS VOICE η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Φρόσω Τρούσα.


Το Arc For Dance Festival μπαίνει στη δεύτερη δεκαετία του. Ξεκινώντας, την πρώτη χρονιά, ονειρευόσασταν ότι το φεστιβάλ θα διανύσει τόσο «δρόμο»; Και για τη συνέχεια; Τι ονειρεύεστε;
Δεν ξεκίνησα αυτή τη δράση σκεπτόμενη ότι θα γίνει φεστιβάλ που θα έχει αυτή τη διάρκεια στα χρόνια. Ήθελα απλά να μοιραστώ με τον κόσμο ιστορίες χορού, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν σε μεγάλα φεστιβάλ αλλά πίστευα ότι ήταν πραγματικά διαμαντάκια! Επίσης, ένιωθα ότι έλειπε αυτή η επαφή με έργα μικρότερης κλίμακας, δηλαδή τα ενδιάμεσα δημιουργικά σκαλοπάτια μέχρι ένας καλλιτέχνης να αναγνωριστεί και θεωρούσα πολύ σημαντικό να είμαι «μάρτυρας» αυτής της δημιουργικής διαδικασίας. 

Η ανταπόκριση του κόσμου με έκανε να συνεχίσω. Χρόνο με το χρόνο το «ταξίδι» γινόταν όλο και πιο συναρπαστικό και έτσι φτάσαμε στα 11 χρόνια Arc For Dance Festival!

Ο μόνιμος ενθουσιασμός που έχω για τον χορό αλλά και οι ανησυχίες μου για τον χώρο της ορχηστικής τέχνης σε σχέση με τις δυσκαμψίες των δομών που δυσκολεύουν την ανάπτυξή του, είναι αυτό που με καθοδηγεί και μου αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα. Αυτό δεν έρχεται από τη μια στιγμή στην άλλη, είναι ένας μόνιμος διάλογος και με τον καιρό οι ζυμώσεις που γίνονται καθώς και η επικοινωνία μου με κόσμο εντός και εκτός της χώρας μου φανερώνουν πώς να συνεχίζω να κινούμαι ή τι είναι αυτό που μπορώ να κάνω έτσι ώστε να προσφέρω στην ανάπτυξη αυτής της τέχνης που -τουλάχιστον στη δική μου ζωή- έχει υπάρξει τόσο σημαντική.

Το Arc θα συνεχίζει να υπάρχει όσο θα πιστεύω ότι υπάρχει η ανάγκη αυτής της πλατφόρμας. Το κίνητρο σε προσωπικό επίπεδο είναι να κάνουμε κάτι που είναι χρήσιμο για την κοινωνία και αν αυτό μπορεί να μας κάνει έστω και λίγο καλύτερους ανθρώπους. Να ανοίγει τους ορίζοντές μας, να αγκαλιάζουμε τη διαφορετικότητα, να μας ευαισθητοποιεί.

Όσο για την συνέχεια, τον Σεπτέμβριο έρχεται το “Moving Colours”! Ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ σύγχρονου χορού για τους μικρούς μας φίλους! Παραστάσεις σύγχρονου χορού που παρότι δεν είναι «παιδικές» απευθύνονται στο νεανικό κοινό, με στόχο να συναρπάσουν τη νέα γενιά και να καλλιεργήσουν από τα πρώιμα χρόνια μια σύνδεση με το μαγικό κόσμο του χορού! Στο άμεσο μέλλον θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για αυτό το νέο εγχείρημα.

59106134_1419369858223474_2816476932370071552_n.jpg

Τι θα δούμε στο 11ο Arc For Dance Festival, σε τι θα διαφοροποιείται από τα προηγούμενα;
Το κάθε φεστιβάλ είναι ξεχωριστό και κάθε χρόνο το αγκαλιάζει μια θεματική. Φέτος η έμφαση είναι στους διαφορετικούς ήχους και φωνές που παράγουν τα σώματα που χορεύουν, στο πώς αρθρώνεται η φωνή όταν το σώμα είναι εν κινήσει και πώς διευρύνει τον τρόπο που συν-αισθανόμαστε.

Επίσης προτείνουμε στους θεατές 2 δράσεις παραστάσεων εξωτερικού χώρου. Η δράση υπό τον τίτλο ARC_hood παρουσιάζει το έργο “ORIGAMI”, ένα κοντέινερ 16 μέτρων το οποίο ανοίγει, αλλάζει, μετατρέπεται σε διάφορα σχήματα καθώς συνομιλεί με μια χορεύτρια. Θα φιλοξενηθεί στην Ελευσίνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 στις 10 & 11/5 στις 6.30μ.μ., και στην Αθήνα στο Ζάππειο 12/5 στις 12.00μμ.

Η δεύτερη δράση εξωτερικού χώρου που προτείνουμε είναι το ARC_loop όπου θα παρουσιαστεί ένα αναδυόμενο είδος σύγχρονου χορού στην Ευρώπη, το “Vertical Dance”, στο Θέατρο Όλβιο τις ίδιες ημερομηνίες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους οι Prime Movers 18 & 19 Μαΐου και στο κτήριο Cosmote e-Value απέναντι από το θέατρο Κιβωτός στις 23-25/5.

Ποια είναι η θέση του σύγχρονου χορού σήμερα στην Ελλάδα; Και ποια, ίσως, θα «έπρεπε» ή θα μπορούσε να είναι;
Πιστεύω ότι ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα είναι μια «νέα τέχνη», οπότε πολλά πράγματα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της χορογραφικής εξέλιξης, δεν υπάρχουν δομές αλλά και η νοοτροπία δεν είναι ανεπτυγμένη έτσι όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης τουλάχιστον.

Ο σύγχρονος χορός κουβαλάει πολλή πληροφορία, γιατί το κινητικό του λεξιλόγιο εμπεριέχει μια τεράστια κινητική γκάμα, εμπεριέχει ό,τι μας κινεί.

Είναι κατά κάποιο τρόπο σαν την τεχνολογία, εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα και οι συνθέσεις μπορεί είναι απεριόριστες. Επίσης, κάτι που πριν ένα χρόνο ήταν καινούργιο, τώρα μπορεί να χαρακτηριστεί παλιό ενώ άλλα έργα μπορούν να χαρακτηριστούν διαχρονικά.

Ταυτόχρονα το σώμα, σε αντίθεση με αυτή τη γρήγορη εξέλιξη, χρειάζεται χρόνο για να ερευνήσει, να δουλέψει, να επεξεργαστεί την πληροφορία και να τη μετουσιώσει σε τέχνη. Χρειάζεται χώρο και χρόνο και αυτό στη χώρα μας δεν έχει την αρμόζουσα αναγνώριση.

59337349_471410363605637_8012267383383130112_n.jpg

Όσο για την επαφή ή εξοικείωση με το σύγχρονο χορό χρειάζεται να είμαστε σε επαφή με την εξελικτική του πορεία και εδώ θα απευθυνόμουν περισσότερο στους ανθρώπους του χώρου.

Όσον αφορά τους θεατές η επαφή με τον σύγχρονο χορό δεν είναι και πολύ διαδεδομένη. Υπάρχει μια πιο συγκεκριμένη αντίληψη για το τι είναι χορός και ό,τι βγαίνει έξω από τα πλαίσια της οικείας αντίληψης περιγράφεται ως δυσνόητο.

Προσωπικά με κινούσε πάντα η περιέργεια να μάθω, να αφουγκραστώ διαφορετικούς κόσμους αλλά και να εξερευνήσω το πώς το ίδιο μας το σώμα μεταφέρει αυτή την πληροφορία. Έχω νιώσει πολλές φορές την αίσθηση της μαγείας στο πώς έχει μεταφερθεί μια ιστορία ή ένας παράδοξος κόσμος που περιέργως με έχει αγγίξει και ας μην το καταλάβαινα, τουλάχιστον τη συγκεκριμένη στιγμή, γιατί κάποιες φορές παρατηρούσα ότι η αφομοίωση της θέασης έπαιρνε χρόνο με βάση τις εμπειρίες μου. Άλλες φορές έχω βγει από παράσταση και δεν με έχει αγγίξει κάτι αλλά και αυτό μου έχω δώσει την πληροφορία μου για τον κόσμο που ζω.

Στην Ελλάδα έχουμε -παρά τις περιορισμένες συνθήκες-, πολύ δυνατούς καλλιτέχνες, χορογράφους και χορευτές με δυνατή «φωνή» που διαπρέπουν και στο εξωτερικό. Θα μπορούσαμε να δούμε πιο σοβαρά το πώς μπορούμε να δυναμώσουμε αυτές τις συνθήκες και να υποστηρίξουμε με δομές αυτή την τέχνη που ανθίζει συνεχώς, εξελίσσεται και εν δυνάμει είναι εξαγώγιμος σύγχρονος Ελληνικός πολιτισμός.

Τελικά, πώς «ακούει» ο χορός τον κόσμο;
Αυτή την ερώτηση θέτουμε και εμείς. Ίσως να πάρουμε κάποιες απαντήσεις ή να μας δημιουργηθούν νέα ερωτήματα από τους καλλιτέχνες της φετινής μας διοργάνωσης.

Το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχει πολυφωνία και θα αναπτυχθούν διάφορες πτυχές του πως ακούει ο χορός τον κόσμο.


Info: To Arc For Dance Festival, το διεθνές φεστιβάλ σύγχρονου χορού της Αθήνας, πραγματοποιείται από τις 4 έως και τις 26 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο σε όλες τις δράσεις και τις παραστάσεις. Επίσης, υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους.

Το πρόγραμμα

ARC_hood
10 & 11 & 12/05

Στο πλαίσιο της δράσης που φέρνει τον χορό στις γειτονιές, στους πεζοδρόμους, στις πλατείες, στον δημόσιο και κοινό χώρο της πόλης, οι Satchie Noro και Silvain Ohl παρουσιάζουν τη δημιουργία τους Origami.

ARC_prime movers
18 & 19/05

Νέοι δημιουργοί έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και την ιδιαίτερη κινητική τους γλώσσα, και να αποκτήσουν πολύτιμη εμπειρία πεδίου σε επαφή με ένα ευρύ, διεθνές κοινό. 

ARC FOR DANCE FESTIVAL

23, 24, 25, 26/5 

  1. “Evil Unicorns”_ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
  2. “Afterwords” _ ΣΟΦΙΑ  ΜΑΥΡΑΓΑΝΗ  /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ

24/5/19

  1. “JunkDance” ΞΕΝΙΑ ΚΟΓΧΥΛΑΚΗ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
  2. “NASS”_COMPANY MASSALA/ FRANCE

25/5/19

  1. “The Playground”_ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΙΖΑΣ /GREECE- DENMARKΠΡΕΜΙΕΡΑ
  2. “ΤΑΜΑΤΑ” _ ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ /CYPRUS

26/5/19

  1. It’s better in the bahamas_ ΙΩΑΝΝΑ ΑΝΤΩΝΑΡΟΥ- ΝΑΤΑΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ /GR ΠΡΕΜΙΕΡΑ
  2. ‘MUYTE MAKER’_ COMPANY FLORA DETRAZ/ FRANCE -PORTUGAL

Ο κεντρικός πυρήνας του φεστιβάλ φιλοξενεί οκτώ παραστάσεις έργων σύγχρονου χορού, τα πέντε από τα οποία παρουσιάζονται στην παγκόσμια πρεμιέρα τους στην Αθήνα. Τα έργα αυτά καλύπτουν ένα ευρύ εκφραστικό τόξο με σημείο αιχμής τον ήχο της κίνησης, την πολυφωνία των σωμάτων και τελικά τη γλώσσα που αρθρώνει ο χορός σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, στο Θέατρο ΚΙΒΩΤΟΣ θα παρουσιάσουν έργα τους οι δημιουργοί: Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, Σοφία Μαυραγάνη, Ξένια Κογχυλάκη, Fouad Boussouf (Μαρόκο-Γαλλία), Στέφανος Μπίζας, Φώτης Νικολάου (Κύπρος), Ιωάννα Αντώναρου & Νατάσα Σαραντοπούλου, Company Flora (Πορτογαλία-Γαλλία).

ARC_loop
23, 24, 25, 26/5

Η Despina Lloyd Goula παρουσιάζει μια λούπα κάθετων χορευτικών συμβάντων (vertical dance) έξω και γύρω από τον χώρο των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ και σε οργανική συνάφεια με τα έργα του.

ARC_flow
25 & 26/5

Ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση (live streaming) των παραστάσεων του κεντρικού πυρήνα του φεστιβάλ το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2019.

ARC_hothouses
23 & 24/5

Επιμορφωτικά workshops για επαγγελματίες του χορού με εστίαση στις εξελίξεις των χορευτικών τεχνικών, τις διεθνείς τάσεις και τα νέα χορευτικά ιδιώματα.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες: www.arcfordancefestival.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο χορογράφος Ζερόμ Μπελ
Ζερόμ Μπελ: «Δεν πιστεύω στην προσωπική έκφραση του καλλιτέχνη»

Λίγο πριν δυο έργα του συναντήσουν το κοινό στην Πειραιώς 260, ο Γάλλος διάσημος χορογράφος μας μιλά για την θρυλική Ισιδώρα Ντάνκαν, την τέχνη του και τη δέσμευσή του για την προστασία του περιβάλλοντος

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY