Χορος

Όλοι μιλούν για το «Rising» που έρχεται στο Παλλάς

Ο Aakash Odedra και 3 ακόμη χορογράφοι δημιουργούν μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσεις

320120-629278.jpg
Ηρώ Παρτσακουλάκη
ΤΕΥΧΟΣ 589
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329399-681310.jpg
Chris Nash

Η Αθήνα υποδέχεται τα μεγαλύτερα ονόματα του σύγχρονου χορού. Τρεις κορυφαίοι χορογράφοι συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή και καθοδηγούν τα βήματα του πιο περιζήτητου χορευτή της γενιάς του, Αακάς Οντέντρα. Η Μέκκα του χορού, οι Akram Khan, Russell Maliphant, Sidi Larbi Cherkaoui, και ο ίδιος ο Οντέντρα, χορογραφούν τα 4 μέρη του «Rising», της σπονδυλωτής παράστασης που ερμηνεύει στο Παλλάς ο σπουδαίος νέος χορευτής. Σε παραγωγή του φημισμένου βρετανικού θεάτρου Sadler’s Wells, αυτό που θα συμβεί στις 5 και 6 Νοεμβρίου θα είναι –χωρίς υπερβολή– το χορευτικό γεγονός της χρονιάς.

Ο Βρετανός χορευτής και χορογράφος Αακάς Οντέντρα, υπήρξε στο ξεκίνημα της καριέρας του ο πιο περιζήτητος νέος σολίστας και το άστρο του παραμένει διαχρονικά φωτεινό. Ένας από τους πιο λαμπερούς και ταλαντούχους χορευτές έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το Rising, που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη στο Θέατρο Παλλάς.

Akram Khan, Russell Maliphant, Sidi Larbi Cherkaoui Aakash Odedra, «Rising», χορός, Παλλάς

©ALTORFER

Το πρώτο μέρος της παράστασης «Nritta», είναι δια χειρός του Οντέντρα αποκλειστικά, αφού υπογράφει ερμηνεία, χορογραφία και μουσική. Nritta σημαίνει «καθαρός χορός» και στην αρχή της παράστασης επιχειρείται  η ένωση δύο αντιθετικών στοιχείων, της τραχιάς αρρενωπότητας και της αισθησιακής θηλυκότητας. Σαν τους κοσμικούς κύκλους της Δημιουργίας και της Καταστροφής ή τον καθημερινό ρυθμό της γέννησης και του θανάτου σε συνδυασμό με τις σαγηνευτικές κινήσεις των δυναμικών χορών Tandav και Lasya.

Στη συνέχεια παίρνει την σκυτάλη ο κορυφαίος του σύγχρονου χορού Akram Khan στο «In the shadow of man». Ο σπουδαίος Michael Hulls στα φώτα και Jocelyn Pook στη μουσική συνοδεύουν μία ιδιαίτερα πρωτότυπη κινησιολογία. Οι κινητικοί ρυθμοί των ζώων συνδυάζονται με τον παραδοσιακό χορό Kathak σε μία χορογραφία που επιχειρεί να ακολουθήσει την ανθρώπινη εξέλιξη.

Στο τρίτο μέρος «Cut» ο Russell Maliphant –πρώτος μόνιμος χορογράφος του Sadler’s Wells- σε μουσική Andy Cowton εκμεταλλεύεται τη χορευτική δεινότητα του Οντέντρα και μελετά τις έννοιες της ροής και τη μορφής μέσω του σύγχρονου δυτικού χορού και της ανατολίτικης παράδοσης.

Akram Khan, Russell Maliphant, Sidi Larbi Cherkaoui Aakash Odedra, «Rising», χορός, Παλλάς

©ALTORFER

Το Rising κλείνει με ένα χορευτικό παιχνίδι, μία χοροφραφία του Sidi Larbi Cherkaoui με τίτλο «Constellation» (Φωτισμοί: Willy Cessa – Μουσική: Olga Wojcieowska). Ο Βέλγος χορογράφος επιδιώκει να αναδείξει διαφορετικές μορφές ήχου και διαφορετικές πηγές φωτός. Όμως τελικά καταφθάνουν μαζί και δημιουργούν δικούς τους αστερισμούς σ’ ένα παράλληλο σκηνικό σύμπαν.


 Info

Aakash Odedra - «Rising», 5 & 6 Νοεμβρίου, 20.30, Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Σύνταγμα, 2103213100

Χορογραφίες: Akram Khan, Russell Maliphant, Sidi Larbi Cherkaoui, Aakash Odedra

Φωτισμοί: Michael Hulls

Εισιτήρια: Ζώνη Δ: €15/ Ζώνη Γ: €25/ Ζώνη Β: €35/ Ζώνη Α: €45/ Διακεκριμένη Ζώνη: €55. Έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες για παιδιά, μαθητές, φοιτητές, ανέργους. 

Προπώληση: Ηλεκτρονικά στο viva.gr και τηλεφωνικά στο 11876 || Στα ταμεία του Παλλάς (Βουκουρεστίου 5) || Σε καταστήματα Public και MediaMarkt.

Παραγωγή - Διοργάνωση: Λάβρυς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ