- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Les Grands Âges: Μια φωτογραφική αφήγηση για τη γήρανση - Ο Νίκος Αλιάγας καλεί σε έναν διάλογο τέχνης και ζωής
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
H φωτογραφική Έκθεση του Νίκου Αλιάγα στο Παρίσι αναδεικνύει τη γήρανση μέσα από τέχνη, την επιστήμη και τις ανθρώπινες ιστορίες ζωής
Από τις 8 Απριλίου έως τις 3 Ιανουαρίου 2027, το Musée de l’Homme στο Παρίσι φιλοξενεί την έκθεση φωτογραφίας «Les Grands Âges» («Οι Μεγάλες Ηλικίες»), μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στη γήρανση που συνδυάζει καλλιτεχνική ευαισθησία και επιστημονική ανάλυση. Η έκθεση αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Νίκου Αλιάγα με τον βιοδημογράφο Samuel Pavard, καθηγητή στο μουσείο και ειδικό στη μελέτη της γήρανσης. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 7 Απριλίου στον χώρο Foyer Germaine Tillion.
Η έκθεση του Νίκου Αλιάγα: Η γήρανση ως πολυδιάστατη εμπειρία - Από τη βιολογία στην κοινωνία
Στο σταυροδρόμι τέχνης και επιστήμης, η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη γήρανση ως μια σύνθετη πραγματικότητα με βιολογικές, κοινωνικές και δημογραφικές διαστάσεις. Μέσα από φωτογραφίες και επιστημονικά σχόλια, φωτίζεται ο ρόλος των ηλικιωμένων στις σύγχρονες κοινωνίες, προσκαλώντας το κοινό σε έναν ουσιαστικό αναστοχασμό.
Τα έργα του Νίκου Αλιάγα αποτυπώνουν πρόσωπα που φέρουν τα ίχνη του χρόνου, αναδεικνύοντας τη μνήμη, την εμπειρία και την αξιοπρέπεια. Τα λιτά αλλά έντονα εκφραστικά πορτρέτα λειτουργούν ως αφηγήσεις ζωής, φέρνοντας στο προσκήνιο την οικουμενικότητα της ανθρώπινης φθοράς, αλλά και τη δύναμη που τη συνοδεύει.

©Nikos Aliagas

©Nikos Aliagas
Ο διάλογος τέχνης και επιστήμης, με νέες προσεγγίσεις στη μακροζωία
Σε διάλογο με το φωτογραφικό έργο, οι επιστημονικές παρεμβάσεις του Samuel Pavard εμπλουτίζουν την εμπειρία, ανοίγοντας πεδία προβληματισμού γύρω από τη μακροζωία και τη δημογραφική εξέλιξη. Η έκθεση θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, τις προκλήσεις δημόσιας υγείας και τη μεταβαλλόμενη θέση των ηλικιωμένων στις κοινωνίες.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη σύγκριση της ανθρώπινης μακροζωίας με εκείνη άλλων μορφών ζωής, καθώς και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι μεγαλύτερες ηλικίες στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τόσο στη γνωστική ανάπτυξη όσο και στη διαμόρφωση του πολιτισμού.

©Nikos Aliagas

©Nikos Aliagas
Οι μεγάλες ηλικίες σήμερα: Μνήμη, εμπειρία και νέες κοινωνικές προκλήσεις
Η έκθεση αναδεικνύει το πέρασμα του χρόνου ως ορατή εμπειρία χαραγμένη στα πρόσωπα, μετατρέποντας τα πορτρέτα σε φορείς μνήμης και ζωής. Παράλληλα, ενισχύει τη σημασία της διαγενεακής σύνδεσης και της μεταφοράς γνώσης.
Σε μια εποχή όπου νέες ηλικιακές κατηγορίες αναδύονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την αυξανόμενη παρουσία των αιωνόβιων, η «Les Grands Âges» εξετάζει την πολυπλοκότητα της ζωής στις μεγάλες ηλικίες. Ταυτόχρονα, συνδέει τη γήρανση με τις ευρύτερες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, αναδεικνύοντας τη διαχρονική ανθρώπινη επιθυμία για μια μακρύτερη και ποιοτικότερη ζωή σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία.

©Nikos Aliagas

©Nikos Aliagas

©Nikos Aliagas

©Nikos Aliagas
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιδρυτής του σωματείου Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία μιλάει στην ATHENS VOICE
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, Δημοσθένης Καραγεωργίου
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο καλούνται να δώσουν τη δική τους ματιά σε έναν τόπο που αλλάζει μαζί με τις εποχές
Το πορτρέτο του Θεοδόση Τάσιου βρήκε τον δρόμο του σε μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, κερδίζοντας το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Portraiture/Personality του PX3 2026
Η φωτογράφος μιλά για τη συνεργασία της με την κεντήστρα Νανά Λαμπράκη, την έκθεση «Όσα δεν ειπώθηκαν, κεντήθηκαν» και την προίκα των γυναικών
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τον Κεραμεικό, εκεί όπου το μάρμαρο γίνεται μνήμη
Με εργαλεία του τις σκιές, τα χριστιανικά μοτίβα αλλά και εσκεμμένα θολές φιγούρες, ο Έλληνας καλλιτέχνης περνά τα δικά του μηνύματα για την πίστη, τη μνήμη αλλά και το άγνωστο
Στη νέα του έκθεση «?Trees Dance!», στη Nitra Gallery, ο φωτογράφος βρίσκει ζωή εκεί όπου το βλέμμα μας πατάει γκάζι. Μια προσωπική συνάντηση με τη φύση, που αρχίζει από τη μυρωδιά του καμένου.
Ενα θαλασσοπούλι και η ορμητική βουτιά του στον ωκεανό η νικητήρια φωτογραφία
Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιάννη Δήμου, οι εικόνες ενός κόσμου που σταθερά απομακρύνεται αποκτούν νέα σημασία. Τι μπορούν να πουν σήμερα στις γενιές που δεν τον γνώρισαν ποτέ;
Άγνωστες εικόνες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη το '50 και το '60 θα δούμε στην έκθεση «Μια άλλη Ευρώπη-Τάκης Τλούπας» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
84 στιγμές και ατμόσφαιρες δυτικής Θεσσαλονίκης
Μαζί με τον αναγνωρισμένο φωτογράφο, οι συμμετέχοντες βγαίνουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας
Το Calderone Art Space σε προσκαλεί να μοιραστείς τις πιο δυνατές καλοκαιρινές σου αναμνήσεις
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Τώρα ο φωτογράφος μηνύει
Ο πολύπειρος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιδέα και τις εμπειρίες που έγιναν έκθεση
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.