Φωτογραφια

Τρεις δωρεάν εφαρμογές για να δώσετε vintage ύφος στις φωτογραφίες σας

Επιστροφή στην αναλογική κάμερα και ασπρόμαυρες εικόνες με ένα μόνο κλικ

Ελένη Βαρδάκη
Ελένη Βαρδάκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δωρεάν εφαρμογές για το ρετρό αποτέλεσμα που θέλετε
© Unsplash/ Jon Tyson

Φωτογραφίες κινητού: Τρεις δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων για vintage αποτέλεσμα

Παρόλο που η πλειοψηφία των κινητών διαθέτει κάμερες υψηλής ποιότητας και ανάλυσης, χαρίζοντας εντυπωσιακά ευδιάκριτες εικόνες, πολύς κόσμος φαίνεται να προτιμάει τη vintage αισθητική. Εκείνη των εικόνων που δεν ήταν απόλυτα τέλειες, είχαν έντονους κόκκους και σε ορισμένα σημεία περισσότερο φως από ό,τι θα έπρεπε. Για αυτό και η τεχνολογία ακολούθησε την ανάγκη αυτή δημιουργώντας εφαρμογές επεξεργασίας, ώστε να μετατρέπουμε τις ψηφιακές στιγμές μας σε φωτογραφίες άλλης δεκαετίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που το Instagram προσφέρει τόσα διαφορετικά εφέ τα οποία μιμούνται το φιλμ και τους φακούς  προψηφιακών φωτογραφιών και ταινιών.

Δημιουργήστε vintage εικόνες μέσω δωρεάν εφαρμογών κινητού

Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Τρεις δωρεάν εφαρμογές επεξεργασίας εικόνων για vintage αποτέλεσμα

1η εφαρμογή: Dazz Cam
Μια από τις εφαρμογές που ανακάλυψα πρόσφατα και πλέον εντάσσεται σε αυτές που ξεχωρίζω, είναι η Dazz Cam. Με δωρεάν λήψη και πολλούς διαφορετικούς φακούς, έρχεται για να αναδημιουργήσει την εμφάνιση αναλογικών εικόνων της δεκαετίας του 1980. Η συγκεκριμένη εφαρμογή δίνει την ευκαιρία να πειραματιστείτε με εικόνες και βίντεο, δοκιμάζοντας χρώματα και υφές με τον πιο απλό τρόπο. Δεν χρειάζεται να είστε photo-expert για να δημιουργήσετε ένα όμορφο vintage αποτέλεσμα, ακολουθήστε απλά τα παρακάτω βήματα:

1. Κάντε λήψη της εφαρμογής

2. Πατήστε κάτω δεξιά το σύμβολο της κάμερας

3. Επιλέξτε το στυλ κάμερας που σας ταιριάζει

4. Επιστρέψτε στην αρχική οθόνη πατώντας το γκρι βελάκι κάτω δεξιά

5. Πατήστε κάτω αριστερά το σύμβολο για την προσθήκη εικόνας

6. Επιλέξτε την εικόνα ή το βίντεο που θέλετε να επεξεργαστείτε

7. Πατήστε κάτω αριστερά το πράσινο σύμβολο

Μόλις αλλάξατε μορφή και πιθανότατα εποχή στη φωτογραφία σας. Να σημειωθεί πως ορισμένα εφέ απαιτούν συνδρομή για να τα χρησιμοποιήσετε, ωστόσο όσα παρέχονται δωρεάν καλύπτουν ένα ικανοποιητικό εύρος επιλογών. Η κάμερα CPM35 προσφέρεται δίχως χρέωση, προσδίδοντας ένα κοκκώδες αποτέλεσμα και παραπέμποντας σε πιο old school στιγμές.

Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Φωτογραφία χωρίς εφέ με κάμερα iPhone 13
Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Επεξεργασμένη φωτογραφία με φακό της εφαρμογής Dazz Cam

2η εφαρμογή: Darkr
Αν είστε λάτρης της ασπρόμαυρης εικόνας και της αναλογικής κάμερας, μόλις βρήκατε την κατάλληλη εφαρμογή. Η Darkr προσφέρει τρεις τύπους καμερών: μεγάλου, μεσαίου και μικρού (τσέπης) μεγέθους. Για τη χρήση των πρώτων δύο απαιτείται πληρωμή ενώ η κάμερα τσέπης και το darkroom προσφέρονται δωρεάν. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι κάπως πιο σύνθετη στη λειτουργία της, για αυτό και παρέχονται οδηγίες προς διευκόλυνση του χρήστη. Μπορείτε είτε να τραβήξετε εκείνη τη στιγμή μια φωτογραφία μέσω των ειδικών φακών ή να επεξεργαστείτε τις ήδη υπάρχουσες. Το darkroom σας επιτρέπει να «παίξετε» με διάφορους ασπρόμαυρους τόνους, αρκεί να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  1. Πατήστε την επιλογή darkroom
  2. Πατήστε πάνω δεξιά στο πολύχρωμο σύμβολο που θυμίζει λουλούδι
  3. Επιλέξτε τη φωτογραφία που θέλετε να επεξεργαστείτε
  4. Πατήστε πάνω στην εικόνα μόλις εμφανιστεί στο περιβάλλον της εφαρμογής
  5. Κάντε scroll προς τα πάνω ανακαλύπτοντας τα διαφορετικά στιλ
  6. Επιλέξτε αυτό που επιθυμείτε και πατήστε «done» κάτω δεξιά
  7. Για να αποθηκεύσετε το δημιούργημά σας πατήστε save

    Κάπως έτσι έχετε αλλάξει χρώματα και τονικότητα στη φωτογραφία σας, ενώ αν θέλετε να την επεξεργαστείτε περισσότερο, υπάρχουν επιπλέον εργαλεία κάτω αριστερά που σας επιτρέπουν να κάνετε περικοπή αλλά και να δημιουργήσετε μία πιο θολή εικόνα. 
Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Φωτογραφία χωρίς εφέ με κάμερα iPhone 13
Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Επεξεργασμένη φωτογραφία με εφέ της εφαρμογής Darkr

3η εφαρμογή: Huji Cam
Αν θέλετε να μεταφερθείτε πίσω στη δεκαετία του 1990, η εφαρμογή Huji Cam είναι για εσάς. Εφέ, χρώματα και αντίθεση που θυμίζουν ρολό φθηνού ISO 400 με ένα μόνο κλικ. Το app αυτό μεταμορφώνει την οθόνη του κινητού σας σε φωτογραφική μηχανή, επιτρέποντας μέσω του φακού του να απαθανατίζετε τις αγαπημένες σας στιγμές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εφαρμογές, εδώ δεν μπορείτε να εισάγετε και να επεξεργαστείτε εικόνες που έχετε ήδη βγάλει. Με τη Huji Cam είναι σαν να έχετε μια επιπλέον κάμερα σε μέγεθος κινητού. Για περισσότερη vintage αισθητική, υπάρχει η δυνατότητα μέσω των ρυθμίσεων να επιλέξετε την ημερομηνία που θέλετε να εμφανίζεται στη φωτογραφία, το επίπεδο ευκρίνειας και να ενεργοποιήσετε τα εφέ που ταιριάζουν περισσότερο στο αποτέλεσμα που προσπαθείτε να πετύχετε.

Επιστροφή στις Polaroids και την αναλογική κάμερα με ένα μόνο κλικ
Οθόνη κινητού κατά τη διάρκεια χρήσης της εφαρμογής Huji Cam

Έχοντας εγκαταστήσει μία από τις παραπάνω εφαρμογές στο κινητό σας, μπορείτε να πετύχετε μια αρκετά πειστική προσομοίωση παλιάς φωτογραφίας, μεταφερόμενοι για λίγο σε περασμένες δεκαετίες. Δεν χρειάζεται ακριβός εξοπλισμός ούτε ιδιαίτερη εμπειρία, απλά μερικές ψηφιακές εικόνες έτοιμες για επεξεργασία. Αυτό είναι και ένα από τα καλά της τεχνολογίας, παρέχονται «εργαλεία» προσιτά ακόμα και σε όσους είμαστε αρχάριοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ