Φωτογραφια

Το Μαγικό Νησί: Η «άλλη» Μύκονος μέσα από τον φακό του Σπύρου Παλούκη

Μια έκθεση φωτογραφίας με εικόνες από την «αόρατη» στα μάτια των τουριστών Μύκονο

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης

Ο φωτογράφος Σπύρος Παλούκης απαθανατίζει μια διαφορετική Μύκονο στην έκθεση «Το Μαγικό Νησί» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου

Η Μύκονος η μη τουριστική, όχι ο αφιλόξενος τουριστικός παράδεισος του καλοκαιριού. Η Μύκονος αμακιγιάριστη, με το άγριο τοπίο και τους μόνιμους κατοίκους της σε πρώτο πλάνο. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφει ο Σπύρος Παλούκης στην έκθεση φωτογραφίας Το Μαγικό Νησί, που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη του νησιού. Αν βρεθείς εκεί το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, μπορείς να την επισκεφτείς και να ανακαλύψεις την «άλλη» της πλευρά.

Ο ταλαντούχος φωτογράφος μιλά σε πρώτο πρόσωπο για το νέο του πρότζεκτ: «Η Μύκονος είναι ένα όμορφο ελληνικό νησί, ένας παγκόσμιος ταξιδιωτικός προορισμός, ένα μέρος που λούζεται από το χαρακτηριστικό κυκλαδίτικο φως. Την τελευταία δεκαετία, περνάω εκεί γύρω στις 100 ημέρες κάθε καλοκαίρι όπου καθώς υπάρχω και φωτογραφίζω, εμβαθύνω στην κατανόηση του συγκεκριμένου μοναδικού τόπου και τοπίου. 

Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης
Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης
Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης

»Οι φωτογραφίες που έχουν προκύψει αποτελούν μια προσωπική εξερεύνηση της μυκονιάτικης επικράτειας μέσω του αποτυπώματος που αφήνουν οι ολιγάριθμοι μόνιμοι κάτοικοι και οι πολυάριθμοι επισκέπτες στη ζωή του νησιού. Αυτό που διαρκώς συναντώ είναι το υπερβολικό: υπερβολική ομορφιά, υπερβολικός αέρας, υπερβολικό τσιμέντο, υπερβολικό κέρδος, υπερβολικές ταχύτητες, όλα κινούνται στη σφαίρα του υπερβολικού χωρίς να μένει χώρος για συναισθήματα και στοχασμό. Αυτή η κατάσταση έχει άμεσο αντίκτυπο στο ευαίσθητο οικοσύστημα του νησιού.

Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης

»Το διαρκές ρετουσάρισμα της φυσικής ομορφιάς του νησιού στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης και η αλαζονική ανθρώπινη παρέμβαση δημιουργεί μια χαοτική πραγματικότητα – ωρολογιακή βόμβα για το παρόν και το μέλλον. Με προβληματίζει, φωτογραφικά και υπαρξιακά, η συνάντηση με τον τόπο που ζω, ο χρόνος που κυλάει, η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τη φύση, οι πεπερασμένοι πόροι, η χαμένη ενέργεια, η συμμετοχή ή όχι της κοινότητας, οι αξίες που επικρατούν και η παρουσία ή απουσία νοήματος σε όλα αυτά. 

Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης
Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης
Μύκονος, Το Μαγικό Νησί, Σπύρος Παλούκης

»Κάπως έτσι προκύπτει και η ανάγκη να αποτυπώσω αυτή τη σειρά φωτογραφιών, χωρίς να υπάρχει αρχή ή τέλος. Είναι η Μύκονος με τα τραύματά της, τις υπερβολές και τις ομορφιές της. Ο τόπος που έχω επιλέξει να βλέπω, να ζω και να θυμάμαι».

Σπύρος Παλούκης, Το Μαγικό Νησί
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου (Αίθουσα Καλογερά), Από 30/5 έως 7/6
Εγκαίνια στις 2/6 στις 20:30
Παρουσίαση βιβλίου στις 6/6 στις 19:30.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ