Φωτογραφια

Στα απομεινάρια των γκρεμισμένων κτιρίων της Αθήνας με τον φακό του Τόλη Τατόλα

Έκθεση φωτογραφίας «Τα απομεινάρια μιας πτώσης», του Τόλη Τατόλα

4669-35224.jpg
Τάκης Σκριβάνος
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα απομεινάρια μιας πτώσης
Τα απομεινάρια μιας πτώσης

Στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων η έκθεση φωτογραφίας του Τόλη Τατόλα «Τα απομεινάρια μιας πτώσης»

Σε ένα γκρεμισμένο πια κτίριο έχει μείνει στον τοίχο μια εντοιχισμένη ντουλάπα με κρεμασμένο ένα πουκάμισο. Αναρωτιέσαι, όταν γκρέμισαν αυτό το σπίτι, γιατί άφησαν πίσω αυτό το πουκάμισο; Ποιος το φορούσε; Το αναζήτησε ποτέ; Υπάρχει ακόμη αυτός ο άνθρωπος;

Στα απομεινάρια των γκρεμισμένων κτιρίων της Αθήνας, αυτά που βρίσκονται σε μεσοτοιχία με μεταγενέστερες συνήθως πολυκατοικίες, όλο και κάτι θα έχει μείνει να θυμίζει ότι κάποτε εκεί ζούσαν άνθρωποι. Ξεφτισμένα πλακάκια στους τοίχους, είδη υγιεινής, παράθυρα και κάσες κουφωμάτων, καλώδια, εντοιχισμένες βιβλιοθήκες και ντουλάπια, ξεθωριασμένες ταπετσαρίες. Αυτά τα απομεινάρια φωτογραφίζει ο εικαστικός Τόλης Τατόλας και θα τα παρουσιάσει σε έκθεση που διοργανώνουν η MONUMENTA και ο Δήμος Αθηναίων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Με τον Τ. Τατόλα βρεθήκαμε στο στούντιό του, στη Νικηφόρου Ουρανού, στη Νεάπολη, στον Λυκαβηττό. Μάλιστα, τρία-τέσσερα σπίτια παραδίπλα υπάρχει ένα «απομεινάρι» σαν αυτό που φωτογραφίζει. Λέει ότι φωτογραφίζει απομεινάρια πάνω από μια δεκαετία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στα ταξίδια του στη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη. Γιατί, όμως; «Με ελκύουν πάρα πολύ τα γκρεμίδια και η φθορά. Αποκαλύπτεται ένας εσωτερικός χώρος που δεν υπάρχει πια. Επίσης, βλέπω τα κτίρια σας ανθρώπους. Πώς ενδιαφερόμαστε για έναν άνθρωπο πονεμένο ή κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη; Κάπως έτσι».

apomeinaria-2
apomeinaria-1

Λέει ακόμη ότι στις μισογκρεμισμένες όψεις αυτών των μεσοτοιχιών βλέπει έργα τέχνης με αναφορές σε καλλιτέχνες που κίνησαν το ενδιαφέρον του κατά την ενηλικίωσή του, όπως ο Edward Kienholz, o Robert Rauschenberg, o Antoni Tàpies και ο Jacques Villeglé και προσθέτει ότι το σύνολό τους στοιχειοθετεί ένα «υπαίθριο μουσείο».

apomeinaria-5
apomeinaria-4

Όλα αυτά που ήταν κάποτε εσωτερικός χώρος, είναι τώρα πια φανερά στους ανθρώπους που κινούνται στην πόλη. Ζούσαν άνθρωποι εκεί. Που γυρνούσαν από τη δουλειά τους για να ξεκουραστούν, που μαγείρευαν, διάβαζαν, γελούσαν, κοιμούνταν. Πλέον, ο ιδιωτικός αυτός χώρος γίνεται δημόσιος. Κοιτάω μια από αυτές τις φωτογραφίες και δεν μπορώ να αποφασίσω αν μου φέρνει ένα αίσθημα αισιοδοξίας ή θλίψης. Εσένα, Τόλη; «Κάποιοι μου λένε ότι είμαι πεσιμιστής, αλλά εγώ με βλέπω ως ρεαλιστή. Γίνεται μια καταστροφή την οποία δεν έχω τη δύναμη να σταματήσω και αυτό που μπορώ να κάνω είναι να την καταγράψω, να τη δείξω και κατ’ επέκταση να προειδοποιήσω». Κι ο σκοπός της έκθεσης «Απομεινάρια μιας πτώσης»; «Να ευαισθητοποιήσει το κοινό στο θέμα της απώλειας της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, που σιγά-σιγά χάνεται».

apomeinaria-7
apomeinaria-6

Info

Η έκθεση φωτογραφίας «Απομεινάρια μιας πτώσης» του Τόλη Τατόλα, με 48 φωτογραφίες, θα πραγματοποιηθεί 9-26 Φεβρουαρίου (εγκαίνια στις 10/2), στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Νέοι Φούρνοι», σε συνεργασία με τη MONUMENTA. 2130109300, 2130109324, ελεύθερη είσοδος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ