- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι πλόες της Κίτσας Αγγελάκου-Σκηνίτη
Ένα φωτογραφικό ταξίδι με επίκεντρο το βαπόρι και την αύρα της θάλασσας
Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη: η έκθεσή της «Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στα Ποσειδώνια
Κατάγεται από τις Οινούσσες, από μια οικογένεια που έχει μακρά ιστορία στο χώρο της ναυτιλίας, και συνέδεσε και τη δική της ζωή με τη θάλασσα, καθώς ναυτολογήθηκε σε ηλικία μόλις 18 χρόνων σε φορτηγά πλοία που εκτελούσαν ταξίδια στο εξωτερικό. Στο πλοίο, λοιπόν, στρέφει το φακό της η φωτογράφος Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη για την έκθεσή της που φιλοξενείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά αλλά και στο Metropolitan Expo στα Σπάτα στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Ποσειδώνια.
Αγκυροβολημένο ή εν κινήσει, το σκαρί του γίνεται το όχημα της φωτογραφικής της αφήγησης της καθώς αποκαλύπτει στιγμιότυπα της ζωής σε αυτό και λεπτομέρειες της κατασκευής του, που μαρτυρούν την βαθιά συναισθηματική σχέση που τη συνδέει με τη θάλασσα. «Το βαπόρι είναι για αυτήν ο χώρος που συμβαίνουν τα πάντα. Ένας μικρόκοσμος με τους δικούς του αυστηρούς κανόνες, αλλά και γοητεία» σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, ιστορικός της τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και συνεχίζει: «Το μάτι της φωτογράφου δεν αναζητά μόνον στιγμές έντασης και δράσης, όταν η ισορροπία χάνεται και ο ορίζοντας “κινείται”. Ψάχνει και ανακαλύπτει την ομορφιά σε αυτό και όταν είναι αραγμένο…. Η αύρα της θάλασσας είναι “ορατή” στις φωτογραφίες της. Η αύρα όμως του πλοίου είναι δυσκολότερο να αποδοθεί γιατί έχει να κάνει με το βλέμμα του καλλιτέχνη. Στην περίπτωσή της αυτό το βλέμμα ορίζεται από το βίωμα και, πλέον, την εμπειρία…».
Λίγα λόγια για την Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη
Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 2005. Το 2006 παρείχε τις υπηρεσίες της στην Α΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Υπουργείο Πολιτισμού ως συνεργάτης του φωτογράφου Σωκράτη Μαυρομάτη και επιδόθηκε στη φωτογραφική τεκμηρίωση αρχαιολογικών ευρημάτων και χώρων και την κάλυψη σημαντικών πολιτιστικών γεγονότων. Από το 2007 δραστηριοποιείται στο χώρο της φωτογραφίας ως ελεύθερη επαγγελματίας.
INFO:
Κίτσα Αγγελάκου-Σκηνίτη, Βαπόρι, ψυχή και θάλασσα
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Εγκαίνια: Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, στις 19.00. Διάρκεια: μέχρι 26 Ιουνίου. Ώρες λειτουργίας: 10.00-22.00
Metropolitan Expo, Σπάτα, διάρκεια έκθεσης: 6-10 Ιουνίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.