- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο παράξενος κόσμος του φωτογράφου Μανώλη Καραταράκη
Blue with an idea of red. Μία προσέγγιση στην εικόνα του φωτογράφου από το Ρέθυμνο
Παρουσίαση: Ο φωτογράφος από το Ρέθυμνο, Μανώλης Καραταράκης μέσα από 15 εικόνες ενός κόσμου παράξενου και απαρατήρητου.
Όταν βρέθηκα στο Ρέθυμνο το προηγούμενο καλοκαίρι, διασχίζοντας την οδό Κορνάρου Σάββατο βράδυ, μια πλήρους μεγέθους έκθεση φωτογραφίας ήταν ανεπτυγμένη στους τοίχους κατά μήκος του δρόμου και ένα γεμάτο πλήθος συμμετείχε στα εγκαίνια. Μου έκανε εντύπωση αυτή η δράση και η εξωστρέφεια της (βασικό ζητούμενο προσωπικά στην τέχνη). Κάθε διερχόμενος μπορούσε να παρακολουθήσει μαζί με τους προσκεκλημένους την έκθεση, που είχε γίνει talk of the town. Οι παρατηρητικοί διέκριναν τις αντιδράσεις που επιβεβαίωναν ακόμη μια φορά τον λόγο ύπαρξης των τυπωμένων και εκτεθειμένων έργων. Υπεύθυνος της επιμέλειας και του συντονισμού της, ο Μανώλης Καραταράκης.
Φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας ο ίδιος, με λεπτόκομψη προσέγγιση ακουμπάει φαινομενικά ασήμαντα και συχνά απαρατήρητα θέματα, αποσπώντας φωτογραφίες σαν ανακαλύψεις μιας καθημερινότητας. Με προσεγμένο και σταθερό χρώμα, εκφράζει τις σκέψεις του επιλέγοντας τον ποιητικό λόγο σε φωτογραφικούς όρους. Όταν ο θεατής παρατηρήσει το σύνολο του έργου του, το οποίο είναι εκτενέστατο, θα βρεθεί μπροστά από εικόνες ιδιαίτερης αισθητικής που όμως περνάνε από μπροστά μας κάθε στιγμή, απαρατήρητες και αθέατες. Εικόνες που ο Μανώλης όμως στέκεται απέναντι τους με τρυφερότητα και εκτίμηση. Δημιουργώντας έναν κόσμο παράξενο. Με ανάμεικτα συναισθήματα.
Ο Μανώλης Καραταράκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο, όπου ζει και εργάζεται, Το ενδιαφέρον του για την καλλιτεχνική φωτογραφία χρονολογείται από τα γυμνασιακά του χρόνια, ενώ εδώ και 15 περίπου χρόνια έχει στραφεί στην ψηφιακή φωτογραφία. Περισσότερες πληροφορίες για το έργο του θα βρείτε στο προσωπικό του Instagram και το Facebook.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Η φωτογραφική της ματιά εστιάζει σε ανθισμένα λουλούδια, τα οποία προσεγγίζει σαν πρόσωπα, ακίνητα ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.
Πώς από ένα όνειρο δημιουργήθηκε μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.