Φωτογραφια

Η φωτογράφος πίσω από τη νέα καμπάνια της Lacta μιλάει στην A.V.

Η Chloe Kritharas Devienne αποτύπωσε με το φακό της την αγάπη 28 ζευγαριών

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
chloe-kritharas-devienne.jpg

Η καμπάνια #ActForLove της Lacta καλεί τον κόσμο να μπει στο www.actforlove.gr να δει τις φωτογραφίες των 28 ζευγαριών που συμμετείχαν, να γνωρίσει τις ιστορίες τους και να αγκαλιάσει όλες τις γεύσεις της αγάπης. Η φωτογράφος που αποτύπωσε σε εικόνα τα ζευγάρια είναι η Ελληνο-Γαλλίδα Chloe Kritharas Devienne, γνωστή για το ακτιβιστικό της έργο και την ενασχόλησή της με πολλά κοινωνικά θέματα, της οποίας τα projects έχουν εκτεθεί σε μουσεία και καλλιτεχνικούς χώρους σε Ελλάδα και Γαλλία. Μιλήσαμε μαζί της για το project και την αγάπη.

Πώς αρχίσατε να ασχολείστε με τη φωτογραφία;
Ξεκίνησα να ασχολούμαι γενικά με την εικόνα, όταν ήμουν έφηβη. Στα 15 μου ανακάλυψα μια τεράστια κούτα με αρνητικά φιλμ και πολλές φωτογραφίες του πατέρα μου. Eκεί μέσα βρισκόταν όλο το υλικό του. Για ‘μένα, το να δω κάθε εικόνα του ήταν ένας τρόπος να τον γνωρίσω καλύτερα, εφόσον πέθανε όταν ήμουν 5 χρονών. Από ‘κει και πέρα άρχισα να φωτογραφίζω με ασπρόμαυρο φιλμ, με μια παλιά κάμερα που δεν την αποχωρίζομαι ποτέ.

Πείτε μας λίγα λόγια για το project «ActForLove».
Το #ActForLove είναι κάτι περισσότερο από μία διαφήμιση για τη Lacta. Είναι μία καμπάνια που μας καλεί, σαν κοινωνία, να βάλουμε την αγάπη πάνω απ’ όλα και να αγκαλιάσουμε κάθε ζευγάρι που μοιράζεται το υπέροχο αυτό συναίσθημα. Το ότι είναι η πρώτη φορά που μια μεγάλη εταιρεία τολμά να εκφράσει ένα τέτοιο μήνυμα στην Ελλάδα, ήταν και ένας από τους λόγους που με έκαναν να συμφωνήσω με χαρά σε αυτή τη συνεργασία.

evi-nikos

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποτυπώσετε τα συναισθήματα δύο ανθρώπων σε μια φωτογραφία;
Θα έλεγα ότι είναι απλά αυθόρμητο.

Πώς ήταν η εμπειρία να φωτογραφίζετε τόσους διαφορετικούς ανθρώπους;
Για μένα δεν τίθεται θέμα διαφορετικότητας. Είμαστε όλοι άνθρωποι και αυτό είναι το μόνο που μετράει. Παρ’ όλα αυτά ήταν σίγουρα ενδιαφέρουσα εμπειρία το να φωτογραφίζω τόσους πολλούς ανθρώπους, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Το πιο απαιτητικό ήταν να βρω μια διαφορετική πόζα για το κάθε ζευγάρι, που να καθρεφτίζει την αγάπη τους.

maria-avrilia

Υπήρξε κάποιο ζευγάρι που ξεχωρίσατε; Που η ιστορία του σας άγγιξε περισσότερο;
Η ιστορία κάθε ζευγαριού που συμμετείχε στο #ActForLove είναι μοναδική, γι’ αυτό και στο δικό μου μυαλό δεν τίθεται θέμα σύγκρισης. Κάθε ιστορία έχει τα δικά της μηνύματα και μπορεί να αγγίξει το κοινό με διαφορετικό τρόπο. Το σημαντικό είναι να διαπιστώσουμε πως όσες διαφορές κι αν έχει ένα ζευγάρι από το στερεότυπο που μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας, το συναίσθημα της αγάπης είναι αυτό που μας ενώνει όλους.

Συνήθως στη δουλειά σας επιλέγετε τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Γιατί;
Αγαπώ το χρώμα και γι’ αυτό το εντάσσω έντονα στη καθημερινότητα μου, αλλά φωτογραφικά με κουράζει. Η χρήση του ασπρόμαυρου με βοηθάει να συγκεντρώνομαι καλύτερα και να φωτίζω το εκάστοτε θέμα με το δικό μου τρόπο. Γι’ αυτό και η ασπρόμαυρη αισθητική είναι μια προσέγγιση που υποστηρίζω από την αρχή της πορείας μου.

1.jpg

Πώς καταρρίπτει τα στερεότυπα του έρωτα μια σοκολάτα;
Με το να συμπεριλαμβάνει στις διαφημίσεις της, την αγάπη σε όλες της τις μορφές. Ακόμα και κάποιες που, ενώ είναι σήμερα αποδεκτές στη ζωή και την κοινωνία μας, τα παραδοσιακά στερεότυπα των media επιμένουν να τις αγνοούν.

Μια καμπάνια αρκεί για να κάνει τη διαφορά;
Φυσικά και όχι. Χρειάζεται να υπάρξει ευαισθητοποίηση από όλες τις πλευρές και σίγουρα το πιο βασικό από όλα είναι η παιδεία. Να κατανοήσουμε όλοι ότι η αγάπη είναι πανανθρώπινη και να ξεπεράσουμε τα συντηρητικά στερεότυπα που στοχοποιούν κάποια ζευγάρια. Είμαστε το 2019 στην Ευρώπη και κατά τη γνώμη είναι απαράδεκτο να υπάρχουν τόσο οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Θα πρέπει να μάθουμε όλοι να είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς που αγαπάμε και γι’ αυτούς που αγαπούν.

efi-nikos

Τελικά, τι γεύση έχει η αγάπη;
Η αγάπη δεν έχει μία γεύση αλλά πολλές και είναι όλες υπέροχες.


Το σύνολο των 28 φωτογραφιών θα προβληθεί στην φωτογραφική έκθεση #ActForLove στο CityLink που θα ανοίξει τις πύλες της ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό για μία εβδομάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ