- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Εδώ το παιχνίδι αυτό απαγορεύεται
Ο φωτογράφος Βαγγέλης Νεοφώτιστος ξεφυλλίζει μαζί μας το λεύκωμά του με τις skate ιστορίες
«Αρχικά ξεκίνησε σαν απλή καταγραφή και αποτύπωση αναμνήσεων. Μετέπειτα, συνειδητοποίησa ότι αυτή η καταγραφή θα μπορούσε να αποτυπώσει την υποκουλτούρα του skate με έναν διαφορετικό τρόπο, από αυτόν με τον οποίο λαμβάνει ο περισσότερος κόσμος, από τα μέσα ενημέρωσης» εξηγεί.
Ο Βαγγέλης Νεοφώτιστος παρουσιάζει το ρόλο του skate σαν παιχνίδι μέσα στην πόλη με το φωτογραφικό βιβλίο «Ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες». Στις σελίδες του θα βρείτε ασπρόμαυρα αστικά στιγμιότυπα, την ευθύνη των πράξεων και τη στάση ζωής μιας παρέας, καθώς και τις προτεραιότητες που δίνουν σημασία στο καθημερινό της παιχνίδι: το πατίνι.
«Σημαντικό πλαίσιο κάθε παιχνιδιού ήταν τότε για μας οι κανόνες. Οι ήδη υφιστάμενοι κανόνες αποτέλεσαν την αφετηρία για μια άτυπη συμφωνία και στο παιχνίδι που μας εξίταρε περισσότερο εκείνη την περίοδο, το πατίνι. Το πατίνι, όπως και αρκετά άλλα παιχνίδια που πραγματοποιούνται σε πλατείες και δημόσιους χώρους, διεπόταν από έναν, σχεδόν μοναδικό και ειρωνικά ιδιαίτερο κανόνα: εδώ το παιχνίδι αυτό απαγορεύεται» αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή της κομψής έκδοσης που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλφειός.
Στις 68 συλλεκτικές σελίδες της, καθώς κυκλοφορεί σε 200 αντίτυπα, το brotherhood, το ρολάρισμα, τα σανίδια και οι riders αναδύουν μια άλλη ατμόσφαιρα από την πολύχρωμη, τυποποιημένη πλευρά που συναντά συνήθως κανείς στο διαδίκτυο.
Ο Βαγγέλλης Νεοφώτιστος σπούδασε Φωτογραφία και Βίντεο στην Θεσσαλονίκη. Συνέχισε τις σπουδές του στην Σχολή Καλών Τεχνών του Ταλλίν της Εσθονίας (Estonian Academy οf Arts), στην οποία ολοκλήρωσε ένα σεμιναριακό κύκλο σπουδών στο Μεταπτυχιακό Τμήμα με θέμα: Οπτικές και Ηχητικές Εγκαταστάσεις και Ιστορία της Σύγκλισης των Τεχνών. Εργάζεται σαν freelance φωτογράφος, camera man και μοντέρ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μαρτυρίες από συναντήσεις με κορυφαίους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού σινεμά
Η φωνή της Αθήνας μέσα από 37 φωτογράφους στο πλαίσιο του This is Athens City Festival
Η πολυμεσική έκθεση «Athens A.M. Extended» εγκαινιάζει τον νέο χώρο METACOSMOΙ
Την φωτογραφία τράβηξε η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάρολ Γκούζι
Ο πρέσβης της Βραζιλίας στην Ελλάδα μιλάει για τη φωτογραφική του έκθεση στην Πρεσβεία της Βραζιλίας
Βασίλης Μανίκας και Ερίνα Παυλιδάκη μιλούν για την κοινή τους έκθεση στην iFocus Photo Gallery
Ένας καλλιτέχνης που ταύτισε το έργο του με την ιστορία της πόλης και της ίδιας της χώρας
Δεν είναι όμορφη, ούτε εντυπωσιακή. Είναι απλώς ανοιχτή κι αυτό είναι το πραγματικό θαύμα
Οι Vratko Barcik (Πράγα), Jason Jackson (Νέα Υόρκη) και Ricardo Castro Romero (Μαδρίτη) κάνουν residency σε ένα εγκαταλελειμμένο τόπο στην Άνδρο και φωτογραφίζουν ανθρώπους μέσα στα ερείπια
Έκθεση στο Παρίσι εξερευνά τη γήρανση - Μέσα από εικόνες και επιστήμη με βαθιά ανθρωποκεντρική ματιά
Απομονωμένες φυλές, αρχαίες παραδόσεις και άγρια τοπία. Ένα μοναδικό ταξίδι στην καρδιά της Αιθιοπίας.
Η φωτογράφος Αλέκα Τσιρώνη μιλάει στην ATHENS VOICE για την «υποχρεωτικότητα» της αισιοδοξίας στο γραφείο
Μια μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου φωτογράφου μόδας στη Βενετία
Το Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α στο Χαϊδάρι μετατράπηκε σε μηχανισμό καταστολής και αντιποίνων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής
Δεν είναι απλώς μια παρουσίαση έργων, αλλά μια εμπειρία που σε φέρνει αντιμέτωπο με την οικειότητα, την απώλεια και την επιμονή της ζωής.
Σπάνιες εικόνες από μια ζωή στη σκηνή
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο για τη νέα του έκθεση μετά από 10 χρόνια
Το Women’s Photo Festival αποτελεί έναν νέο δυναμικό θεσμό αφιερωμένο στη φωτογραφία
Σπάνιες φωτογραφίες από τις παρελάσεις της παλιάς Αθήνας
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο που έχει αφιερώσει δεκαετίες καταγράφοντας ανθρώπους, μνήμες και στιγμές της καθημερινότητας.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.