- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Άλλο ένα απόσπασμα από το “Ημερολόγιο ενός χασομέρη”. Ας ξεκινήσουμε με λίγη ετυμολογία:
αργόσχολος, -η, -ο
που δεν ασχολείται με κάτι, που δεν έχει κάποια απασχόληση
χασομέρης αρσενικό
αυτός που δεν έχει δουλειά και περνάει τη μέρα του μη κάνοντας τίποτα, ο αργόσχολος
Κάπως έτσι βρέθηκα να κόβω βόλτες στο λιμάνι της Σούδας, μια εντελώς άσχετη μέρα, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο. Μεσημέρι προς απόγευμα, κάπου μετά τις τρεις και πριν τις τέσσερις. Νέκρα! Το καράβι της γραμμής κοιμόταν τον ύπνο του δικαίου περιμένοντας να έρθει η ώρα για το βραδινό δρομολόγιο, παρκαρισμένα φορτηγά και αυτοκίνητα στην ίδια κατάσταση επίσης. Ένας - δύο ψαράδες σε κατάσταση αποσύνθεσης και δύο - τρεις ταλαίπωροι που προσπαθούσαν να επισκευάσουν κάτι προ-πολλού τελειωμένα καΐκια. Στο κιόσκι των εισιτηρίων με κάτι τεράστιες μυγοσκοτώστρες, ένας νομίζω είχε ηλεκτρική, περίμεναν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, μήπως βρουν κάποιο υποψήφιο θύμα (μύγα ή πελάτη). Μάταια! Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη πρέπει να είναι σε όλο το βόρειο ημισφαίριο η πιο ακίνητη και βαρετή περίοδος. Άλλωστε, για τον λόγο αυτό, τη συγκεκριμένη περίοδο κυκλοφορούν οι καλύτερες προσφορές σε ταξίδια. Εισιτήρια, ξενοδοχεία κλπ είναι πάμφθηνα. Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία όμως. Κανένας δεν ξοδεύει λεφτά αυτή την εποχή. Τα κρατάει για τις γιορτές. Μαζί με τη διάθεσή του επίσης.
Προσωπικά σιχαίνομαι τα πλεούμενα. Όταν αυτά κινούνται και εγώ είμαι μέσα. Από κανό και βάρκες μέχρι ιστιοφόρα, κότερα και υπερωκεάνια. Έχω σοβαρό πρόβλημα ναυτίας. Πολλές φορές με πιάνει ναυτία ακόμα και όταν κολυμπώ, αν έχει κυματισμό μικρής συχνότητας. Πολλώ δε μάλλον, αν είμαι μέσα σε σκάφος. Ως φοιτητής δε, που έκανα αυτό το καταραμένο δρομολόγιο Σούδα - Πειραιάς πολύ συχνά, είχα περάσει μαρτυρικές στιγμές.
Όμως τα αραγμένα σκάφη έχουν άλλη χάρη. Είτε είναι ενεργά, είτε παρατημένα. Ακόμα και όταν είναι στη στεριά για επισκευή ή απόσυρση. Τα χρώματα, τα παλιά βαρέλια, οι κάβοι, οι σωλήνες, οι γερανοί, οι αλυσίδες, οι άγκυρες, τα παλιά λάστιχα φορτηγών. Η μυρωδιά από αλμύρα και σκουριά...
Αν βοηθάει και το φως, το σκηνικό γίνεται άκρως κινηματογραφικό! Τουλάχιστον (at least που λένε) στα δικά μου τα μάτια.
Ελπίζω και στα δικά σας!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η εικόνα τραβήχτηκε το 1935 κατά την ανέγερση του RCA Building
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.