Φωτογραφια

Οι βραβευμένες φωτογραφίες του Alessandro Penso για τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα

Το φετινό Βραβείο Φωτογραφίας TAG στο project “Youth Denied”

atk_0452.jpg
Γιάννης Νένες
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33553-74355.JPG

Την περασμένη εβδομάδα βραβεύτηκε με το σημαντικό, διεθνές Βραβείο Φωτογραφίας Terry O’Neill, ο φωτογράφος Alessandro Penso για το project με τίτλο «Youth Denied» στο οποίο καταγράφεται η περιπέτεια κάποιων έφηβων μεταναστών από 14 – 18 ετών, που έρχονται παράνομα στην Ελλάδα από την Ασία, κυνηγώντας το όνειρο για μία καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Φωτογραφίες σκληρές, δραματικές, ωμές όσο η αλήθεια από τη ζωή των νέων αυτών ανθρώπων που ζουν με τον φόβο, μέσα σε τρύπες – κρυψώνες στην Αθήνα, στις εγκαταλελειμμένες αποθήκες στο λιμάνι της Πάτρας και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό στο κέντρο της πόλης της Κορίνθου.

Ο Penso ακολουθεί τον 17χρονο Σακίρ, ο οποίος λέει ότι πηγαίνει με τους συντρόφους του στην Πάτρα γιατί όπως λέει θέλει να φύγει από την Ελλάδα, προσπαθώντας να τρυπώσει κρυφά σε φορτηγά που θα τον μεταφέρουν στην Ιταλία. Μάλιστα, το κατάφερε μία φορά αλλά η αστυνομία τον συνέλαβε στην Ανκόνα και τον έστειλε πίσω στην Ελλάδα.

Ανάμεσα στους άλλους νέους είναι και ο Μουσταφά Ελ Μουζνταχίρ. Τον Φεβρουάριο του 2012, τρεις ντόπιοι άγνωστοι επιτέθηκαν στην ομάδα των νεαρών και χτύπησαν τον Μουσταφά με το αυτοκίνητο, αφήνοντάς τον πολλαπλά τραυματισμένο. Η κάμερα του Alessandro Penso συνέλαβε ακριβώς εκείνη τη στιγμή.

«Αργότερα πήγα να δω τον Μουσταφά στο νοσοκομείο» λέει ο φωτογράφος. «Κρατούσε ένα χαρτί της αστυνομίας στα χέρια του, που του έλεγε ότι πρέπει να έχει εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 15 ημέρες γιατί βρίσκεται εκεί παράνομα.»

Δείτε τις φωτογραφίες του “Youth Denied” εδώ.


Ο Alessandro Penso σπούδασε κλινική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης και με υποτροφία, φωτορεπορτάζ στη Scuola Romana di Fotografia. Έχει βραβευτεί για τις φωτογραφίες του πολλές φορές Ρώμη. Οι δύο πιο πρόσφατες δουλειές του έχουν θέμα την μετανάστευση και τη σεξουαλικότητα στη σύγχρονη κοινωνία.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.