Φωτογραφια

ECOVOICE: Τι θα ήθελα να διατηρηθεί στο νησί μου και τι να αλλάξει

Ένας διαγωνισμός φωτογραφίας για τα νησιά του Αιγαίου

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23363-55363.jpg

Ο Στρατής Μυριβήλης στο βιβλίο του «Η ζωή εν τάφω» δίνει μια δυνατή εικόνα με ένα λουλούδι, μια μικρή παπαρούνα που ανθίζει μέσα στους σαπισμένους γεώσακους ενός χαρακώματος. Ένα λουλούδι μέσα στο περιβόλι του θανάτου αντιστέκεται, ανθίζει και αποκαλύπτει το Θεό στα μάτια του εξαντλημένου ψυχικά και σωματικά φαντάρου.

Αυτή την εικόνα μού θύμισε η φωτογραφία του μικρού Παναγιώτη Μπότη από την Λέσβο. Μια άλικη χνουδάτη παπαρούνα αντιστέκεται στο τσιμέντο του νησιού, αγγίζει την ευαίσθητη ψυχούλα και προκαλεί το καθαρό μάτι του μικρού παιδιού να την αποτυπώσει με την φωτογραφική μηχανή του. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του δίνει τη δυνατότητα με τον Διαγωνισμό Φωτογραφίας «ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ» να την παρουσιάσει και να δείξει σε όλους μας το θαύμα που συναντάμε καθημερινά αλλά δεν βλέπουμε.

Για έβδομη συνεχή χρονιά η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μέσω του Προγράμματος της ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ διοργάνωσε τον Μαθητικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με περισσότερες συμμετοχές από κάθε άλλη φορά. Οι προτάσεις των παιδιών ευφάνταστες, καυστικές και διατυπωμένες με τον μοναδικό τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν. Η άναρχη δόμηση, η ρήψη σκουπιδιών, η αλλοίωση της τοπικής αρχιτεκτονικής είναι μερικά από τα στοιχεία που τα απογοητεύουν όταν τα βλέπουν στο νησί τους και θέλουν να τα αλλάξουν, ενώ αντίθετα νιώθουν υπερήφανα όταν διατηρείται η μοναδική ταυτότητα του τόπου τους και το φυσικό περιβάλλον παραμένει αλώβητο.

Πέρα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας το Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΙΓΑΙΟ περιελάμβανε και δυο ομαδικές εργασίες με τίτλο «φτιάχνω έναν Οδηγό για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μου» και « το νησί μου ένα καράβι που ταξιδεύει στο χρόνο». Με τις εργασίες οι μαθητές του Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν το όραμα τους για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους αλλά και να προτείνουν τις στρατηγικές για να επιτευχθεί αυτή η ανάπτυξη. Οι μαθητές λοιπόν τόνισαν την ανάγκη της διατήρησης της τοπικής ταυτότητας και της αξιοποίησης της προς όφελος των κατοίκων, για καλύτερη ποιότητα ζωής και για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Παρακάτω μπορείτε να απολαύσετε τις φωτογραφίες που εντυπωσίασαν περισσότερο και απέσπασαν τα βραβεία.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Τριαντάφυλλος Τελωνιάτης, Δημοτικό Σχολείο Ερεσού Λέσβος

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΝ ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: Παναγιώτης Κακλαμάνης, Δημοτικό Σχολείο Μπατσίου, Άνδρος.

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ: Ελένη Καραβέλατζη Καστελόριζο.

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: Παναγιώτης Μπότης.

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΗ ΣΤΡΑΤΗ: Μάλαμα Γιάννου

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ:

1ο Βραβείο: Παναγιώτης Σουσαλής

image

2ο Βραβείο: Παναγιώτα Γιαννουλάκη

image

3ο Βραβείο: Νίκος Κουκουλήθρας

image

ΒΡΑΒΕΙΟ ΧΙΟΥ:

1o Βραβείο: Μαρία Γανιάρη

image

2o Βραβείο: Καλλιόπη Κουνιάδη

image

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ