- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Στάση Μουσείο
Κάτοικοι των Εξαρχείων έγιναν οι πρωταγωνιστές ενός πρωτότυπου φωτογραφικού άλμπουμ, με θέμα: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Κάτοικοι των Εξαρχείων, της πλατείας Βικτωρίας, έως τις παρυφές της Κυψέλης, έγιναν οι πρωταγωνιστές ενός πρωτότυπου φωτογραφικού άλμπουμ, με θέμα: Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η φωτογραφική έκθεση «Στάση: Μουσείο» φιλοξενείται στο εσωτερικό αίθριο του πολιτιστικού ιδρύματος της οδού Πατησίων. Πίσω από την κάμερα οι φωτογράφοι και κάτοικοι της περιοχής, Φώτης Γ. Πλέγας και Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου μιλούν στην ATHENS VOICE.
«Θέλαμε να δείξουμε ότι υπάρχουμε. Εμείς οι κάτοικοι είμαστε άνθρωποι κάθε ηλικίας, χρήστες της γειτονιάς μας. Μας αρέσει το κέντρο και η ιδιαίτερη αισθητική του. Η λέξη “στάση” συμβολίζει το μουσείο ως ένα σημείο αναφοράς ιστορικό και γεωγραφικό μέσα στην πόλη. Το μήνυμα είναι να γίνουμε πιο συμμετοχικοί. Να αποδείξουμε σε όλους όσοι έχουν ξεγράψει το ιστορικό κέντρο ότι ακόμη στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας ολοζώντανος πυρήνας ανθρώπων, που αγαπά και θα συνεχίζει να αγαπά το μέρος όπου κατοικεί. Οι στιγμές που θα θυμάμαι από τη δουλειά αυτή είναι όταν φωτογράφιζα τα εκθέματα μόνα τους και περπατούσα στο άδειο μουσείο νωρίς το πρωί (μόνο μερικοί φύλακες είχαν έρθει). Είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε έναν άλλο χώρο και χρόνο».
Οι φωτογραφίσεις έγιναν χωρίς φλας. Η όλη διαδικασία ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο και ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ένα μήνα. Οι 32 πρωταγωνιστές προέκυψαν από έναν πυρήνα φίλων και γνωστών των φωτογράφων, αλλά και ως μια ιδέα που επικοινωνήθηκε από στόμα σε στόμα. «Οι περισσότεροι γνώριζαν εκ των προτέρων σε ποιο σημείο του μουσείου θα ήθελαν να φωτογραφηθούν. Με άλλους γινόταν μια μικρή διαπραγμάτευση. Οι πρώτοι που είδαν τις λήψεις ήταν οι πρωταγωνιστές της φωτογράφισης».
Ένας από τους κατοίκους που ποζάρουν είναι ο Αντώνης Γλυκός: «Μέσα στη (φαινομενική) τρέλα του, έχει ένα απίστευτο αίσθημα ισορροπίας και “κανονικότητας” να στέκεσαι ανάμεσα σε δύο πόλους ιστορίας, την πλατεία Εξαρχείων και το μουσείο. Κατέβηκα να ζήσω στην Τοσίτσα μετά από μια μακρά θητεία στα προάστια. Τρία χρόνια μετά, ποζάροντας για αυτή τη φωτογράφιση, ένιωσα σαν να πήρα και επίσημα την ιθαγένεια από την υπέροχη “φυλή” του κέντρου».
Ξενάγηση στο αίθριο του Μουσείου
«Το μουσείο δρα ως πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Κάθε χρόνο στο αίθριο φιλοξενούνται εκθέσεις φωτογραφίας και εικαστικών» μας λέει η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΕΑΜ Αλεξάνδρα Χριστοπούλου και συνεχίζει: «Η πρόταση των φωτογράφων έγινε αποδεκτή χωρίς δεύτερη σκέψη. Το αίθριο στο υπόγειο του μουσείου είναι μια αναπαράσταση αρχαιοελληνικού σπιτιού, αλλά και σπίτι όλων των κατοίκων της περιοχής. Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα ήταν κλειστά στον έξω κόσμο. Ήταν κατ’ εξοχήν εσωστρεφή. Η τυπική διάρθρωση των σπιτιών της αρχαιότητας αφορά πρωτίστως τον πυρήνα της κεντρικής εσωτερικής αυλής, το αίθριο δηλαδή, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το σπίτι. Από το αίθριο ξεκινούσαν και σ’ αυτό ανοίγονταν κάποια από τα δωμάτια των κατοίκων, καθώς και τα δωμάτια των επισκεπτών. Τα γλυπτά στο αίθριο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του μουσείου».
Info Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στάση: Μουσείο» στο εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (Πατησίων 44, Αθήνα) θα διαρκέσει έως 8 Ιουνίου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ιδρυτής του σωματείου Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία μιλάει στην ATHENS VOICE
Μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, Δημοσθένης Καραγεωργίου
Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο καλούνται να δώσουν τη δική τους ματιά σε έναν τόπο που αλλάζει μαζί με τις εποχές
Το πορτρέτο του Θεοδόση Τάσιου βρήκε τον δρόμο του σε μια διοργάνωση παγκόσμιας εμβέλειας, κερδίζοντας το ασημένιο βραβείο στην κατηγορία Portraiture/Personality του PX3 2026
Η φωτογράφος μιλά για τη συνεργασία της με την κεντήστρα Νανά Λαμπράκη, την έκθεση «Όσα δεν ειπώθηκαν, κεντήθηκαν» και την προίκα των γυναικών
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τον Κεραμεικό, εκεί όπου το μάρμαρο γίνεται μνήμη
Με εργαλεία του τις σκιές, τα χριστιανικά μοτίβα αλλά και εσκεμμένα θολές φιγούρες, ο Έλληνας καλλιτέχνης περνά τα δικά του μηνύματα για την πίστη, τη μνήμη αλλά και το άγνωστο
Στη νέα του έκθεση «?Trees Dance!», στη Nitra Gallery, ο φωτογράφος βρίσκει ζωή εκεί όπου το βλέμμα μας πατάει γκάζι. Μια προσωπική συνάντηση με τη φύση, που αρχίζει από τη μυρωδιά του καμένου.
Ενα θαλασσοπούλι και η ορμητική βουτιά του στον ωκεανό η νικητήρια φωτογραφία
Πενήντα χρόνια μετά την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος του Γιάννη Δήμου, οι εικόνες ενός κόσμου που σταθερά απομακρύνεται αποκτούν νέα σημασία. Τι μπορούν να πουν σήμερα στις γενιές που δεν τον γνώρισαν ποτέ;
Άγνωστες εικόνες από τα ταξίδια του στην Ευρώπη το '50 και το '60 θα δούμε στην έκθεση «Μια άλλη Ευρώπη-Τάκης Τλούπας» στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
84 στιγμές και ατμόσφαιρες δυτικής Θεσσαλονίκης
Μαζί με τον αναγνωρισμένο φωτογράφο, οι συμμετέχοντες βγαίνουν έξω από τα στενά όρια της αίθουσας
Το Calderone Art Space σε προσκαλεί να μοιραστείς τις πιο δυνατές καλοκαιρινές σου αναμνήσεις
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Τώρα ο φωτογράφος μηνύει
Ο πολύπειρος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιδέα και τις εμπειρίες που έγιναν έκθεση
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.