Φωτογραφια

Μια Φωτόπολις στο κέντρο της Αθήνας

Athens photo festival 2011

4662-35212.jpg
Δήμητρα Τριανταφύλλου
ΤΕΥΧΟΣ 367
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Hyun - Jin Kwak
Hyun - Jin Kwak

Το Athens Photo Festival επιστρέφει στην καρδιά της πόλης, στην Τεχνόπολις, από 2 ως 15 Νοεμβρίου. Η A.V., χορηγός επικοινωνίας, μίλησε με το διοργανωτή Μανόλη Μωρεσόπουλο.

Πόση κινηματογραφική αύρα κι αισθητική ζωγραφικής μπορεί να χωρέσει σε ένα φωτογραφικό κάδρο; «Όση δεν φαντάζεστε» απαντάει ο Ιρανός φωτογράφος Rahi Rezvani με τα ασπρόμαυρα πορτρέτα του. «Είναι αρκετά περίεργα τα θέματα και οι εικόνες φέτος. Το κεντρικό πρόγραμμα δημιουργεί μια πλατφόρμα καλλιτεχνικών προσεγγίσεων οι οποίες χαρακτηρίζονται για τη ζωτικότητα και την ιδιαιτερότητά τους » εξηγεί με τη σειρά του ο διοργανωτής του Athens Photo Festival, Μανόλης Μωρεσόπουλος, από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.

Η πραγματική ζωή φιλτραρισμένη με τα…«μάτια» του φακού είναι βασικός άξονας του φετινού Photo Festival.

Σε πολλές περιπτώσεις η καθημερινότητα μοιάζει να πάλλεται σα μουσική μέσα στα κάδρα. Κάτι που για παράδειγμα αποτυπώνεται ανάγλυφα στην έκθεση «Emotionally Ours», όπου τρεις επιτυχημένες Σουηδέζες φωτογράφοι –Trinidad Carrillo, Hyun-Jin Kwak, Annee Olofssen– εστιάζουν σε νεαρές γυναίκες, παρουσιάζοντας έναν έντονα θηλυκό κόσμο, σαγηνευτικό και ρεαλιστικό.

Κάπου δίπλα σε αυτές τις μυστηριώδεις εικόνες η Ισραηλινή Lea Golda Holterman διερευνά με την εργασία της «Ορθόδοξος Έρως» και τα πορτρέτα Εβραίων εφήβων τον αισθησιασμό και τη σεξουαλικότητα μέσα στον Ιουδαϊσμό. Στην επόμενη γωνία μάς περιμένουν οι Ιρανοί του δικού μας Σάββα Λαζαρίδη. Ο φωτογράφος βρέθηκε στην Τεχεράνη κυνηγώντας το θέμα του – τη σύγχρονη ιρανική κοινωνία και τη ραγδαία ανάπτυξη μιας μεγαλούπολης με χαμαιλεοντικές ικανότητες στην προσαρμογή.

Μία προς μία οι εκθέσεις μέσα στη μεγάλη έκθεση αποκαλύπτουν τις τάσεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής φωτογραφίας και την έκφραση/έρευνα που συχνά επιδιώκει τη συγκίνηση. Η Linda Troeller, φορέας του AIDS, μας δείχνει το φωτογραφικό της ημερολόγιο με θέμα την ίδια: η νεαρή της ηλικία, η εποχή όπου προσβλήθηκε από τον ιό, η εκδήλωση της ασθένειας, ενώ η Piper Mavis περιγράφει σε μια βιντεο-εγκατάσταση μια ιστορία χωρισμού της.

Πίσω στα χωρικά μας ύδατα ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει το φρέσκο υλικό των «Νέων Ελλήνων Φωτογράφων». Οι εργασίες που παρουσιάζονται (Κατερίνα Δρακοπούλου, Έλενα Κρακίτσου κ.ά.) επιλέχθηκαν μέσα από ένα σύνολο 600 (!) προτάσεων, γεγονός που σύμφωνα με τον Μ. Μωρεσόπουλο «καταδεικνύει την άνοδο της εγχώριας καλλιτεχνικής παραγωγής. Οι νέοι Έλληνες φωτογράφοι μετρούν τις δυνάμεις τους στην εποχή της παγκόσμιας οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης». Μαζί τους άλλη μια ομάδα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών –Hope, Δημοσθένης Αγραφιώτης κ.ά.– που παντρεύει τη φωτογραφία με την performance, δοκιμάζοντας το πώς μια τέχνη ανάμεσα στη ζωή και το εικαστικό διασταυρώνεται με μια τέχνη κυρίως οπτικο-εικαστική.

Όσο για το αφιέρωμα στον Κώστα Μπαλάφα, έχει στις μέρες μας ιδιαίτερη σημασία. Το φεστιβάλ αποτίνει φόρο τιμής σε ένα μεγάλο καλλιτέχνη που σε όλη του τη ζωή τιμούσε κι εκείνος τον ελληνικό λαό – βασικός πρωταγωνιστής των φωτογραφιών του και τελικός αποδέκτης των έργων του. Οι Έλληνες μέσα από τις φωτογραφίες του γιορτάζουν, πενθούν, επινοούν τρόπους για να κουβαλήσουν το πολύτιμο φορτίο του τόπου τους. Νιώθω ότι όταν κοιτάς αυτούς τους Έλληνες σε εμπνέουν και σε βάζουν να στρέψεις το βλέμμα στον εαυτό σου. Να αναρωτηθείς για το δικό σου κομμάτι ευθύνης σε αυτή τη χώρα... τώρα. 

Παράλληλο πρόγραμμα

Διεθνείς Νύχτες Φωτογραφίας. Τρεις διευθυντές μεγάλων φεστιβάλ φωτογραφίας παρουσιάζουν μέσα από προβολές και διαλέξεις τούς θεσμούς τους και δίνουν το στίγμα της σύγχρονης φωτογραφίας.

Athens Photo Inspiration 2011. Στις 13 Νοεμβρίου θα διοργανωθεί ένας πρωτότυπος φωτογραφικός «μαραθώνιος» στο κέντρο της Αθήνας. Οι καλύτερες φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση.

15 video Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών από τη Γερμανική σκηνή της video art, το Φωτογραφικό Εργαστήρι Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ.ά.

FinePrintRepublic.com. Χώρος που το κοινό θα βρίσκει σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή εκτυπώσεις μουσειακής ποιότητας και αξίας από καταξιωμένους Έλληνες φωτογράφους.

Οικονομικά εισιτήρια. € 5, € 3 (φοιτ. κ.ά.), € 9 κοινό εισιτήριο σε παράλληλα θεάματα.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ