Φωτογραφια

Νέα Υόρκη By Takis Tsantilis

Η Μόδα τελείωσε. Το στιλ και η προσωπική ματιά είναι η νέα Βίβλος του lifestyle.

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 363
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16540-36812.jpg

Η Μόδα τελείωσε. Το στιλ και η προσωπική ματιά είναι η νέα Βίβλος του lifestyle. Ο Τάκης Τσαντίλης, ο άνθρωπος που μετέτρεψε το αντρικό grooming σε άποψη σαν συνιδρυτής και creative director του πρώτου ανδρικού περιοδικού μόδας στην Ελλάδα –του ΜΕΝ–  και style director του περιοδικού Life & Style, τα τελευταία 10 χρόνια, τώρα παίρνει τη φωτογραφική κάμερα και αποτυπώνει την ψυχή της πόλης, τη νύχτα.

«The Corporate Series» είναι ο τίτλος της έκθεσης με φωτογραφίες του Τάκη Τσαντίλη, που διοργανώνεται στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο του ATHENS PHOTO FESTIVAL:11, σε επιμέλεια Δημήτρη Ξανθούλη. Ελαφρά ειρωνική ματιά στη νυχτερινή Νέα Υόρκη, το Manhattan, τα κτίρια, τις βιτρίνες των κλειστών για το βράδυ καταστημάτων μόδας, και η ανθρώπινη παρουσία σαν υπαινιγμός μέσα στην πόλη που έχει λατρέψει ο κάθε άνθρωπος του στιλ σε αυτό τον πλανήτη. Η A.V. ρώτησε τον Τάκη Τσαντίλη και για τη ματιά του στην Αθήνα.

 

image

Υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο στη ζωή των Αθηναίων; Ευτυχώς λόγω κρίσης οι Αθηναίοι αναθεωρούν τις συνήθειές τους. Αφήνουν τα Cayenne και γυρίζουν στα Smart…

Και ένα αρνητικό; Οι Αθηναίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τα χρώματα. Έχουν δυσκολία στο πώς να τα χρησιμοποιούν, πώς να συνδυάζουν τους τόνους αλλά και τις ποσότητες. Χρειάζονται εξάσκηση για να ξεφύγουν από την banality του «all black». Δεν αντέχω να πηγαίνω κάπου και να είναι όλοι μαυροντυμένοι, φτάνει!

Τα περιοδικά μόδας στην Ελλάδα έχουν τελειώσει; Τα περιοδικά μόδας ήταν μία φούσκα που άρχισε να διογκώνεται στα μέσα των 80s και έσκασε πρόσφατα όπως πολλά άλλα. Όταν όμως κάτι τελειώνει, έρχεται το άλλο. Τα free press έχουν πάρει αυτή τη θέση. Προσωπικά, όταν πρόκειται για μόδα ή lifestyle προτιμώ τα περιοδικά της Conde Nast και συγκεκριμένα τη Vogue.

Τι σημαίνει η Νέα Υόρκη για ένα φωτογράφο; Η Νέα Υόρκη είναι η πιο αντιπροσωπευτική μεγαλούπολη του Δυτικού πολιτισμού τον 20ό αιώνα. Το μεγαλύτερο σκηνικό που έχει στηθεί ποτέ! Η ποικιλία των θεμάτων δεν έχει τέλος. Η αρχιτεκτονική της, για παράδειγμα, που διαφέρει πάρα πολύ από την ευρωπαϊκή, είναι σε άλλες, μεγενθυμένες κλίμακες. Όλα ακολουθούν τη λογική «the bigger the better». Αυτό έχει μοναδικό ενδιαφέρον. Καθημερινά γίνονται εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες creative projects στο χώρο της μόδας και της διαφήμισης, με παραγωγές με πολύ θετικό vibe. Αυτό που συνεχώς ακούς είναι «Let’s do it», «Go for it», και αυτό προσδίδει μια πολύ θετική ψυχολογία σε αυτή την πόλη!

Γιατί φωτογράφισες νύχτα; Τι σημαίνει αυτό; Ήθελα να αποτυπώσω τα φώτα της Νέας Υόρκης. Τη νύχτα επικρατεί ένα καταπληκτικό light show που έχει ενδιαφέρον σε πολλά επίπεδα. Το σκοτάδι λειτούργησε σαν ένα μαύρο φόντο.

Στην Αθήνα τι θα φωτογράφιζες; Την αγαπώ την Αθήνα, είναι η πόλη μου. Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει εδώ, λόγω όμως αυτού την έχω απομυθοποιήσει κιόλας. Σπάνια μου κάνει κάτι κλικ. Προτιμώ να παρατηρώ τις εναλλαγές του ουρανού της Αθήνας. Τα σύννεφα, τα χρώματα τις διάφορες στιγμές της ημέρας. Επίσης η φύσηω λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, η Αττική γη, παραμένει ακόμα γλυκιά και συγκινητική.

Info: 12 έως 29/10/2011. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Εκθεσιακός Χώρος, 1ος όροφος. Ώρες: 18.00-22.00. photofestival.hcp.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ