- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο
Η φωτογράφος Μάρω Κουρή ακολουθεί πρόσφυγες στο ταξίδι τους
Εφτά πρόσφυγες από τη Συρία που η Μάρω Κουρή ακολούθησε από τη Λέσβο στην Ειδομένη, τα Σκόπια, τη Σερβία, την Κροατία και την Αυστρία μέχρι τον τελικό τους προορισμό, το Βερολίνο. Η βραβευμένη με τα διεθνή βραβεία PX3 και SCOOP φωτορεπόρτερ παρουσιάζει αυτό το οδοιπορικό μέσα από περισσότερες από 100 φωτογραφίες σε έκθεση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και λέει δύο πράγματα στην Athens Voice.

Ποια είναι τα κεντρικά πρόσωπα της ιστορίας;
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Το ταξίδι του Πρόσφυγα από το Αιγαίο Πέλαγος ως το Βερολίνο - Ακολουθώντας τον Άσεμ». Ο Άσεμ Χάσνα, ο οποίος είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, είναι ένας 21χρονος Σύρος ο οποίος σπούδαζε 3 printing και αποφάσισε κάποια στιγμή να αφήσει τις σπουδές του και να βοηθήσει εθελοντικά γιατρούς και νοσηλευτές. Σε ένα βομβαρδισμό, ενώ βρισκόταν σε ασθενοφόρο, έχασε το αριστερό του πόδι. Τότε αποφάσισε ότι θα έπρεπε να φύγει από τη χώρα του με προορισμό το Βερολίνο, όπου εκτός από τις σπουδές που είχε ήδη ξεκινήσει στη Συρία θα σπούδαζε και κατασκευή τεχνητών μελών, τόσο για να μάθει περισσότερα για το δικό του πρόβλημα, όσο και για να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους με παρόμοια προβλήματα. Μαζί με τον Άσεμ και άλλοι δύο νέοι τραυματίες από τον πόλεμο. Ο 28χρονος Ντιμπ, ο οποίος έχει τραυματιστεί στα πόδια και περπατάει με πατερίτσες και ο 23χρονος Άχμεντ, ο οποίος έχασε την όρασή του και από τα δύο του μάτια. Και οι δύο χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές. Με τους τρεις ξεκίνησαν και μια θεία του Άσεμ, μαζί με τον άντρα της, την κόρη τους και μια φίλη της.

Πότε ξεκίνησε το ταξίδι τους, πόσο κράτησε και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές;
Ξεκίνησαν από τη Συρία στις αρχές Οκτωβρίου και έφτασαν στο Βερολίνο σε 12 μέρες. Τα πιο δύσκολα, όπως μου διηγήθηκαν, ήταν να μπορέσουν να φύγουν από τη Συρία, να διασχίσουν την Τουρκία με ασφάλεια, να φτάσουν στα παράλια της Τουρκίας. Εκεί, τα λίγα χιλιόμετρα μέχρι τη Λέσβο, ήταν τα πιο δύσκολα. Φανταστείτε ότι οι άνθρωποι όχι μόνο δεν ξέρουν να κολυμπούν, κάποιοι δεν είχαν δει καν θάλασσα στη ζωή τους. Επιπλέον, θα έπρεπε να δώσει ο καθένας περίπου 1.000 δολάρια για να επιβιβαστεί σε μια βάρκα που πολλές φορές δεν λειτουργεί, που τα σωσίβια είναι ψεύτικα, που οι διακινητές τους δείχνουν δυο πράγματα και τους λένε να την οδηγήσουν μόνοι τους. Κάθε τέτοια βάρκα αποφέρει στους διακινητές περίπου 60.000 δολάρια. Από τη Λέσβο μέχρι και το Βερολίνο τα πράγματα ήταν καλύτερα, ταλαιπωρία υπάρχει, αλλά δεν υπάρχουν οι κίνδυνοι και τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι διακινητές. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα και μετά τη Λέσβο και τα άλλα ελληνικά νησιά για όσους δεν είναι από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Όλα αυτά ξεκίνησαν από την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο. Παλαιότερα, ανάπηροι, παιδιά, ηλικιωμένοι περνούσαν από εκεί. Τώρα είναι αναγκασμένοι να διασχίζουν τη θάλασσα.

Πού βρίσκονται τώρα αυτοί οι άνθρωποι;
Ο Άσεμ, ο Ντιμπ και ο Άχμεντ σε ένα προσφυγικό camp στο Βερολίνο, όπου μαθαίνουν τη γλώσσα. Η θεία του Άσεμ με τον άντρα της και την κόρη τους βρίσκονται σε ένα χωριό της Νορβηγίας, όπου συνάντησαν τον έναν από τους δύο γιους τους. Η φίλη της οικογένειας πήγε σε ένα προσφυγικό camp στο Αμβούργο, όπου την περίμενε ένας γνωστός της.

Info: Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου στο φουαγιέ του θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Ταύρος), καθημερινές 09.00-21.00. Στις 12/1 στις 19.00 θα βρίσκεται και η Μάρω Κουρή στο χώρο και θα κάνει η ίδια την ξενάγηση. Την έκθεση παρουσιάζει ο ραδιοφωνικός σταθμός 105,5 Στο Κόκκινο, με τη συνεργασία του Γραφείου Διασύνδεσης της ΑΣΚΤ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η φωτογραφική διείσδυση ως πράξη μνήμης, βλέμματος και ηθικής στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής: Το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς»
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
182 έργα συνθέτουν το φωτογραφικό σύμπαν του διάσημου κινηματογραφιστή
Με αφορμή τον θάνατο του αγαπημένου ηθοποιού
Η έκθεση «Yorgos Lanthimos: Photographs» ανοίγει τις πόρτες της σήμερα για το κοινό
Mια παραχώρηση του Studio Κλεισθένης αποκλειστικά για την Athens Voice
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην iFocus Photo Gallery
Ο φωτογράφος Βασίλης Μακρής φωτογραφίζει και γράφει για τον «Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941–1944»
Η πολυβραβευμένη φωτογράφος που γυρίζει τον κόσμο και φωτογραφίζει γυναίκες μας εξηγεί τι την παρακινεί να τις αναζητά στα τέσσερα σημεία του πλανήτη.
Ο σπουδαίος φωτογράφος μιλάει στην Athens Voice για το σύνολο του έργου του, αρνούμενος τον χαρακτηρισμό του «πολεμικού φωτορεπόρτερ»
Η φωτογράφος και γιατρός μιλάει για τα δέκα χρόνια περιπλανήσεων σε πόλεις και δρόμους του κόσμου και για τη ματιά πίσω από το λεύκωμά της
Η άκρως εορταστική και διασκεδαστική ατμόσφαιρα την Κυριακή της Απόκρεω στο μικρό χωριό του Μεσοτόπου
Το διεθνές φεστιβάλ φωτορεπορτάζ της Αθήνας επανέρχεται για όγδοη χρονιά
Στη νέα έκθεσή του, με τίτλο «Revisited encounters», o φωτογράφος παρουσιάζει 15 φωτογραφίες και ένα video-installation
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο διεθνώς καταξιωμένος δημιουργός εκθέτει 182 φωτογραφικά έργα
H φωτογραφία ως πράξη παρατήρησης, η βιωματική προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών και η διεθνής αναγνώριση
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Μια έκθεση για τον έρωτα με πλήθος καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο
H φωτογραφία μέσα από τη ζωή, τον θάνατο και τα πάντα ανάμεσά τους
Όταν η φωτογραφία συγκινεί και διασώζει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.