Φωτογραφια

Νίκος Βανδώρος

Ο Νίκος Βανδώρος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία φωτογραφίζοντας γυμνά

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 328
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10884-24722.gif

Ο Νίκος Βανδώρος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία φωτογραφίζοντας γυμνά, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τον κρυμμένο αισθησιασμό της καθημερινής γυναίκας. Η δουλειά του στην αρχή στόχευε στη δημιουργία ενός «ερωτικού διαβατηρίου» για το καθένα από τα μοντέλα του. Καθώς εξελισσόταν, ο περιβάλλων χώρος, που πάντοτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στα κάδρα του, άρχισε να αυτονομείται και οι φωτογραφίες του να αποτυπώνουν την ψυχολογική αντίληψη του χώρου δημιουργώντας μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το πλαίσιο η γυναικεία φιγούρα δεν παίζει πια πρωταγωνιστικό, αλλά πάντοτε έναν υποστηρικτικό ρόλο. Αποτέλεσμα αυτού του project είναι το βιβλίο “Femme de Cine”.

Πόσο έχουν αλλάξει οι φωτογραφίες σου από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα; Ενσωματώνουν περισσότερα στοιχεία που επιβάλλουν μια δεύτερη ανάγνωση.

Ποιοι φωτογράφοι ή καλλιτέχνες σε έχουν εμπνεύσει; Ο Gilles Berquet,ο Jean Saudek, ο Joel Peter Witkin...

Η δική σου φωτογραφική «ματιά» πώς διαφέρει από άλλων; Νομίζω ότι κάθε ματιά εξατομικεύεται. Ακόμα και ένα δέντρο ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.

Ποια στιγμή είναι η πιο «δύσκολη» όταν φωτογραφίζεις; Όταν ο περιβάλλων χώρος δεν πληροί κανόνες ασφαλείας και εκτίθεμαι μαζί με το μοντέλο μου σε κίνδυνο.

Βρέθηκες ποτέ σε δύσκολη θέση φωτογραφίζοντας γυμνό;  Όχι.

Μια φωτογραφία αφηγείται πράγματα ή όχι; Η δική μου ματιά δίνει ένα γενικό πλαίσιο της αφήγησης, που κάποιες φορές προέρχεται από το υποσυνείδητό μου. Από κει και πέρα το εξειδικεύει η ψυχοσύνθεση του θεατή.

Πώς βλέπεις, με τα μάτια, το μυαλό ή τη φωτογραφική μηχανή; Με τη φαντασία, που χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις.

Οι φωτογραφίες σου είναι αποτύπωση της πραγματικότητας ή μια υποκειμενική λήψη της στιγμής; Για μένα είναι μια αντικειμενική λήψη μιας υποκειμενικής πραγματικότητας.

Οι γυναίκες που φωτογραφίζεις προβάλλουν τη δική τους φαντασίωση ή εσύ προβάλλεις τη δική σου πάνω στο κάδρο; Οι γυναίκες είναι στοιχείο του κάδρου μου. Το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα της δικής μου ιδιοσυγκρασίας.

Υπάρχει κάποια αγαπημένη φωτογραφία που έχεις τραβήξει; Ναι.

Νίκος Βανδώρος, “Femme de Cine”, (εκδ. ATHENS VOICE BOOKS), σελ. 160, € 40

Περισσότερα στο www.nikosvandoros.com

Ραντεβού Τετάρτη 22/12 στις 19.00

Οι εκδόσεις ATHENS VOICE Books και το Floral σάς προσκαλούν στην εκδήλωση για το φωτογραφικό λεύκωμα “Femme de cine” του Νίκου Βανδώρου. Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι Στέφανος Τσέκος, Γιάννης Οικονομίδης και Μάρκος Ανδρόνικος.

Floral - Books + Coffee, Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ