- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Νίκος Βανδώρος
Ο Νίκος Βανδώρος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία φωτογραφίζοντας γυμνά
Ο Νίκος Βανδώρος ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία φωτογραφίζοντας γυμνά, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τον κρυμμένο αισθησιασμό της καθημερινής γυναίκας. Η δουλειά του στην αρχή στόχευε στη δημιουργία ενός «ερωτικού διαβατηρίου» για το καθένα από τα μοντέλα του. Καθώς εξελισσόταν, ο περιβάλλων χώρος, που πάντοτε έπαιζε σημαντικό ρόλο στα κάδρα του, άρχισε να αυτονομείται και οι φωτογραφίες του να αποτυπώνουν την ψυχολογική αντίληψη του χώρου δημιουργώντας μία κινηματογραφική ατμόσφαιρα. Σε αυτό το πλαίσιο η γυναικεία φιγούρα δεν παίζει πια πρωταγωνιστικό, αλλά πάντοτε έναν υποστηρικτικό ρόλο. Αποτέλεσμα αυτού του project είναι το βιβλίο “Femme de Cine”.
Πόσο έχουν αλλάξει οι φωτογραφίες σου από τότε που ξεκίνησες μέχρι σήμερα; Ενσωματώνουν περισσότερα στοιχεία που επιβάλλουν μια δεύτερη ανάγνωση.
Ποιοι φωτογράφοι ή καλλιτέχνες σε έχουν εμπνεύσει; Ο Gilles Berquet,ο Jean Saudek, ο Joel Peter Witkin...
Η δική σου φωτογραφική «ματιά» πώς διαφέρει από άλλων; Νομίζω ότι κάθε ματιά εξατομικεύεται. Ακόμα και ένα δέντρο ο καθένας το βλέπει διαφορετικά.
Ποια στιγμή είναι η πιο «δύσκολη» όταν φωτογραφίζεις; Όταν ο περιβάλλων χώρος δεν πληροί κανόνες ασφαλείας και εκτίθεμαι μαζί με το μοντέλο μου σε κίνδυνο.
Βρέθηκες ποτέ σε δύσκολη θέση φωτογραφίζοντας γυμνό; Όχι.
Μια φωτογραφία αφηγείται πράγματα ή όχι; Η δική μου ματιά δίνει ένα γενικό πλαίσιο της αφήγησης, που κάποιες φορές προέρχεται από το υποσυνείδητό μου. Από κει και πέρα το εξειδικεύει η ψυχοσύνθεση του θεατή.
Πώς βλέπεις, με τα μάτια, το μυαλό ή τη φωτογραφική μηχανή; Με τη φαντασία, που χρησιμοποιεί όλες τις αισθήσεις.
Οι φωτογραφίες σου είναι αποτύπωση της πραγματικότητας ή μια υποκειμενική λήψη της στιγμής; Για μένα είναι μια αντικειμενική λήψη μιας υποκειμενικής πραγματικότητας.
Οι γυναίκες που φωτογραφίζεις προβάλλουν τη δική τους φαντασίωση ή εσύ προβάλλεις τη δική σου πάνω στο κάδρο; Οι γυναίκες είναι στοιχείο του κάδρου μου. Το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα της δικής μου ιδιοσυγκρασίας.
Υπάρχει κάποια αγαπημένη φωτογραφία που έχεις τραβήξει; Ναι.
Νίκος Βανδώρος, “Femme de Cine”, (εκδ. ATHENS VOICE BOOKS), σελ. 160, € 40
Περισσότερα στο www.nikosvandoros.com
Ραντεβού Τετάρτη 22/12 στις 19.00
Οι εκδόσεις ATHENS VOICE Books και το Floral σάς προσκαλούν στην εκδήλωση για το φωτογραφικό λεύκωμα “Femme de cine” του Νίκου Βανδώρου. Για το λεύκωμα θα μιλήσουν οι Στέφανος Τσέκος, Γιάννης Οικονομίδης και Μάρκος Ανδρόνικος.
Floral - Books + Coffee, Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πραγματοποίησε περισσότερες από 400 ατομικές εκθέσεις
Τώρα ο φωτογράφος μηνύει
Ο πολύπειρος φωτογράφος μιλάει στην ATHENS VOICE για την ιδέα και τις εμπειρίες που έγιναν έκθεση
Μιλήσαμε με τη φωτογράφο και συγγραφέα με αφορμή τη διεθνή διάκριση του έργου της «The Blue Land – Before the Light Falls» στο Time in Jazz Festival της Σαρδηνίας
Τάσος Ανέστης, Κοσμάς Κουμιανός, Aποστόλης Καλλιακμάνης, Σοφοκλής Νικολής, Θοδωρής Τσεκούρας και Όλγα Καραγιάννη μοιράζονται φωτογραφίες του καλοκαιριού
Περίμενα να βρω κάτι σκοτεινό και μυστικιστικό. Ίσως δρυΐδες να κάνουν ιεροτελεστίες στη σκιά των πετρών. Αντί γι’ αυτό, βρέθηκα ανάμεσα σε είκοσι πέντε χιλιάδες ανθρώπους, τύμπανα και μια παράδοση που μένει ζωντανή για χιλιετίες.
Μιλήσαμε με τον φωτογράφο, με αφορμή την έκθεσή του για την τσικουδιά, στα Χανιά
Ένα φωτογραφικό δοκίμιο για τη μνήμη, το φως και τον τόπο
Αποκλειστικά για την Athens Voice
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Athens Photo Festival μιλά για τη φετινή διοργάνωση και το μέλλον της καλλιτεχνικής φωτογραφίας
Όλα για τη μεγάλη έκθεση του MOMUS-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Η υπαίθρια έκθεση «Όσο κρατάει ο Μπάλος — Θερμιώτικα Γλέντια», που φιλοξενείται από τις 24 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου στον Χώρο του Συνδέσμου Δρυοπιδέων, στην Κανάλα
«Η ιστορία γραφόταν μπροστά στα μάτια μου και ήξερα ότι έπρεπε να τη φωτογραφίσω»
Το φεστιβάλ απευθύνει διεθνή ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής (Open Call) σε φωτογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο διεθνής φωτογράφος μιλά στην ATHENS VOICE για τη δύναμη της φωτογραφίας, για την κλιματική αλλαγή, αλλά και για τις γέφυρες Ελλάδας και Σουηδίας που ευελπιστεί να χτιστούν
Μια μοναδική φωτογραφική αναδρομή στο έργο του κοσμοπολίτη δημιουργού
Αποκλειστικές φωτογραφίες για την Athens Voice
Η Ιωάννα Μορφινού και ο Κωνσταντίνος Κουτλιάνης φωτογραφίζουν τους Αθηναίους που φορούν φανέλες των ομάδων
Από την Παλαιστίνη μέχρι την Ουκρανία και από το οικογενειακό αρχείο μέχρι το photobook, η έκθεση εξερευνά τη φωτογραφία ως πράξη μνήμης, αντίστασης και διαλόγου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.