- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Από τα Χανιά στην Πάρο: η έκθεση μιας ολόκληρης διαδρομής
Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» συγκεντρώνει στην Πάρο καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με μια εικαστική διαδρομή τριών δεκαετιών, από την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα» μέχρι το t.k. place Art Gallery
«From Chania to Paros 1995-2026» στην Πάρο: μια έκθεση που συγκεντρώνει σχέσεις και διαδρομές καλλιτεχνών και συλλεκτών σε ένα διάστημα 30 ετών
Το 1995, στα Χανιά, ο Νίκος Γράφας και ο Μανούσος Χαλκιαδάκης ίδρυσαν την γκαλερί «Τζάμια-Κρύσταλλα». Τριάντα ένα χρόνια αργότερα, η ιστορία που ξεκίνησε τότε συνεχίζεται στην Πάρο, μέσα από την έκθεση «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» στο t.k. place Art Gallery. Ανάμεσα στους δύο αυτούς τόπους μεσολάβησε η Σαντορίνη, όπου για σχεδόν δύο δεκαετίες διαμορφώθηκε ένας σταθερός διάλογος με καλλιτέχνες, συλλέκτες, φίλους της τέχνης αλλά και ένα διεθνές κοινό.
Η έκθεση «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» στο t.k. place Art Gallery στην Πάρο
Η έκθεση δεν επιχειρεί να ανασυνθέσει αυτή την πορεία ως μια γραμμική ιστορία της γκαλερί. Στέκεται περισσότερο στους ανθρώπους που την έκαναν δυνατή και στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στα χρόνια. Καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην πορεία της από διαφορετικές αφετηρίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές συναντώνται σήμερα στην Πάρο, παρουσιάζοντας έργα που δεν ακολουθούν μια κοινή εικαστική γραμμή, αλλά συνυπάρχουν και συνομιλούν μέσα από τις διαφορές τους.
Ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, μεικτές τεχνικές και σύγχρονο χειροποίητο καλλιτεχνικό κόσμημα συνθέτουν μια έκθεση με διαφορετικές γενιές και διαφορετικές προσεγγίσεις της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Άλλα έργα συνδέονται με τα πρώτα χρόνια αυτής της διαδρομής, άλλα προέκυψαν από μεταγενέστερες συνεργασίες. Αυτό που τα ενώνει δεν είναι μια κοινή αισθητική, αλλά η σχέση τους με μια κοινότητα που δημιουργήθηκε γύρω από την τέχνη και συνέχισε να μεγαλώνει και να μετακινείται μαζί με τους ανθρώπους της.
Η μνήμη του Νίκου Γράφα βρίσκεται στον πυρήνα της έκθεσης. Η «FROM CHANIA TO PAROS 1995-2026» είναι αφιερωμένη στον άνθρωπο που μαζί με τον Μανούσο Χαλκιαδάκη έβαλε το 1995 τα πρώτα θεμέλια αυτής της πορείας. Η αφιέρωση δεν λειτουργεί ως αναδρομική παρένθεση, αλλά ως υπενθύμιση μιας παρουσίας που εξακολουθεί να υπάρχει μέσα στις σχέσεις και στις συνεργασίες που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα, η έκθεση αναγνωρίζει τη συνεχή δημιουργική παρουσία του Μανούσου Χαλκιαδάκη, καθώς το κοινό όραμα των δύο ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της σημερινής διαδρομής.
Από τα Χανιά στη Σαντορίνη κι από εκεί στην Πάρο, αλλάζουν οι χώροι, τα κοινά και οι συνθήκες, όχι όμως η ανάγκη για επικοινωνία μέσα από την τέχνη. Η Πάρος δεν παρουσιάζεται ως ένας τελικός σταθμός, αλλά ως το σημείο στο οποίο αυτή η ιστορία αποκτά σήμερα μια νέα μορφή. Τα έργα που συγκεντρώνονται στο t.k. place Art Gallery κουβαλούν μαζί τους διαφορετικές εποχές, συναντήσεις και συνεργασίες, αφήνοντας να φανεί κάτι που δύσκολα καταγράφεται σε ένα αρχείο: η ανθρώπινη πλευρά μιας μακράς εικαστικής πορείας.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση:
• Γιάννης Αδαµάκης
• Δηµήτρης Ανδρεαδάκης
• Χριστίνα Ακτίδη
• Όλγα Βερυκάκη
• Θεόφιλος Κατσίπανος
• Χρήστος Κεχαγιόγλου (ΚΕΧ)
• Λήδα Κοντογιαννοπούλου
• Λέων Γρανέτας (ΝΩΕΛ)
• Μανούσος Χαλκιαδάκης
• Μιχάλης Μανουσάκης
• Τάσος Μισούρας
• Κωνσταντίνος Πάτσιος
• Στέλιος Πετρουλάκης
• Μαριλίτσα Βλαχάκη
• Ανδρέας Ζυµβραγός
INFO
t.k. place Art Gallery, 12 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια ζωή γεμάτη τέχνη και οι διαφορετικές ζωές του από τη Σουηδία και το Παρίσι μέχρι το Τόκιο και την Αθήνα
Συνέντευξη με τον γνωστό εικαστικό για τη νέα του έκθεση «Χνάρια, μορφές και απόηχοι», τη σχέση του με τη θάλασσα, τη μνήμη και την τέχνη
«Η ζωγραφική αποτελεί τη μόνη πραγματική μου ταυτότητα»
Από την Γκαλερί Ζουμπουλάκη μέχρι το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο αλλά και το Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου
Ο γνωστός εικαστικός παρουσιάζει τη νέα του έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Ελληνική μόδα, πολιτισμός και βιωσιμότητα στις Βρυξέλλες, στην έκθεση του Δημήτρη Γραμματικογιάννη
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσσο (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογο με έγχρωμες αναπαραγωγές των έργων
Η έκθεση «Κιβωτός του λόγου. Τέχνη και γραφή» στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναδεικνύει το έργο της γλύπτριας και ζωγράφου
Από το Scary Movie μέχρι τις ταινίες με βαμπίρ αντικείμενα και λεπτομέρειες που δεν γνωρίσαμε
Η έκθεση γλυπτικής του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών πραγματοποιείται και φέτος στον εξωτερικό χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου
Από την αναδρομική του Λεβίδη στο Μουσειο Μπενάκη μέχρι τις «Αφάλες» της Δανάης Στράτου στο Μέγαρο Μουσικής
Γυναίκες που μπήκαν εκεί όπου δεν τις ήθελαν και άλλαξαν για πάντα την ελληνική τέχνη
Από τα «αδύναμα έργα» του Χρήστου Παπούλια, στον «νεφελώδη ουρανό» της Kylie Manning
Τρεις ημέρες πολιτισμού, γαστρονομίας, εκπαίδευσης και μουσικής στο νησί
Από το «Διπλό πορτραίτο» του Βλάση Φρυσίρα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού μέχρι το «Nice to meet you again» της Uman στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Η διεθνής εικαστικός μίλησε στην ATHENS VOICE λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής της στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
Το έργο εκτίθεται στο Λονδίνο και η αξία του εκτιμάται στα 160 εκατ. ευρώ
Ακτίνες Χ και υπέρυθρη φωτογράφιση αποκάλυψαν πρόσωπα και αντικείμενα που αφαίρεσε από το «Το Γεύμα» του 1873
Θα φιλοξενείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έως και τις 30 Νοεμβρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.