- CITY GUIDE
- PODCAST
-
29°
Κόγιο Κουό: Πέθανε η πρώτη Αφρικανή επιμελήτρια της Μπιενάλε της Βενετίας στα 57 της
Ξεκίνησε την καριέρα της ως κοινωνική λειτουργός


Πέθανε η Kόγιο Κουό πρώτη Αφρικανή επιμελήτρια της Μπιενάλε της Βενετίας στα 57 της
Η επιμελήτρια Κόγιο Κουό, μια μορφή του σύγχρονου κόσμου της τέχνης που υπερασπίστηκε ακούραστα τους Αφρικανούς καλλιτέχνες και έγινε η πρώτη γυναίκα από την ήπειρο που ανέλαβε να επιμεληθεί τη Μπιενάλε της Βενετίας, πέθανε το Σάββατο, σε ηλικία 57 ετών.
Ο θάνατός της Κόγιο Κουό, σε νοσοκομείο της Βασιλείας, στην Ελβετία, ανακοινώθηκε με δήλωση της Μπιενάλε. Αν και η επίσημη αιτία θανάτου δεν έχει γνωστοποιηθεί, ο σύζυγός της,, δήλωσε ότι πέθανε από καρκίνο μετά από πρόσφατη διάγνωση, σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times.
Η Κουό είχε διοριστεί τον Δεκέμβριο για να επιμεληθεί την επόμενη έκδοση της Μπιενάλε, της πιο διάσημης διεθνούς έκθεσης τέχνης στον κόσμο. Στην ανακοίνωσή της, η οργάνωση δήλωσε: «Εργάστηκε με πάθος, διανοητική αυστηρότητα και όραμα για τη σύλληψη και την ανάπτυξη της Μπιενάλε Τέχνης 2026. Η παρουσίαση του τίτλου και του θέματος της έκθεσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Βενετία στις 20 Μαΐου».
Ερωτηθείς για το πώς ο θάνατός της θα επηρεάσει την επόμενη Μπιενάλε, ένας εκπρόσωπος δήλωσε στην εφημερίδα The Art Newspaper: «Θα το ξέρουμε στις 20 Μαΐου». Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η εκδήλωση εξακολουθεί να είναι προγραμματισμένη για την ίδια ημερομηνία.
Η Μπιενάλε είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί από τις 9 Μαΐου έως τις 22 Νοεμβρίου 2026. Ο οργανισμός είχε παρουσιάσει τον διορισμό της Κουό ως ενίσχυση της φήμης του για πρωτοπορία. Τον Δεκέμβριο, ο πρόεδρος της Μπιενάλε, εξήρε την «εκλεπτυσμένη, νεανική και ανατρεπτική σκέψη της» της σε μια δήλωση στον Τύπο.
Η Κουό γεννήθηκε στη Ντουάλα του Καμερούν το 1967 και μετακόμισε στην Ελβετία σε ηλικία 13 ετών. Αφού σπούδασε διοίκηση και τραπεζική, εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός βοηθώντας μετανάστριες γυναίκες, πριν στραφεί στον κόσμο της τέχνης και επιστρέψει στην Αφρική το 1996.
Το 2016, εντάχθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Zeitz (Zeitz MOCAA) στο Κέιπ Τάουν, όπου εργάστηκε ως επιμελήτρια και εκτελεστική διευθύντρια. Εκεί, έγινε μια από τις κορυφαίες υποστηρίκτριες των μαύρων καλλιτεχνών από την Αφρική και όχι μόνο, επιμελούμενος, μεταξύ άλλων, μια μεγάλη αναδρομική έκθεση της νοτιοαφρικανής καλλιτέχνιδας Τρέισι Ρόουζ το 2022.
Πέρα από την Αφρική, κέρδισε την αναγνώριση για εκθέσεις όπως «Body Talk: Feminism, Sexuality and the Body in the Works of Six African Women Artists» (Σώμα και λόγος: Φεμινισμός, σεξουαλικότητα και το σώμα στα έργα έξι Αφρικανών γυναικών καλλιτεχνών), που άνοιξε στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης WIELS στις Βρυξέλλες το 2015, και «Still (the) Barbarians» (Ακόμα (οι) βάρβαροι) στη Μπιενάλε της Ιρλανδίας στο Λίμερικ το 2016, που εξερεύνησε την μετααποικιακή κατάσταση της Ιρλανδίας στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας της Επαναστάσεως του Πάσχα του 1916.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι εκθέσεις που δεν θέλουμε να χάσουμε
Η εικαστικός μάς καλεί να διαπεράσουμε εικόνες, υλικά αλλά και τον εαυτό μας
Η τέχνη συνδέεται με την αστρονομία μέσα από έργα εμπνευσμένα από τον Ιούλιο Σμιθ
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του ελληνικού σουρεαλισμού
Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, βίντεο, installations που θα δούμε το καλοκαίρι στην Αθήνα
Από το Παρίσι στην Καλιφόρνια και τώρα στην Αθήνα: Μια εικαστική διαδρομή ανάμεσα σε ήλιους, βουνά και μνήμες
Αντισυμβατική, επαναστατική και εμβληματική μορφή της αρ ντεκό, η Πολωνή ζωγράφος ξανά στο προσκήνιο της τέχνης
«In a bright green field»: η νέα έκθεση στο Κτίριο της Πειραιώς δίνει τον λόγο στη νέα γενιά σύγχρονων καλλιτεχνών
Δέκα καλλιτέχνες ερμηνεύουν τον κόσμο μας με έργα που προκαλούν
Από το Αιγαίο ως το Βέλγιο και την Ολλανδία, η εικαστικός μας συστήνει τη δημιουργία ως πράξη πίστης, μνήμης και γαλήνης.
3 εκθέσεις που προτείνουμε για αυτήν την εβδομάδα
Η μεγάλη καλλιτέχνιδα εκθέτει το έργο της για πρώτη φορά σε μουσείο στην Ελλάδα
Μιλήσαμε με τον επιμελητή της έκθεσης «Muddy mood» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Η τοποθεσία του έργου ήταν αρχικά άγνωστη
Δείτε τα έργα της άγνωστης αλλά πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Τράπεζας της Ελλάδος
Μια έκθεση για τη χαμένη αθωότητα της παιδικής ηλικίας
Το κρυφό αντίγραφο και τα μυστικά που κρύβει το μεγαλύτερο έργο του Ιταλού δημιουργού
Σημειώσεις του καλλιτέχνη για την αναδρομική του έκθεση
Αναστασία Γκαδόλου, Φώτης Γεωργιάδης, Παντελής Φελέρης και Ηλίας και Φοίβος Παπαγεωργίου μιλούν για την έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Η μεγάλη έκθεση της Στέγης επιστρέφει με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πλήθος παράλληλων δράσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.