- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπιενάλε Βενετίας 2024: Ανοίγει η κατάθεση προτάσεων για το ελληνικό περίπτερο
Έως το τέλος Ιουλίου 2023 η απόφαση για την εθνική συμμετοχή
Μπιενάλε Βενετίας 2024 - ΥΠΠΟΑ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ελληνική συμμετοχή στη 60ή Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση
Ο διάσημος κινηματογραφιστής John Akomfrah θα ξετυλίξει την πρότασή του στο βρετανικό περίπτερο στα Τζαρντίνι, η Kapwani Kiwanga θα εκπροσωπήσει τον Καναδά, ο εικαστικός καλλιτέχνης και ποιητής Julien Creuzet τη Γαλλία. Ποια θα είναι, όμως, η πρόταση και ο καλλιτέχνης ή οι καλλιτέχνες που θα βρεθούν στο ελληνικό περίπτερο στην προσεχή 60η Διεθνή Καλλιτεχνική Έκθεση στη Μπιενάλε της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από 20 Απριλίου έως 24 Νοεμβρίου 2024;
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού απευθύνει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιμελητές, ιστορικούς τέχνης, τεχνοκριτικούς και θεωρητικούς τέχνης με εμπειρία στην οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων από κοινού με καλλιτέχνες, αλλά και σε καλλιτέχνες από κοινού με τους προαναφερθέντες, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής στον θεσμό.
Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προτάσεων είναι η 31η Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 14:00. Οι προτάσεις κατατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση demsp@culture.gr και το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 18 ΜΒ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν το ειδικό έντυπο που βρίσκεται στη σελίδα http://greeceatvenice.culture.gr/το οποίο πρέπει να συνοδεύεται από οπτικό υλικό σε ψηφιακή μορφή με τα προτεινόμενα έργα και την παρουσίασή τους στον χώρο του ελληνικού περιπτέρου.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των συντελεστών και η συνοπτική περιγραφή των προτάσεων που θα υποβληθούν θα δημοσιοποιηθούν στον σχετικό ιστότοπο του ΥΠΠΟΑ (http://greeceatvenice.culture.gr/).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου (Ρεθύμνου 1 - Αθήνα, τηλ. 210.8201725, 210.8201734, 210.8201728, 210.8201709).
Σύμφωνα με το άρθρο 68 του νόμου 4481/2017, η αξιολόγηση των προτάσεων και η γνωμοδότηση για την τελική επιλογή γίνεται από άμισθη επταμελή επιτροπή που απαρτίζεται από:
Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ή του Τμήματος Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ (εκ περιτροπής)
Έναν καθηγητή οποιασδήποτε βαθμίδας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ή του Τμήματος Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (εκ περιτροπής)
Έναν εκπρόσωπο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης
Έναν εκπρόσωπο του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης
Έναν εκπρόσωπο της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου
Έναν εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης - Ελληνικό Τμήμα (AICA HELLAS)
Οι καθηγητές και οι εκπρόσωποι υποδεικνύονται από τους ανωτέρω φορείς και ο πρόεδρος της Επιτροπής εκλέγεται από τα μέλη της. Με την απόφαση συγκρότησης της Επιτροπής ορίζεται υπάλληλος της Διεύθυνσης Εικαστικών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Μουσείων Σύγχρονου Πολιτισμού ως γραμματέας. Οι συντελεστές της εθνικής συμμετοχής (καλλιτέχνης/-ες και επιμελητής/-ές) επιλέγονται ύστερα από πρόταση της Επιτροπής, με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού που δημοσιοποιείται μέχρι το τέλος Ιουλίου του προηγούμενου της διοργάνωσης έτους.
Η 60ή Διεθνής Καλλιτεχνική Έκθεση της Μπιενάλε της Βενετίας
Μετά την ενδιαφέρουσα πρόταση της Τσετσίλια Αλεμάνι το 2022 με τίτλο «The milk of dreams» (Το γάλα των ονείρων), το τιμόνι της έκθεσης για το 2024 αναλαμβάνει ο Αντριάνο Πεντρόσα. Ο Βραζιλιάνος καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Τέχνης του Σάο Πάολο γίνεται έτσι ο πρώτος λατινοαμερικανός και με έδρα του το νότιο ημισφαίριο κριτικός τέχνης που θα επιμεληθεί τον ιστορικό καλλιτεχνικό θεσμό.
«Η επιλογή του Αντριάνο Πεντρόσα ως επιμελητή της 60ης Διεθνούς Έκθεσης Τέχνης της La Biennale di Venezia είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που προέκυψε από την εμπειρία συνεργασίας μας με την Τσετσίλια Αλεμάνι» δήλωσε ο πρόεδρος της Μπιενάλε Ρομπέρτο Τσικούτο. «Ο Πεντρόσα είναι γνωστός για την ικανότητα και την πρωτοτυπία που έχει επιδείξει στη σύλληψη των εκθέσεών του με ένα όραμα ανοιχτό στο σύγχρονο, εργαζόμενος από ένα σημείο παρατήρησης του κόσμου που δεν μπορεί να αγνοήσει τη φύση του τόπου καταγωγής του. Αυτό, αντί να περιορίζει το όραμά του, το έχει επεκτείνει σε μια απαραίτητη συζήτηση, έτσι ώστε τώρα περισσότερο από ποτέ η La Biennale να παρουσιάζει σύγχρονη τέχνη πέρα από όσα ήδη υπάρχουν για να δώσει μορφή στις αντιφάσεις, τους διαλόγους και τις συγγένειες χωρίς τις οποίες η τέχνη θα παρέμενε ένας θύλακας χωρίς ζωτικό χυμό».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Ένα μοναδικό γεγονός που συνδέει την ποίηση με την τέχνη και ταξιδεύει σε διάφορα μέρη της χώρας - Θα βρίσκεται στην Αθήνα μέχρι το τέλος Ιουλίου
Ένα προσωπικό έργο μνήμης, μύθου και εσωτερικής μεταμόρφωσης
Για 5η χρονιά πραγματοποιείται στην Κύθνο το φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικούς καλλιτέχνες σε έναν κοινό σκοπό, υπό την επιμέλεια της Οντέτ Κουζού
Από την Παναγία που θήλαζε τον Χριστό μέχρι τη σύγχρονη τέχνη, η ιστορία του αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για την κοινωνία παρά για το ίδιο το γυναικείο σώμα
Ο γνωστός κομίστας μιλάει μιλά για τη ζωγραφική, τα κόμικς, τον κινηματογράφο, τη σύγχρονη τέχνη και τις προκλήσεις των νέων καλλιτεχνών.
Μπήκαμε στο ατελιέ του καλλιτέχνη λίγο πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του «Dreaming was not enough» στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη
Ο μεγάλος γλύπτης μάς ξενάγησε στο πρότζεκτ «Θεόδωρος Παπαγιάννης- Γνώθι σαυτόν», που επιμελείται ο Τάκης Μαυρωτάς
Μαρίνα Καρέλλα, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Νικομάχη Καρακοστάνογλου και Δέσποινα Φλέσσα δημιουργούν έναν διάλογο γύρω από τις έννοιες της συνέχειας, της μεταμόρφωσης και της εξέλιξης
Η επιμελήτρια της 9ης Μπιενάλε συζητά με τους Y2K architects και το Studio Precarity για την αρχιτεκτονική, την οπτική ταυτότητα, τις δυσκολίες και την κληρονομιά της διοργάνωσης
Μιλήσαμε με την ιδιοκτήτρια της γκαλερί για την ιστορία της, τη σχέση της με τον Δάκη Ιωάννου, το ΔΕΣΤΕ και τα "Dio Horia" στη Μύκονο και την Αθήνα
Η Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε την έκθεση «Ανοιχτοί Ορίζοντες» - Φιλοξενείται μέχρι τις 4 Οκτωβρίου
Τέχνη, γαστρονομία και φιλοξενία σε έναν χώρο
Μια έκθεση κεραμικής με επίκεντρο τα ζώα, τις τελετουργίες τους αλλά και τα δικαιώματά τους
Αφετηρία αποτελεί η αρχαιολογική κληρονομιά του νησιού
Το φως γίνεται υλικό, εμπειρία και τρόπος αντίληψης του κόσμου
Προέρχονται αποκλειστικά από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Κεν Γκρίφιν
Είδαμε την έκθεση για τη «Germaine Richier- Συνομιλίες» αφιερωμένη στη μεγάλη γαλλίδα καλλιτέχνιδα που έφυγε πρώιμα από τη ζωή το 1959
Δύο εκθέσεις και δύο πολύ καλοί λόγοι να επισκεφτείς το MOMUS-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης- Συλλογή Κωστάκη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.