- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Ρούλη Μπούα μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε τις «Ωραίες των Δίσκων»
Μια έκθεση που συνδυάζει την τέχνη της ζωγραφικής με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά στο Βρυσάκι
Μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και η οικοδέσποινα εικαστικός Ρούλη Μπούα γιατί μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες της μας ταξιδεύει σε τόπους ονειρικούς πού τέρπουν μάτια και ψυχή
Σηκώθηκε από την καρέκλα της για να με υποδεχθεί με χαμόγελο και την ευγένεια μιας άλλης εποχής. Από τα δύο ανοιχτά παράθυρα τού φιλόξενου σπιτιού - χώρου τέχνης στην παλιά συνοικία Βρυσάκι η θέα προς την Αρχαία Αγορά, το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων και τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αποκτούσε μία ειδυλλιακή εικόνα με την εμφάνιση τού ουράνιου τόξου, μετά την ανοιξιάτικη βροχούλα τού αθηναϊκού δειλινού.
Γύρω μου κρεμασμένοι στους τοίχους, απλωμένοι με τάξη και φροντίδα πάνω σε καρέκλες και τραπέζια μεταλλικοί δίσκοι σερβιρίσματος διαφορετικού σχήματος και προέλευσης, επιζωγραφισμένοι από την ίδια, με θέματα εμπνευσμένα από χαρακτηριστικούς τόπους και εξιστορώντας ιστορικά επεισόδια πού άφησαν εποχή.
Ανθρώπινες φιγούρες με φόντο τον Βόσπορο ή το Ζάππειο, την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, την αυλή τού Αλή Πασά, τις Σπέτσες και την μυροβόλο Χίο, με βάρκες και καράβια να πλέουν σε νερά γεμάτα φώς, με δέντρα βγαλμένα από εικόνες βυζαντινές, με κοκόρια και πτηνά πού παραπέμπουν στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά με πάνω απ' όλα τις ωραίες τού παρελθόντος, την Κυρά Φροσύνη, τη Ρόζα Μπότσαρη, την Τερέζα Μακρή, τη γυφτοπούλα Αϊμά, την ωραία Βεζυροπούλα, το κορίτσι της Κάσου και τόσες άλλες πού με μαεστρία εικαστική κοσμούν τούς υπέροχους αυτούς δίσκους τού σερβιρίσματος.
Και τα χρώματα… αυτά τα χρώματα πού λες και σού δίνουν την αίσθηση της γεύσης μιας και παραπέμπουν σε όλα αυτά τα όμορφα και γευστικά πού κουβαλούσαν με χάρη πάνω τους οι δίσκοι αυτοί. Χρώματα από γλυκό μελιτζανάκι, γλυκό νερατζάκι, σύκο, σταφύλι , μανταρίνι, φωτεινό κόκκινο καρπούζι, γλυκό λεμόνι απλωμένο σε καταπράσινα φύλλα λεμονιάς.
Αλλά και χρώματα από λικέρ και λεμονάδες σπιτικές, βυσσινάδες και σουμάδες δροσερές από πικραμύγδαλα, με ένα περιτύλιγμα ακουστικό, όπως αυτό το χαμηλόφωνο και διακριτικό της οικοδέσποινας «με τα χεράκια μου» που κρύβει μια ενδόμυχη περηφάνια.
Μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και η οικοδέσποινα εικαστικός Ρούλη Μπούα γιατί μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες της μας ταξιδεύει σε τόπους ονειρικούς πού τέρπουν μάτια και ψυχή.
Και όπως γράφει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης Ίρις Κρητικού...
« ...Τα έργα αυτά αποτελούν γοητευτικά τεκμήρια τού πολιτισμού και της καθημερινής τελετουργίας της εποχής τους, διασώζοντας παράλληλα πολύτιμα ιστορικά και τοπιογραφικά στοιχεία».
Στον απόηχο τους, η Ρούλη Μπούα, εμφυσώντας με μαεστρικό πάθος το άρωμα και την ατμόσφαιρα μιας αλλοτινής εποχής, δίνει πνοή και χρώμα σε ξεθωριασμένα πρόσωπα, σε απολεσθέντες τόπους. Εισχωρώντας στο δικό της μικρό Μουσείο των τελετουργικών αυτών αποσταγμάτων, ο θεατής συγκινείται και ευφραίνεται, παίρνει μέρος και πάλι σε μία κρυστάλλινη ξεχασμένη γιορτή».
Πληροφορίες για την έκθεση «Ωραίες των Δίσκων» της Ρούλης Μπούα
Η έκθεση «Ωραίες των Δίσκων» της Ρούλης Μπούα σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού αναβιώνει πρόσωπα και τοπία της ελληνικής ιστορίας, από τους ήρωες της Επανάστασης μέχρι τις προσωπικότητες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Η δημιουργός αναζητώντας, αποκτώντας και επιζωγραφίζοντας εδώ και μία πενταετία παλαιούς μεταλλικούς δίσκους σερβιρίσματος διαφορετικού σχήματος και προέλευσης, φιλοτεχνεί μια συλλογή που φωτίζει τις ιστορικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Βρυσάκι Χώρος Τέχνης και Δράσης, Βρυσακίου 17, Πλάκα. 12:00-20:00, ως τις 13 Απριλίου 2025.
Ρούλη Μπούα: Βιογραφικό
H Ρούλη Μπούα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ζωγραφική στο Παρίσι (Academie des Beaux Arts de Ville de Paris). Εχει παρακολουθήσει μαθήματα Ιστορίας Ελληνικής Τέχνης, Βυζαντινής Αγιογραφίας και Σκηνογραφίας. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και της Διεθνούς Ένωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Ναΐφ και Πριμιτίφ. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της στην Γκαλερί Άλμα τον περασμένο Φεβρουάριο, μεταφέρεται αλλιώς στην Αίθουσα Τέχνης «Γ. & Ε. Βάτη»
Μια έκθεση που μετατρέπει τη λογοτεχνική παρακαταθήκη της Νίκης Μαραγκού σε αφετηρία νέας εικαστικής δημιουργίας
Τι θα δούμε στα μεγάλα μουσεία, τα ιδρύματα, τις γκαλερί και τους χώρους τέχνης της πόλης
Μια διαδρομή που αλλάζει τα «φίλτρα» της καθημερινότητάς μας
Σώμα, ταυτότητα και τέχνη: Η Jenny Saville στη 61η Μπιενάλε
Δείτε τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης του 2026 σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσα από τη σειρά Video Art News.
Η ιστορία του πιο διάσημου παρεξηγημένου πίνακα μοντέρνας τέχνης
Ο Νίκος Ποδιάς και η Αφροδίτη Λίτη παρουσιάζουν νέες ενότητες έργων σε διάλογο με την ιστορία, τη θάλασσα και τη μνήμη
Ποιος ήταν ο ζωγράφος που σφράγισε το κίνημα της ποπ αρτ και επαναπροσδιόρισε την τέχνη του 20ού αιώνα
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουνίου
Αν βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι στη Ρώμη, μια έκθεση «must»
Περιλαμβάνει 38 κεραμικά, χάλκινα και μαρμάρινα έργα που δεν εξάγονται από τα Μουσεία της Ιταλίας
Μια ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα «Σπύρος Λούης» στην Πινακοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου
Η σιωπηλή δύναμη του χρώματος και το χρώμα ως τόπος μνήμης και στοχασμού
Τα έργα μαρτυρούν την αντοχή και την απήχηση του ελληνικού πολιτισμού μέχρι σήμερα
Επτά σύγχρονοι καλλιτέχνες συνομιλούν με ένα μνημείο του 17ου αιώνα
Ο Τιτσιάνο επιστρέφει στο προσκήνιο μέσα από διεθνείς εκθέσεις και τη διαχρονική δύναμη των έργων του
Η πλάγια υπογραφή του καλλιτέχνη που έζησε για 37 μόλις χρόνια επιλέχθηκε για ελάχιστους καμβάδες
Η γκαλερί διατηρεί ένα ζωντανό εκθεσιακό πρόγραμμα, με στόχο την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και τη συνεχή ανταλλαγή ιδεών στο διεθνές καλλιτεχνικό πεδίο.
O εικαστικός μας μιλά για το εντυπωσιακό έργο του και τον σπουδαίο χαράκτη Λάμπρο Ορφανό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.